Haberler

İstiklal Marşının Kabülü

Güncelleme:

12 Mart, "İstiklâl Marşı"nın, Büyük Millet Meclisi'nce Milli Marş olarak kabul edilişinin yıldönümüdür.

Büyük dava adamı, mütefekkir ve şair Mehmet Âkif Ersoy'un, milletimize ve onun kahraman ordusuna ithafen yazdığı ve diğer şiirlerini topladığı Safahat'ına da almadığı İstiklâl Marşı, gerçekten milletin malı olmuş, millete mâl olmuştur. İstiklal Marşı, gerek muhtevası bakımından, gerek şiiriyyetindeki duyuş ve duyarlık bakımından, bilhassa şiirsel anlamının yüklendiği misyon bakımından, o gün olduğu gibi bugün de gerçek bir milli mutabakat metni konumundadır.

Bilindiği gibi, İstiklal Marşı, dünya Müslümanlarının son büyük siyasi ve askeri gücü demek olan Devlet-i Âl-i Osman'ın düşman saldırılarıyla parçalandığı, bütün topraklarının işgal altında olduğu bir dönemde yazılmıştır. Bu dönemde Kudüs, Şam, Bağdat, Kahire, Cezayir ve hatta İstanbul dahil bütün ana merkez konumundaki şehirlerimiz işgal edilmişti.

Padişahımız ve sarayı İngiliz birlikleriyle ayrı, Fransız birlikleriyle ayrı kuşatma altında tutuluyordu. Ordumuz terhis ettirilmiş, silahlarına el konulmuştu.

Mehmet Âkif ve arkadaşları kuşağından olan aydınlarımız, işte bu şartlarda milletimizden yükselen güçlü ve kararlı itirazın sesi olmuştur. İstiklal Marşı, işte bu esaret ve sömürgeleşme baskısına itirazın gür ve erkek sesidir.

Anadolu Gençlik Derneği olarak, İstiklâl Marşı'nı bu günlerde daha gür, daha içten ve duyarak söylemeyi, çocuklarımıza ve öğrencilerimize gerekirse tahlil ederek öğretmeyi özellikle hatırlatıyor, 12 Mart İstiklâl Marşı Gününü kutluyoruz."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Safahat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title