Haberler

Makedonya'da Pirincin Kalitesini TİKA Yükseltecek

Güncelleme:

TİKA Üsküp Koordinatörlüğü, pirincin kalitesinin düştüğü yönündeki şikayetler üzerine, Türk uzmanları Makedonya'ya getirerek çözüm aradı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Üsküp Koordinatörlüğü, ülkede pirincin kalitesinin düştüğü yönünde çiftçilerden gelen şikayetler üzerine, Türkiye'den Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarını Makedonya'ya getirerek sorunun çözümü için çalışma başlattı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, başlatılan çalışma kapsamında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı ile birlikte, iki hafta önce Makedonya'daki pirinç üretiminde yaşanan kalite düşüklüğüne dair kendisinden yardım isteyen Makedonya Tarım, Su İşleri ve Hayvancılık Bakanı Lyupçi Dimovski'yi ziyaret etti.

Dr. Mahmut Çevik, heyetler arası görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, daha önce Bakan Dimovski'yle yaptığı görüşmede ülkede üretilen pirinç kalitesinde düşüş yaşandığı ve çiftçilerin bunu bakanlığa ilettiklerini ifade ederek, bu konuda destek istendiğini hatırlattı.

Kendilerinin de bunun üzerine harekete geçtiklerini belirten Çevik, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla yaptığımız görüşmede pirinç üretimi noktasında Türk uzmanları buraya getirdik. Verdiğimiz sözü 15 gün içerisinde yerine getirmiş olduk. Burada, üretim noktasında araştırmacılar, çiftçiler, akademisyenler ve fabrikalarla görüştük. Uzmanlarımız kendilerine istedikleri bilgileri verdi. Pirinçteki üretimin düşüklüğü, üretimde randıman düşüklüğünün sebepleri ortaya çıktı" diye konuştu.

Makedonya'da hem pirinç kalitesinin yükselmesi hem de bu pirincin pazarlanmasına destek vereceklerini belirten Çevik, TİKA olarak buradaki bilimsel araştırmaları, deneme çalışmalarını ve yeni çeşitlerin geliştirilmesini destekleyerek üretimin artmasını sağlayacaklarını, bu konuda hem Türkiye'de hem de Makedonya'da çiftçileri eğiteceklerini bildirdi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı da üretimdeki sorunları öğrendikten sonra uzman bir ekiple birlikte Makedonya'ya geldiklerini ifade ederek, "Sektörlerle, bakanlığın gerekli bürokratlarıyla görüştük. Sorunları tespit ettik ve çözüm önerilerini ortaya koyduk. Eğitim, çeşit ve yetiştirme tekniklerini içeren bir paket halinde bu projeyi gerçekleştireceğiz" dedi. Sarı, projeyi önümüzdeki üretim sezonuna yetiştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Mürteza Sulooca - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - ÜSKÜP

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Çevik Makedonya Türkiye Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title