Haberler

Sırbistan AB ile Müzakerelere Resmen Başladı

Brüksel'de Sırbistan ile AB arasındaki ilk hükümetlerarası toplantıya katılan Başbakan Daçiç: ''Bugünün Sırbistan için tarihi bir gün olduğunu söylersem, abartmış sayılmam'' AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle: "'Müzakerelere başlanması, mevcut Sırbistan hükümetinin çabaları ve cesur adımları.

Sırbistan, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerine bugün resmen başladı.

Brüksel'de, Sırbistan ile AB arasındaki ilk hükümetlerarası toplantı gerçekleştirildi. AB'yi Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin temsil ettiği toplantıya ayrıca, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç ve diğer yetkililer de katıldı.

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, toplantıda yaptığı konuşmada, 21 Ocak tarihinin, II. Dünya Savaşı'nın ardından Sırbistan için en önemli tarih olduğunu söyledi. "Bugünün Sırbistan için tarihi bir gün olduğunu söylersem, abartmış sayılmam" diyen Daçiç, katılım müzakerelerine başlanmasının hem stratejik hem de tarihi anlamda Sırbistan'ın geleceğini belirleyeceğini ifade etti.

Sırbistan'ın evrensel insan haklarına saygılı olma anlamında, Avrupa demokrasisinin ve modernitesinin bir parçası haline geldiğini kaydeden Daçiç, "Bugün, yeni değerlerin savunulması bağlamında Sırbistan için bir dönüm noktasıdır. Sırbistan, bugünden itibaren ortak Avrupa halklarının bir parçasıdır" dedi.

Sırbistan'ın, kararlı ve sabırlı bir şekilde yaptığı çalışmalarla AB'de olmayı hak ettiğini vurgulayan Daçiç, "Başbakan olarak bu benim Bürksel'e 29'uncu gelişim, bunun 20'si Priştine ile diyaloğumuz hakkındadır. Bu günden sonra da Priştine ile diyaloğumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

-Katılım müzakerelerine başlanması tarihi bir olay-

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ise hükümetlerarası toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, Sırbistan'ın AB'ye katılım müzakerelerine başlamasının hem Sırbistan hem de AB için tarihi bir olay olduğunu kaydetti.

Sırbistan'ın, son yıllarda uyguladığı reformlar sayesinde, katılım müzakerelerine başlamayı hak ettiğini belirten Füle, "Müzakerelere başlanması, mevcut Sırbistan hükümetinin çabaları ve cesur adımları sayesinde alınan hak edilmiş bir ödül. Özellikle de Priştine ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde Sırbistan hükümetinin cesur çabalarına değinmek gerek" dedi.

Sırbistan'ı, gelecekte daha büyük reformların ve uğraşların beklediğini anlatan Füle, özellikle, Priştine ile ilişkilerin normalleştirilmesi için çok çalışılması gerektiğine, AB müktesebatının ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin uygulanması için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Füle, "Sırbistan'ın kararlılığına inanıyorum. Sırbistan'ın, kendi çalışma ve kalkınmasıyla diğer Batı Balkan ülkelerine de örnek olacağına inanıyorum" şeklinde sözlerini tamamladı.

-Bölge ülkelerinin AB süreci-

Bu arada, diğer Batı Balkan ülkeleri arasında, 1 Temmuz 2013'te AB üyesi olan Hırvatistan ve 1 Mayıs 2004'te AB üyesi olan Slovenya dışında, AB üyesi ülke bulunmuyor. Karadağ, AB'ye katılım müzakerelerine devam ederken, aday ülke statüsüne sahip olan Makedonya henüz katılım müzakerelerine başlamadı. Son yıllarda, AB üyeliği yolunda önemli adımlar atan Arnavutluk henüz aday ülke statüsü alamazken, Avrupa Parlamentosu 5 Aralık 2013'teki oturumunda, Avrupa Konseyi'ne, Arnavutluk'a aday ülke statüsü verilmesini tavisye etti. Bir diğer Batı Balkan ülkesi Bosna Hersek ise 2008 yılında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamasına rağmen, halen potansiyel aday ülke statüsüne sahip. Kosova'nın ise son dönemde Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlamında önemli adımlar atması sebebiyle, yakın zamanda İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını imzalaması bekleniyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Stefan Füle Brüksel Politika Güncel Haberler

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title