Haberler

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: (Kadına yönelik şiddet) Akşamdan sabaha bitmeyecek. Mesele bunun bir sorun olduğunu kabul edip, bununla alakalı bir mücadele alanı oluşturabilmek ve dev...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddet konusunun büyük bir mücadele alanı gerektirdiğini vurgulayarak, "Akşamdan sabaha bitmeyecek mesele. Bunun bir sorun olduğunu kabul edip, bununla alakalı bir mücadele alanı oluşturabilimek ve devletin bakış açısını buraya getirebilmektir" dedi.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi" konulu bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde başarıya ulaşabilmek için ortaklarla, paydaşlarla senkronize olunması, eşgüdüm içinde bu sürecin yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Jandarma Genel Komutanı başta olmak üzere jandarma ekibiyle yaptıkları ortak çalışmadan, bu işi sahiplenerek, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi  projesini bugüne kadar getirmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğu, bir halk sağlığı sorunu olduğu, demokratikleşmenin ve kalkınmanın önündeki en büyük engel olduğu inancıyla gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Bununla mücadele için hukuk devleti normlarında bu sorunun varolduğunu kabul etmek gerektiğini ifade eden Şahin, "Yüzyıllardır, aslında belki insanlık tarihi kadar eski bu sorunla mücadele etmek için önce kanunlarınızı bu bakışla düzenlemek gerekiyor" dedi.

Bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, bir eylem planı doğrultusunda çalışılmaya başlandığını ve Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere çeşitli hukiki düzenlemeler yapıldığını anlatan Şahin, hukuk devleti normlarında koruyucu önleyici tedbirlerle beraber, mağdurun, muhtacın yanında olma  ve failin rehabilite edilme anlayışının paralel bir şekilde gittiğini vurguladı.

Bakan Şahin, şunları kaydetti:

"Jandarma Genel Komutanlığı da insan odaklı bakış açısı, güvenlikle özgürlük çizgisindeki duruşu, şiddete sıfır tolerans anlayışıyla hem mağdurda devletin şefkat eli olmuştur, hem de bu uygulamaya karşı devletin adil ve kudretli yüzü olmuştur. Bu iki bakış açısı altında artık kırsalda, jandarmada yanlızca şiddet değil,  bir kız çocuğu okuması gerekirken evlendirilmeye zorlanılırsa, hemen jandarmanın o sıcak kollarına sığınmaktadır. 'Okumak istiyorum, bana yardımcı olun' demektedir. Eğer küçük yaşta evlendirilmeye çalışılıyorsa hemen gelip jandarmaya 'bana yardımcı olun' demektedir"

-Akşamdan sabaha bitmeyecek mesele

Bunun bir mücadele olduğunu vurgulayan Şahin, rehabilatasyondan eğitime, psikolojik destekten istihdama kadar çok boyutlu bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. "Akşamdan sabaha bitmeyecek mesele" diyen Şahin, bunun bir sorun olduğunu kabul edip, bununla alakalı bir mücadele alanı oluşturabilmenin ve devletin bakış açısını buraya getirebilmenin önemli olduğunu bilrdirdi.

Gelinen noktanın yeterli olmadığını ama çok önemli bir nokta olduğunu belirten Şahin, bunun büyük bir mücadele alanı gerektirdiğini söyledi. Şahin, "Kızlarımızın, kadınlarımızın, evlatlarımızın, insanca, kadın erkekle beraber yaşayacağı ortamlar oluşturmak için önce özümsememiz gerekiyor, özgürlüğü, eşitliği, beraber yaşama kültürünü özümsememiz gerekiyor, hoşgörüyü sevgiyi, muhabebbeti, haklar kadar sorumluluğu bilmemiz grekiyor, sorumluluğu özümsememiz gerekiyor. Hayatın çok daha yaşanabilir, çok daha güzel olduğunu, illa birbirine şiddet uygulamadan, birbirine zulmetmeden, mutluluğu çoğaltarak  bunu yapabileceğimizi anlamamız, anlatmamız, yaşamamız ve yaşatmamız gerekiyor" diye konuştu.

Şahin, bu konuyu bir eğitim seferberliğine dönüştürmenin ve bunun sonucunda toplumsal, zihinsel dönüşümü sağlamanını önemini vurguladı.

-"Kadınlarımız çaresiz değildir, jandarma bu suçun karşısındadır"

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük de kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi konusunda ulusal ve uluslaraası alanda birçok faaliyet icra etttiğini ve icra etmeye devam ettiğini söyledi.

Kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin dünyada sosyal bozulmanın, sağlıksız bir toplumun sinyallerini verdiğini ve en büyük insan haklarından biri olarak gösterildiğini belirten Yörük, kadına yönelik şiddetin sağlıklı bir toplumun oluşmasının önündeki en önemli engellerden biri olduğunu ifade etti.

Yörük, bu bağlamda Jandarma Genel Komutanlığının Türkiye'de cinsiyet eşitliğine, kadına karşı şiddete ve işkenceye sıfır tolerans göstermeye büyük önem verdiğini söyledi.

Kadının şiddete maruz kalmasının kabul edilemez bir suç olduğunu belirten Yörük, "Kadınlarımız  çaresiz değildir, jandarma bu suçun karşısındadır" dedi.

Komutanlığın kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında çeşitli eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarında bulunduğunu anlatan Yörük, ayrıca kadın personel istihdamına da büyük önem verildiğini ve kadın personelin etkin olarak görevlendirildiğini sözlerine ekledi.

"Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi"  projesi lideri Kurmay Albay Veli Turan da proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 33 ilde kadına yönelik şiddetle mücedele birimlerinin oluşturulduğunu anlatan Turan, bu konuda toplumda bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını ve farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Toplantıda şiddete uğrayan kadınların hikayelerinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi de yapıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Servet Yörük Fatma Şahin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title