Haberler

Halıcıların 'imitasyon' Feryadı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Ersin Okçu, Anadolu'ya has halı ve kilimlerin değerinin yeterince bilinmemesinden kaynaklı imitasyon ithal ürünlere daha fazla rağbet olduğunu belirterek zor durumda olduklarını dile getirdi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Ersin Okçu, Anadolu'ya has halı ve kilimlerin değerinin yeterince bilinmemesinden kaynaklı imitasyon ithal ürünlere daha fazla rağbet olduğunu belirterek zor durumda olduklarını dile getirdi.

İZTO Halı Kilim Duvar ve Yer Kaplamaları Grubu'ndan Meclis Üyesi Ersin Okçu, halı ve kilimciliğin can çekiştiğini, aynı zamanda kültürel bir hazine olan bu mesleğin devamı için elbirliğiyle çalışılması gerektiğini söyledi. İç piyasanın yanı sıra ihracat için de çok büyük bir potansiyel taşıyan sektörlerini yeniden ayağa kaldırmak için önemli girişimlerde bulunduklarını anlatan Okçu, Tarihi Çakaloğlu Hanı'nda İZTO, Konak Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortaklığında hayata geçirilme planı bulunan 'Halı ve El Sanatları Çarşısı'na büyük umut bağladıklarını vurguladı.

105'TEN 18'E DÜŞTÜ

Ersin Okçu, İzmir'de 1980'li yılların başında 105 olan halı ve kilim esnafının bugün 18'e düştüğüne dikkat çekti. Okçu, "Daha önce ihracat için 4 TIR kaldıran firmalarımız vardı. O dönem yaşanan İran- Irak Savaşı'ndan kaynaklı Türk halısının dünyadaki pazar payı yüzde 5'leri bulmuştu. Ancak daha sonra Çin ve Hindistan rekabetine dayanamayınca bu pay hızla düştü. Şimdi kalan firmalar, yok denecek kadar az ihracat yapıyor. Maalesef bu meslek bitme noktasına geldi. Anadolu halısına talep olmayınca da dokumacılık durdu" diye konuştu.

ÇÖZÜM İTHALATA KOTA

Okçu, bazı satış yerlerinde de ciddi yanlışlıklar bulunduğuna dikkat çekti. Okçu, "Özellikle yabancı turistlere satış yapılırken ithal edilen ürünleri farklı isimler vererek, yeni bir konseptmiş gibi sunarak satıyorlar. Bu da Anadolu halısının yurtdışındaki imajını zedeliyor. Aynı sıkıntı iç piyasada da yaşanıyor. Nepal, Hindistan gibi yerlerden ithal edilen halılar kaliteli halı diye satılıyor, içerideki tüketici de mağdur oluyor" dedi. Okçu, bunun tek çözümünün ithal halı ve kilime en az yüzde 50 kota koymak olduğunu anlatan Okçu, "Ancak bu önerim makine halısı için geçerli değildir" diye konuştu.

TURİST İÇİN DURAK ÖNERİSİ

Ersin Okçu, İzmir'de kruvaziyer turizminin gelişmesi için yapılan çalışmaların meyvesini verdiğini, kendilerinin de bu pastadan pay almak için üstlerine ne düşerse yapmak istediklerini vurguladı. Okçu, "Yerel yönetimler ve meslek kuruluşumuzla elele vererek bu mesleği dünyaya tanıtabiliriz. Ancak bu yöndeki en önemli talebimiz gemiden inen turistleri taşıyan tur otobüslerinin duraklarının sayısını düşürerek turisti her duraktan 2 saat sonra alabilecek bir düzen getirilmesidir. Böylece turist bütün çarşıyı gezme imkanı bulabilecektir" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title