Haberler

Fransız Yemek Yazarları Gaziantep’te Gaziantep Mutfağı’nı İncelediler

Fransız Yemek Yazarları Türkiye'nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi'ni gezerek Gaziantep Mutfak Kültürü hakkında inceleme yaptılar.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey'in daveti üzerine, Fransa'da Türk Yılı nedeniyle İKSV'nın bir organizasyonu için İstanbul'a gelen dünyaca ünlü yemek yazarları, Fransız Dünya 4. Someliesi gurme Anne Marie Crouzet, Fransa Japon Basın Elçisi ve gurme - yazar Missawa Kano, Fransa'da Türk Mutfağı üzerinde çalışan ve tanıtım programları yapan köşe yazarı Sibel Pinto ile Sabah Gazetesi yazarı Melis Çalapuklu ve Metro Grup adına araştırmalar yapan yemek yazarı Nilhan Aras, geçtiğimiz ay yemek kitabı Dünya Birincisi olarak ödül alan Mutfak Dostları Derneği ikinci Başkanı Sevim Gökyıldız'ın başkanlığında, Gaziantep Mutfağı ve Kültürü'nü tanımak üzere, Mutfak Dostları Derneği üyesi Murat Özgüler'in aracılığı ile Gaziantep'e geldiler. Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü ve Dış İlişkiler, Kardeş Şehirler Şube Müdürü Sema Marangoz'un yürüttüğü organizasyonda Gaziantep'in yeniden ortaya çıkarılan tarihi, kültürel kimliğini tanıdılar.

Türkiye'nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi'ni gezerek Gaziantep Mutfak Kültürü hakkında inceleme yaptılar. Gaziantep Kent Müzesini gezerek Gaziantep'teki kültür birikiminin zenginliğ ve Büyükşehir Belediyesinin hızlı aynı zamanda sürdürülebilir temeller atarak somut ve somut olmayan kültür varlıklarımızı gelecek nesillere taşıma çalışmaları hakkında bilgiler edindiler.

Şu anda dünyanın ikinci büyük Mozaik Müzesi olan, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırıp T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı'mıza devrettiği müze kompleksine taşınmasından sonra, tahminen bu yılın sonuda açılışı yapıldığında, depodaki mozaiklerin de teşhir edilme imkanına kavuşulduktan sonra "Dünya'nın en büyük Mozaik Müzesi" ünvanını alacak olan Gaziantep Mozaik Müzesi'ni gezdiler. Gaziantep bölgesinin, zengin ticaret merkezi kimliği ile medeniyetlere ev sahipliği yaptığı geçmişinin yanısıra, ünü uluslararası boyuta ulaşan Çingene Kızı ( Gypsy Girl ) ile de tanıştılar.

ÖMER ERSOY KÜLTÜR MERKEZİ GAZİANTEP'İN "AYA İRİNİSİ"

Büyükşehir Belediyesi'nin bir yol açma çalışması sırasında bulduğu, koruyarak günümüze kadar yıkılmadan kalmasını sağlayan İstanbul'da yaşayan Gaziantepli iş adamı Ömer Ersoy'un varislerinden alarak restore edip Kültür Merkezi fonksiyonunu kazandırdığı, küçük bir "Aya Irini" olan Ömer Ersoy Kültür Merkezi'ni gezdiler. Bakır el sanatımızın yeniden canlanmasına mekan olan Bakırcılar Çarşısı'nda dolaşıp, Almacı Pazarı'nda Gaziantep Mutfağı'nın temel taşlarını oluşturan yöreye özgü yiyecekleri tattılar ve alışveriş yaptılar.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey'in Gaziantep'in turizm konusunda ileri bir şehir olması için yaptığı çalışmalarının sinerjisi ile Gaziantepli'nin bu misyonu üstlendiğinin bir göstergesi olan Cam Müzesi'ni gezdiklerinde ise Gaziantep'in kültür ve turizm yolunda dev adımlarla atılımlar yaparak Türkiye'deki diğer şehirlere örnek olacak çalışmalar gerçekleştirmiş olduğunu gördüklerini ifade ettiler. Bu somut olmayan kültür varlıklarımızı tanıma programında, Tudyalı Konak'ta konaklayarak, eski Antep evi ruhunu ve huzurunu hissettiler.

Turizm için gerekli olan kültür varlıklarımızın başında gelen Gaziantep mutfak kültürümüzün, Gaziantep Mutfağı'nın en iyi şekilde tanıtılmasına gönüllü sponsor olan Gaziantepli restoranlar, en iyi sunumlarını yaptılar, gurmelerin bütün sorularına misafirperverlik örneği göstererek bilgiler verdiler. Orkide Pastanesi'nde Gaziantep kahvaltı çeşitlerini, İmam Çağdaş Restoran, Sahan Restoran, Gaziantep Ticaret Odası Restoranı, Şirehanı Sahan Restoran ve Bayazhan Restoran'da kebap, lahmacun, tatlı çeşitlerini ve Gaziantep Mutfağı'nın farklı, özgün tencere yemeklerini tadarak yemek kültürümüzün Avrupa'da görülemeyecek çeşitlilik gösterdiğini ve dünyadaki pek çok ünlü mutfak kültüründen çok daha lezzetli olduğunu belirttiler.

Koçak Baklava'nın imalathanesinde ustalarla birlikte baklava yapım aşamasını inceleyerek "muhteşem bir duygu bu hamura dokunup, bu sanat eserinin yapımını izlemek" diyerek duygularını, heyecanlarını ifade ettiler. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi'ndeki "Baklava'nın Öyküsü" konu başlıklı, Güllüoğlu Baklavaları'nın sponsor olduğu, Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğünün hazırladığı fotoğraf sergisinin açılışına Gaziantep Protokolu ile birlikte kurdele keserek katıldılar.

Misafir yemek yazarları, Gaziantep kültüründen ve Gaziantep Mutfağından çok etkilendiklerini, bu gezinin sadece tanıma gezisi olabildiğini, tekrar tekrar Gaziantep'e gelip daha fazla incelemeyi arzu ettiklerini belirterek teşekkür ettiler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title