Haberler

Etyen Mahçupyan: Türkiye'nin Son 100 Yılı ile Cebelleşiyoruz

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, "Türkiye'nin son 100 yılı ile cebelleşiyoruz. O 100 yılla hesaplaşarak bir şeyler kuracağız" dedi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) davetlisi olarak Almanya'nın Hamburg kentine gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, "Türkiye'nin Değişim Süreci" başlıklı bir konferans verdi.

10 Arcotel Rubin Oteli konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Hamburg Başkonsolosu Fatih Ak'ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

Mahçupyan, konuşmasında bugünkü Türkiye'de son 10-15 yılda yaşanan değişim sürecini anlayabilmek için daha gerilere bakmanın önemli olduğunu vurguladı.

"AK PARTİ'NİN 9 SEÇİMİ KAZANMASI NORMAL DEĞİL"

AK Parti'nin tüm eleştirilere rağmen 9 seçimi kazanmasının normal bir siyaset serencamı olmadığını söyleyen Mahçupyan, AK Parti'nin Türkiye'nin gözükmeyen sosyolojisinin ürettiğini ifade etti.

"ŞERİAT İSTEYENLERİN ORANI İSTEYENLERİN YÜZDE 1'LERDE BU AK PARTİ'NİN BAŞARISIDIR"

Türkiye'de son 10-12 yılda Müslüman cemaat yapısı ve dindarlık anlayışının önemli değişimler geçirdiğini ve geçirmekte olduğunu vurgulayan Mahçupyan, "Eskiden, adalet anlamına gelen şeriatı isteyenlerin oranı daha fazlayken bugün şeriat isteyenlerin oranı yüzde 1'lerde kalıyor ve bu AK Parti'nin başarısıdır. Şeriat isteyenlerin azalması, adalet isteğinin azaldığını, insanların kendilerini realize edebildiğini gösteriyor" dedi.

"DİNDARLARIN SAYISI ARTIYOR"

Kendisini dindar olarak adlandıranların sayılarının arttığını söyleyen Mahçupyan, "Ancak dindarlık anlamının yelpazesi genişliyor ve kişiselleşiyor. Herkesin kendi anlayışına, meşrebine, bakış açısına özgü bir dindarlık anlayışı oluştu. İnsanlar kişisel tercihlerine, tutumlarına ve zihniyetlerine göre bir dindarlık benimsiyorlar. Kendilerine göre bir din anlayışı olması onları rahatlatıyor" şeklinde konuştu.

"AK PARTİ BU POTANSİYELE SAHİP ÇIKTIĞI İÇİN OYLARI ARTIYOR"

Mahçupyan, "Türkiye'de dindarlık giderek davetkâr hale geliyor. Şimdilik kendi anlayışına göre dindarlığı yaşayanların oranı yüzde 10 olabilir ama muhtemelen ilerde yüzde 30 ve daha fazla olacak. AK Parti bu potansiyele sahip çıktığı için sürekli oyları artıyor" dedi.

"AK PARTİ TAŞRA PARTİSİ, DEVLET NEZDİNDE TAM MEŞRUİYETİNİ GARANTİ ETMİŞ BİR PARTİ DEĞİL"

AK Parti'nin değişimi tek başına yüklendiği sürece Türkiye'deki gerilim ve kavgaların bitmeyeceğini söyleyen Mahçupyan, "Son 10 yıl içinde AK Parti, CHP ile birlikte bir şeyler yapmak için değişik konjonktürlerde çok kez el uzattı ama CHP hep reddetti. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti laik, milliyetçi bir cumhuriyet olarak kuruldu, katı bir laiklikten geliyoruz. AK Parti, İslami duyarlılığa sahip, taşradan gelen bir parti ve bundan ötürü devlet nezdinde hiçbir zaman tam olarak meşruiyetini garanti etmiş bir parti değil. O yüzden de AK Parti her zaman CHP ile bir şeyler yapmayı tercih eder" şeklinde konuştu.

"CHP'DE BİR GRUP AK PARTİ'NİN KALICILIĞINI GÖRDÜ VE BU YENİLGİ HİSSİYLE BAŞ EDEBİLMİŞ DEĞİL"

Bu reddedişin sosyolojik boyutuna dikkat çeken Mahçupyan, "Nasıl AK Parti'de büyük değişim yaşandıysa aynı süreçte CHP'nin tabanı olan laik kesimde de tam aksine bir içe kapanma yaşanıyor. Aslında laik kesim demokratlığı keşfetti, içinden bir grup insan daha global diyeceğimiz bir yere kaydı. Fakat CHP içinde büyük bir kesim AK Parti iktidarının kalıcılığını gördüğü andan itibaren bir yenilgi hissi duydu ve bu yenilgiyle hâlâ baş edebilmiş değil" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE HALA DEMOKRATİK DEĞİL, DEMOKRATİKLEŞİYORUZ"

Yaşanan tüm bu kavgaların Türkiye'nin hâlâ demokrasiden uzak olduğunun kanıtı olduğunu söyleyen Mahçupyan, "Türkiye hiçbir zaman bir demokrasi değildi, şimdi de hâlâ değil. Biz kendimize iltifat edebiliriz ama parlamento, partiler ve seçimin ötesinde bir şey yok. Zihniyet olarak biz henüz orada değiliz. Şu anda da sadece demokratikleşiyoruz. Bu demokratikleşme süreci eğer birden fazla aktörü, kişiyi aynı zeminde buluşturabilirse o zaman bir demokrasi yaratma şansını bize getirebilecek" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN SON 100 YILI İLE CEBELLEŞİYORUZ, HESAPLAŞARAK YENİ BİR ŞEYLER KURACAĞIZ"

Sadece AK Parti'nin değil, hangi parti olursa olsun kendi başına bu değişikliği hayata tam anlamıyla geçirmekte yetersiz kalacağını vurgulayan Mahçupyan, "Çünkü sıradan bir problemle cebelleşmiyoruz, Türkiye'nin son 100 yılı ile cebelleşiyoruz. O 100 yılla hesaplaşarak bir şeyler kuracağız. Tek bir kimliğin, sadece İslami kesimin gelip bunları yapma şansı yok. Ötekiyle konuşarak anlaşarak, ortaya çıkarılabilecek bir sonuç. Son dönemde umarım AK Parti de bu idrakle hareket edecektir" dedi.

"TÜRKİYE'DE MEDYA EN ZAYIF AHLAKLI KESİM"

Türkiye'de son dönemlerde yaşanan olaylar ve çatışmalarda provokasyon olup olmadığı sorusunu cevaplayan Mahçupyan, bu noktada Türkiye'deki basını eleştirdi.

"Türkiye'deki medya en zayıf ahlaklı kesim" diyen Mahçupyan, "Medya, Türkiye'deki bu durumları malzeme olarak kullanıyor. Sanki 'kavga isteyen okuyucu kitlesi var, biz onları nasıl doyururuz' şeklinde hareket ediyorlar. Fakat Türk toplumu, görünenden daha sağlıklı olduğu için bu yaklaşımlar nedeniyle gazetelerin okunma oranı da giderek düşüyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Etyen Mahçupyan Ak Parti Ak Parti Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (3)

HalkMobil-IOS:

Boyle etcil hayanlarin ruyasi olur ancak. Sizi taksim meydaninda gondere cekecegiz.

1
2
yanıtYanıtla
kurt:

DEVOL

2
0
yanıtYanıtla
ixan gnc FB:

cok bilgili soylediginin 5 te 4u doru

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title