Haberler

Manisa'da 23 Nisan Kutlamalarında Program Krizi

Tüm Türkiye'de coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Manisa'da program kriziyle başladı.

Tüm Türkiye'de coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Manisa'da program kriziyle başladı.

Manisa Valiliği tarafından hazırlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programının saat 08.40'ta Manolya Meydanı'nda şenlik yürüyüşü ile başlayacağı açıklandı. Dağıtılan davetiyeye uygun olarak CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, belediye başkan yardımcıları, CHP Manisa İl ve Merkez ilçe teşkilatı üyeleri ile öğrenciler şenlik yürüşünde hazır bulundu. Manolya Meydanı'ndaki şenlik yürüyüşüne katılımla ilgili Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy'u arayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yürüyüşe Valilik ve Milli Eğitim

Müdürlüğü'nden katılımın neden olmadığını sordu. Milli Eğitim Müdürü'nden beklenen cevap gelmeyince yürüyüş protokol üyeleri olmadan başladı.

Manolya Meydanı'nda başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda noktalandı. Valilik tarafından belirlenen programda 09.00 da çelenk sunma töreni olarak görünüyordu. Bu program şenlik yürüyüşüne katılanlar beklenmeden başlatılınca, yürüyüşe katılanlar programa son anda yetişebildi. Çelenk sunma töreninin ardından CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Vali Halil İbrahim Daşöz'e neden böyle bir krizin yaşandığını sordu. Özel, daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy'a dönerek şunları söyledi: "Okuma yazma bilen herkes orada programa gelmiş. Bir tek yürümeye niyeti olmayanlar yoktu. Bayramı bayram olarak kutlamayalım diyen herkes buraya gelmiş. Böyle bir şey olur mu?"

CHP'li Özgür Özel, programı organize eden Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp'la bir tartışma yaşadı. Özel, Vali Yardımcısı Yalınalp'e, "Sen demiyor muydun öğrenci yürüyüşü diye. Burada 8.40 şenlik yürüyüşü olarak gözüküyor. Öğrenci diye bir şey yazmıyor" dedi.

Vali Yardımcısı Yalınalp de Özel'e, "Sen' falan değil, konuşmayı öğren" diye yanıt verdi.

Vali Halil İbrahim Daşöz'e Valiliğin hazırladığı programı gösteren CHP'li Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize gelen programda etkinliğin 08.40'da Manolya Meydanı'nda yürüyüşle başlayacağı söyleniyor. Siz bunu görseniz ne yaparsınız. CHP ve MHP oradaydı. Ancak bizden başka kimse yoktu. Bu bir zihniyeti gösteriyor. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene de belediye başkanı ve milletvekili olmadan başlıyorsunuz. Bu olmaz"

CHP'li Özel'e cevap veren Vali Daşöz de şunları söyledi: "Belki burada bir anlama hatası olmuş olabilir. Ama genelde resmi programlar çelenk sunma töreni ile başlar. Buradaki törende öyleydi. Ancak, özel duruma mahsus olarak Manolya Meydanında bir yürüyüş tertip edilmiş olabilir. Gönderilen programda daha gözükmeyen bir çok program var"

AMAÇ ŞENLİK YÜRÜYÜŞÜNÜ YAPTIRMAMAK

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, Vali'nin programdan haberi olmadığını anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Vali yardımcısı bunun öğrencilere has bir yürüyüş olduğunu söyledi. Genelgelerini bulduk gerçekten öğrencilere olan bir programmış ama orada hiç bir öğrenci yoktu. Sadece güzergah üzerinden bize katılan öğrenciler vardı. Biz anladık ki o genelgenin dışında derin devlet genelgesi var. Amaç şenlik yürüyüşünü yaptırmamak. Hani hep söylüyorlar ya bayramlara has kutlanacak diye halk bu şenliğe katılmıyor. Buraya geldiğimizde belediye başkanı protesto ederek gitti. Biz bu programın tamamına katıldık. Böyle bir uygulama cumhuriyete karşı savaş açmış bayramları hiçe saymış hükümetin yaptığı işlemlerin bir uzantısıdır. Bunu kınıyoruz."

BAŞKAN ERGÜN PROGRAMI TERK ETTİ

Programda yaşanan krize tepki göstermek amacıyla çelenk sunma törenine katılan MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile MHP İl ve Merkez ilçe teşkilatları Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlama programına katılmayarak tepki gösterdi.

Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün söylenecek çok şey var. Atatürk'ün bize armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mızın maalesef kötü bir gününü yaşıyoruz. Valilik davetiyesinde bize gelen program dahilinde 08.40 Manolya Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kortej yürüyüşü olduğu yer alıyordu. Maalesef mevcut yere gittiğimizde CHP Milletvekili, il yönetimi ve MHP İl Başkanı, İlçe Başkanı ile ilgili yöneticilerin ve şahsım ile belediye meclis üyelerinin dışında orada kimsenin bulunmaması bizleri çok üzdü. İl Milli Eğitim Müdürü'ne telefonla ulaştığımızda mevcut törenin Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacağını bize ilettiler. Okulların oradan kortej yürüyüşü şekliyle üç tane okulun Manolya Meydanı'na geçmesi suretiyle yürüyüşü oradan Cumhuriyet Meydanı'na gerçekleştirdik. Ama ben şunu anlamış değilim, mevcut Manisa Valiliği'nin kendi almış olduğu ve davetiyelerinde de belirtmiş olduğu bu kortej yürüyüşüne katılınmaması birinci handikap; ikincisi de saat 9'u 3 geçe Cumhuriyet Meydanı'na vardığımızda, bizlerin ve ilgili katılımcıların beklenilmeden oradaki programın başlatılmış olması, haber verilmiş olmasına rağmen başlatılmış olması bizleri üzdü. Gönül isterdi ki böyle program sıkıntısı yaşanmasın. Ancak hem kendi uyguladıkları programa uymayıp hem de haber verildiği halde 3 dakika çocuklarla beraber yapmış olduğumuz yürüyüş beklemeden programın başlatılmasına söylenecek yorum bulamıyorum. İstenmeyen şeyler gelişiyor. Üzücü olarak görüyor ve kınıyorum. Valiliğin belirlediği bir programa yine kendilerinin uymaması izah edilmesi zor bir olay"

ÖĞRENCİLER SAHNE ALDI

Çelenk sunumunda yaşanan kriz sonrası öğrenciler Cumhuriyet Meydanı'nda çeşitli etkinlikler düzenledi. Programa MHP'liler katılmazken, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel

katıldı. Kurulan sahnede çeşitli okullardan 500 öğrenci yaptıkları halk oyunu gösterisi, step gösteriyle izleyenleri büyüledi. Kutlama sonunda Vali Daşöz ile protokol üyeleri programı düzenleyen öğretmen ve öğrencileri tek tek tebrik ederek 10. Yıl Marşı'nı söylediler.

YANLIŞ ANLAMA VAR

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz program sonunda gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:

"Sanırım bir yanlış anlama var. Bunu inceleyeceğiz. Resmi programda çelenk koyma töreni vardı. Ona uygun olarak çelenk sunma töreni icra edildi. Sanıyorum bir yanlışlık var. Bu araştırılacak. Bayramlar çelenk koyma ile başlıyor. Ancak ayrıntılı programda Manolya Meydanı'nda gördüm. Ancak bayramlar protesto gibi bir durum olmaz. Bir eksiklik varsa o eksiklik giderilir. Kutlama kaldığı yerden devam eder" - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Daşöz Özgür Özel 23 Nisan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title