Haberler

'doğalgaz Piyasasında Tekel Oluşmuş'

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, doğalgaz piyasasında tekel oluştuğunu belirterek Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nu göreve davet etti.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, doğalgaz piyasasında tekel oluştuğunu belirterek Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nu göreve davet etti.

Kendi enerjisini Ataer Enerji A.Ş. aracılığıyla kendisi üreten organize sanayi bölgelerinden biri olan İAOSB, piyasada çözülemeyen sorunlar ve zamlardan kaynaklı sorun yaşıyor. Konuyu Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclisi'nde dile getiren İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, sanayicilerin kürsüsünden ilgili kuruluşlara görev çağrısı yaptı. Konuşmasında doğalgazla ilgili sözleşme döneminin geldiğini belirten Uğurtaş, bu dönemde OSB'ler ve büyük alıcıların tedarikçilerle görüşmeye başladığına işaret etti. Geçen yıl BOTAŞ'ın uzun süre fiyat açıklamadığını ve EPDK'nın da sözleşme yapılabilmesi için iki kez süre uzatımı verdiğini hatırlatan Uğurtaş, BOTAŞ indirim yapmayınca tedarikçilerin de indirim yapmadığını, bunun üzerine kendilerinin de Rekabet Kurulu'na başvurduğunu söyledi.

'PİYASADA REKABET SÖZKONUSU DEĞİL' Soruna yönelik hala kalıcı bir çözümün getirilmediğine işaret eden Uğurtaş, "Biz bunu çeşitli ortamlarda dile getirdik, bakanlarımıza ilettik. Türkiye'de gaz tedarikçileri bir tröst oluşturmuş" dedi. Hilmi Uğurtaş, bu alanda rekabet ortamı yaratılmak istenirken Türkiye'de gazla ilgili bir rekabetin söz konusu olmadığını savundu. Uğurtaş, "Botaş indirim yapmaz, diğerleri de hiç yapmaz, bunun adı serbest piyasa olur. Rekabet kurulu da hiçbir şekilde harekete geçmez. OSB'ler bütün altyapıyı, tahsilatı yapar. Bunun yanında bir de bugünden ne kadar gaz alacağımızı tahmin ederek sözleşme yapmak durumunda kalırız. Doğru tahmin edemezsek kalan kısmını da ödemek zorunda kalırız. Bütün bu işleri OSB'lere yaptırıyorsunuz, karşılığında hiçbir şey vermiyorsunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

EGE'DEKİ OSB'LERDE SIKINTI BAŞLADI

Uğurtaş, doğalgaza yapılan yüzde 15'lik zamla da sanayiciye daha ucuz enerji verme hedefiyle yola çıkmış doğalgaz çevrim santrallerinin çalışamaz hale geldiğine dikkat çekti. Uğurtaş, "Durum böyleyken ben nasıl 'al ya da öde' sözleşmesinin altına imza atacağım? Gerçekleştiremezsem bunu hangi şekilde ödeyeceğim? Şimdi Ege'de bir OSB bir santralinin arızalanmasından dolayı bu duruma düştü. Başka bir OSB de çok ciddi bir bedel, 22 milyon TL civarında ödeme yapmak durumunda kaldı. Piyasa bu kadar kontrolsüz bırakılmamalı. Rekabet ortamı yaratılmıyorsa o kurulları göreve davet ediyorum" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title