Haberler

Mesir Macunu Festivali'nin Unesco Korumasına Alınması

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, UNESCO'nun, Mesir Macunu Festivali'ni "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne almasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, UNESCO'nun, Mesir Macunu Festivali'ni "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne almasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Daşöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin koruma altına alınması için 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırlanan dosyayı UNESCO'ya sunduğunu, "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi"nin bildirdiği eksiklikleri 2011 yılında giderdiklerini anlattı.

UNESCO'nun verdiği kararın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Vali Daşöz, şöyle konuştu:

"Mesir, Manisa'nın simgesi. Aynı zamanda yaşayan kültür mirası içerisinde en önemlilerinden biri. 500 yıla yaklaşan bir geçmişi var. Mesirin hikayesini genel olarak biliyoruz. Hafsa Sultan için 41 çeşit baharattan Merkez Efendi tarafından yapılan, şifa kaynağı olan bir ürün. O yıldan bu yana her yıl törenlerle karılıyor. Önümüzdeki yıl 473'üncüsü yapılacak. O yıldan bu yana Manisa halkının ve tüm toplumun ilgisini çeken büyük bir festival ile kutlanıyor. Uluslararası boyutta kutlanan mesir festivalinin bu kararla birlikte daha da tanınacağına inanıyorum. Manisa için çok büyük bir müjdeyi aldık, tarihi bir gün."

Manisa'yı, Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ise kentin mesir macunu ve festivaliyle özdeşleştiğini ifade etti.

Festivalin UNESCO koruması altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manisa Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve belediyenin yoğun çalışma yaptığına dikkati çeken Tanık, "Bu kararla hiç ulaşamadığımız ülkelerdeki insanlar, mesir kültürünü, Manisa'yı ve Türkiye'yi tanıma imkanı bulacak. Bu listeye girmek hiç kolay değil. Bu listeye girmekten Manisalı olarak çok büyük gurur duyuyorum" diye konuştu.

Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ramazan Ercan

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - İZMİR

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Daşöz Unesco Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title