Haberler

Mahçupyan'a Göre, CHP'nin AK Parti'den Oy Alabilme Şartı

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan "CHP, hükümeti devirme tehdidine karşı çıkarsa AKP tabanından destek alabilir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı ve Akşam yazarı Etyen Mahçupyan, "AKP'nin başarısını isteyen veya ona destek verenlerin neredeyse hepsi, 'dindarların yolsuzlukları gördüğünü, bundan memnun olmadığını, ama hükümeti düşürme tehdidinin devam etmesi nedeniyle hükümeti desteklediklerini' söylüyor. Bu bakış laik kesimden gelebilecek siyasetin önünü açan cinsten" dedi.

"CHP'NİN GÖZÜ ORADA DEĞİL"

Mahçupyan, "Yolsuzlukların görülmesi ve memnun olunmaması hükümeti eleştirmeyi mümkün kılarken, tehdit yüzünden verilen destek de, laik kesimden gelen partilerin eğer tehdide karşı çıkarlarsa destek alabileceğini söylüyor. Yani bir siyaset imkânının var olduğunu öne sürmüş oluyor. Ama söz konusu aydınların ve CHP'nin gözü orada değil… Belki de aslında siyaset yapmak, topluma 'bulaşmak' istemiyorlar. Belki de kendi depresyonlarıyla sandığımızdan çok daha barışıklar…" görüşünü dile getirdi.

Mahçupyan'ın Akşam gazetesinde kaleme aldığı yazıdan bir kesit;

Laik kesimden gelen sol/liberal aydınların ve CHP sözcülerinin Türkiye ve AKP analizlerine baktığınızda, kendisini seyirci konumuna indirgemiş ve bunu garip bir biçimde içselleştirmiş bir grup görüyoruz. Üstelik bu söylemlerini 'siyaset' sanacak kadar da kendilerini motive etme enerjileri var. Ancak sonuçta elde sadece kendini tekrarlayan bir söylem kalıyor ve toplumun gidişatı üzerinde hiçbir etki yaratılamıyor. Söz konusu gruplar kendilerini giderek daralan cemaatler içinde kimlikleştirerek ayakta tutuyorlar. Kendilerini daha 'etik' ve 'ilkesel' kılarak koruyacaklarını sanıyorlar. Böylece siyaseti etkileyememenin karşılığı olarak kendilerinin 'siyaset üstü' olduklarına vehmediyorlar. Açıkçası yaşanan şey cemaatsal bir depresyon ve bugünlerde doğrudan kişilerin yüzüne yansıyor.

"DİNDAR KESİM TESPİTİ YAPILIYOR"

Oysa kendilerini hükümete yakın gören ya da AKP'li olmadığı halde hükümetin başarısını isteyen kişilerin analiz ve değerlendirmeleri tam aksi yönde imkanlara işaret ediyor. Diğer bir deyişle bu yaklaşımların hepsinde öyle bir Türkiye ve özellikle dindar kesim tespiti yapılıyor ki, CHP'den ve genelde laik kesimden gelebilecek bir siyasetin başarı şansının yüksek olabileceğini çıkarsamak hiç zor değil.

Somuta indirgersek, laik cenahtan gelen sol/liberal aydınların ve CHP'nin İslami geniş taban için öne sürdükleri teşhislerden başlıcası 'dindarların yolsuzluğun varlığına inanmadıkları ya da bunu destekledikleri' şeklindeydi. Sonraları bu görüşü revize ederek 'dindarlar yolsuzlukları görüyor ama 'adamlar çalışıyor' diyerek hükümeti kolluyorlar' noktasına geldiler. Ne var ki saha çalışmaları bu sonucu ileri sürmeye müsait veriler içermiyordu. O zaman 'dindarlar yolsuzlukları görseler de hükümete itiraz etmiyorlar, çünkü bu iktidar da dindar taban da dindar' demeye başladılar. Diğer bir deyişle klasik kimlikçi tanımlamaya dönmek zorunda kaldılar. Böylece kimlik siyaseti yapmamak gerektiğini savunan ve AKP'yi bununla suçlayanların bütün analizleri ötekinin kimliği üzerine oturtuldu.

"KAYPAK BİR KETLENİN VARLIĞINA İNANDILAR"

İşin ilginci bu yaklaşımın sahipleri bizzat kendi tahlilleriyle her adımda kendilerini daha da depresyona soktular. İlk başta hiç olmazsa karşılarında bilinçli veya siyasi bir kitle algılıyorlar, yani mücadeleyi işlevsel kılıyorlardı. Sonrasında fırsatçı ve kaypak bir kitlenin varlığına inandılar ve son geldikleri noktada ise karşılarındaki geniş ve fazlasıyla heterojen kitlenin bir kimliğe hapsolduğunu varsaydılar. Eğer durum gerçekten de buysa, AKP dışında kimsenin İslami tabanı etkileyemeyeceği, dolayısıyla laik aydın ve siyasetçilere de siyaset imkânının olmadığı açık.

"DİNDARLAR YOLSUZLUKLARI GÖRDÜ"

Buna karşılık AKP'nin başarısını isteyen veya ona destek verenlerin neredeyse hepsi, 'dindarların yolsuzlukları gördüğünü, bundan memnun olmadığını, ama hükümeti düşürme tehdidinin devam etmesi nedeniyle hükümeti desteklediklerini' söylüyor. Bu bakış laik kesimden gelebilecek siyasetin önünü açan cinsten. Yolsuzlukların görülmesi ve memnun olunmaması hükümeti eleştirmeyi mümkün kılarken, tehdit yüzünden verilen destek de, laik kesimden gelen partilerin eğer tehdide karşı çıkarlarsa destek alabileceğini söylüyor. Yani bir siyaset imkânının var olduğunu öne sürmüş oluyor.

Ama söz konusu aydınların ve CHP'nin gözü orada değil… Belki de aslında siyaset yapmak, topluma 'bulaşmak' istemiyorlar. Belki de kendi depresyonlarıyla sandığımızdan çok daha barışıklar…

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Etyen Mahçupyan Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (17)

.:

ÇOK DOĞRU TESPİT. TAM AKP''DEN SOĞUYORUZ CHP ZORLA AKP''YE YÖNLENDİRİYOR VE CHP''YE NEFRET VE İNATLA AKP''YE OY VERİYORUZ. GEZİ OLAYLARINDA UTANMADAN ORTALIĞI YAKIP YIKMAYI DESTEKLEYEN, ÇIKARI İÇİN ÜLKEYİ ATEŞE VERMEKDEN BİLE ÇEKİNMEYEN BU CHP''YE İNAT GİDİP AKP''YE OY VERDİM. AKABİNDE YASADIŞI ELDE EDİLMİŞ KAYITLARI -KANUNLARDA SUÇ OLMASINA RAĞMEN- BANGIR BANGIR SAHİPLENDİĞİ İÇİN, HİÇ UTANMADAN ÇIKARI İÇİN CEMAATLE İŞBİRLİĞİ YAPTIĞI İÇİN, KENDİ HAKİM YERİNE KOYDUĞU İÇİN, ZAMANINDA KENDİ KAYITLARIYLA İLGİLİ ''YASADIŞI KAYITLARLA İLGİLİ SORULARA CEVAP VERMEM'' DEYİP ŞİMDİ İKİYÜZLÜLÜK YAPTIĞI İÇİN YİNE İNADINA AKP''YE OY VERDİM. BENİM GİBİ ÇOK SEÇMEN VAR. CHP ÖNCE KENDİ KANLI TARİHİYLE HESAPLAŞMALI, BU TÜR İKİYÜZLÜLÜKLERİ BIRAKMALI, SONRA OY VERMEMEK İÇİN SEBEP KALMAZ.

16
23
yanıtYanıtla
CHP''li:

90 yıl önce Anadolu''yu özerk devletçiklere ayırma planını bozan ulusalcı atılıma olan kinleri bitmedi. . .

18
3
yanıtYanıtla
talat:

adam dogrulari soyluyor birazda konuyla ilgili yorum yapin ey chpliler zibidiligin alemi yok

10
9
yanıtYanıtla
GÜNEY DOGU:

TÜRKİYE NİN BAŞBAKANI BU ERMENIDEN AKIL ALIYOR MÜSLÜMAN BAŞBAKAN

10
7
yanıtYanıtla
Kılçık:

en az 50 danışmandan sadece bir tanesi. hepsinden akıl alıyor. doğru yolu buluyor doğru siyaset yapıyor. Bu sayedede sürekli iktidarda kalıyor. Yani kısacası muhalefet liderlerinin kılavuzları gibi karga değiller yani.

yanıt1
yanıt43
halkMobil-ANDROID:

dindar kesim yolsuzluğu gördü ama hükümeti devirmek karşı. ...dindar kesimde beyin var mı ki bu kadar derin öngörü sahibi olsun..Onların yumuşak karnı din. .akp de bunu kullanıyor! ! biraz dusunebilseler dinin Hiçbir partinin korumasına ihtiyacı olmadığını SADECE ALLAH VE KUL arasında olduğunu bilmesi gerekir! !

5
7
yanıtYanıtla
Düriyem:

Oğlum senin gibi beyinsizler yüzünden akp. ye oy veriyorum. Hem beni aşağılayacaksın hem de sana oy mu vereceğim ahmak. Allahın chp. lisi işiniz gücünüz dinle üğraşmak.

yanıt6
yanıt3
baban osmanlı selçuklu varoluşu din:

HEEEY BEDEVİ ARAP ÇÖLLERİNDE GEZEN ARKADAŞ BAK seni sana bildiren DİN DİR ECDADIN BUGÜNLERE DİNLE İMANLA GELDİ yoksa FRENKLER GİBİ MİLLİYETÇİLİK YAPSAK BİR YIL BİLE YAŞAYAMAYIZ. . .

yanıt2
yanıt3
.:

ULAN MAL HERİF, DİN ALLAHLA KUL ARASINDA AMA CHP KAFASI BUNA BİLE KARIŞTI! İNSANLARIN DİNİNE AL ATTI! YILLARCA EN TEMEL İNSAN HAKKI OLAN EĞİTİM, ÇALIŞMA HAKLARINI ELLERİNDEN ALIP KENDİLERİ MİLLETİ SÖMÜRDÜ!

yanıt2
yanıt1
tuğçe kazaz:

doğru söylüyor

7
3
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title