Haberler

Sapanca Gölü Geri Dönüşü Olmayan Sınıra Ulaştı

Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu kaynağı olarak bilinen Sapanca Gölü için tehlike çanları çalıyor.

Ülke genelinde etkisini sürdüren kuraklık ve sanayi kuruluşlarının dikkatsiz kullanımı sonucu Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu kaynağı olarak bilinen Sapanca Gölü için tehlike çanları çalıyor. Sapanca Gölünün ekonomik ve ekolojik olarak kullanımına devam edilebilmesi için alt sınır olan 29.98 Kod düzeyine yaklaşıyor.

Şuan 30.40 Kod’da bulunan Sapanca Gölünün ekolojik ve ekonomik olarak kullanımına devam edilebilmesi için acil olarak önlem alınması gerektiğini belirten Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünde görevli olan Yardımcı Doçent Doktor Mahnaz Gümrükçüoğlu, “Sapanca Gölü hem Dünya hem Türkiye’de çok kıymetli bir su kaynağı. Ve çok uzun yıllardır da bu bölgenin su ihtiyacını karşılayan bir alan. Ama son dönemde özellikle tabiî ki için işinde küresel ısınma var, her şeyi küresel ısınmaya bağlıyoruz sadece mesele küresel ısınmadan kaynaklanan bir kuraklık değil. Bunun yanı sıra Göl’ün yanlış kullanımı ile meydana gelen bir su çekilmesi söz konusu, daha doğrusu azalması söz konusu. Gereğinden fazla su çekilmesi, derelerin önlerinin kesilmesi dolayısıyla Gölü besleyememesi gibi özellikle sanayinin kullanılmasına açılmış olması gibi pek çok etkenden dolayı Sapanca Gölü’nün suyu çekilmiş durumda” dedi.

Sapanca Gölü için ölümcül sınıra gelindiğini belirten Gümrükçüoğlu, “Kod olarak bakarsak ekolojik ve ekonomik kullanım açısından artık son sınıra gelmek üzereyiz. Çok az bir zaman ya da çok az bir miktar kaldı. Bunun sonrasında göl geri dönüşümünden çıkar mı, çıkabilir mi, böyle giderse hiçbir önlem alınmazsa yani sanayi suyu almayı durdurmazsa ve su dolum firmaları bu gölü besleyen derelerin önlerini tutmuş olan su dolum firmaları bunu yavaşlatmazsa, hala Yuvacık Barajına su aktarmak ya da peyzaj alanlarının sulanması gibi pek çok gereksiz birtakım kullanıma hala açık olursa göl kendi kendini beslemesi de yetmeyecek. Aral Gölü gibi Marmara Denizi’nin 6 katı büyük olan gölü insanlar kurutmayı başarabildilerse, yanlış kullanımlar nedeniyle. Bunu yapabildilerse ne yazık ki Sapanca Gölü’nün ortadan kalkması bu tür yanlış kullanımlar yüzünden elbette ki söz konusu olacaktır” ifadelerini kullandı.

Sapanca Gölünün kurtarılması için vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğini belirten Yard. Doç.Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, “Acil olarak, hiç aksatmadan şuandan itibaren sanayinin aldığı suyun tamamının durdurulması gerekiyor. Su dolum firmalarının su alımlarını gölü besleyen derelerden çektikleri suyu en azından azaltmaları gerekiyor. Ve Yuvacık Barajına su pompalanması ya da peyzaj alanlarının sulanması gibi pek çok faaliyetin tamamen durdurulması gerekiyor. Bu göl Sakarya ve Kocaeli’yi içme ve kullanma suyu açısından evsel anlamda rahatlıkla besleyebilecek bir göl, bunu bu şekilde kullanmak gerekiyor. Onun dışındaki kullanımların hepsi aşırı bir kullanımdır gölü bu şekle getirmiştir. Önümüzdeki dönem de durum hiçbir zaman daha iyi olmayacaktır. Bu dönem kurak bir dönem yaşıyor olabiliriz, ama küresel ısınma sebebiyle zaten yarı kürek olan bölgede olan bir Türkiye’nin ciddi anlamda etkilenmesi ve yağışların azalması, var olan yağışlarında sağanaklar halinde yağması dolayısıyla dereleri ve yer altı sularını beslemeyememesi nedeniyle su problemi zaten bizi bekliyor”şeklinde konuştu.

BURAK CAN TOKYÜREK - RAMİZ KAAN OKTAR

SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mahnaz Gümrükçüoğlu Türkiye Sapanca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title