Haberler

Çine'de Hitit İzleri

Aydın'ın Çine İlçesi'nde sürdürülen Tepecik Höyüğü kazılarında 4 bin 500 yıllık bir geyik fosili ile 5 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen vahşi köpek veya çakal iskeletine rastlandı.

Aydın'ın Çine İlçesi'nde sürdürülen Tepecik Höyüğü kazılarında 4 bin 500 yıllık bir geyik fosili ile 5 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen vahşi köpek veya çakal iskeletine rastlandı. Kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan Hitit dönemine ait mühürler ise Aydın Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel başkanlığında sürdürülen Tepecik Höyüğü kazılarında, Hititlerin bölgede bulunduğuna dair önemli bulgulara ulaşılırken, günümüzden 7 bin yıl öncesinde bölgede yaşamın olduğu belgelendi. Hacettepe ve Trakya Üniversitesi Arkeoloji bölümlerinden 14 öğrenci ve 15 işçi ile sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan kemik ve fosilleri inceleyen ODTÜ Yerleşim Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evangeila Pişkin, hayvan fosillerinin coğrafyadaki türlerin tespiti açısından önemli bulgular olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Pişkin, "Bu yılki kazılarda gün ışığına çıkartılan ve 4 bin 500 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen yetişkin bir erkek geyiğe ait boynuz ve 5 bin yıl öncesine ait vahşi bir köpek ya da çakal kemikleri bulundu. Çıkartılan fosil ve kemikler koruma altına alınıp, inceleme ve tespitleri tamamlandıktan sonra Aydın Müze Müdürlüğü'ne teslim edilecek" dedi.

'GEÇMİŞTE ÖNEMLİ BİR MERKEZMİŞ'

Kazı Başkanı Prof. Dr. Sevinç Günel de, 7 bin yıl öncesinde bölgede yaşamın bulunduğunu ortaya koyan Tepecik Höyüğü kazılarında elde edilen bulguların, geçmişte bölgenin kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir merkez olduğunu gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Günel şöyle konuştu:

"Kazının en başından bu yana önemli bulgulara ulaştık. Son iki yılda elde ettiğimiz neticelerle bronz çağlarına ait kültür tabakalarının kronolojik gelişimini ortaya koyabildik. Ayrıca geç Tunç Çağı'na ait mevcut kalıntıları da elde ettik. Bu bulgular bize, Tepecik Merkezi'nin bu bölgede ekonomik anlamda güçlü olduğunu ve bölgeler arası önemli ticari ilişkilere sahip olduğunu gösterdi. "

HİTİT MÜHÜRLERİ BULUNDU

En önemli buluntular arasında geç Tunç Çağı'na ait iki mühür baskısı yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Günel, "Bu bulguları önemli kılan, üzerinde Hitit hiyeroglif işaretinin yer alması. Böylece Tepecik'in Orta Anadolu Bölgesi'nde Hitit kültürü ile bağlantılarını ortaya koyduk. Aynı döneme tarihlendirilen, elde ettiğimiz Miken boya bezeli kaplar da Tepecik'in Miken kültürü ile olan ilişkilerine ışık tutmuştur" dedi.

İSKELETLER İNCELENİYOR

Kazılarda elde ettikleri önemli bir buluntunun da erken Tunç Çağı'na ait mezarlar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Günel, "Bu mezarlar, toprak ve pitos (küp) mezarlardır. Tanıdığımız ölü gömme geleneği ile benzerlik göstermektedir" diye konuştu. Prof. Dr. Günel, mezarlarda bulunan iskeletlerin Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde, yontma taş devri obsidyen ve çakmak taşı aletlerin ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Prehistorya bölümünde incelendiğini kaydetti. - Aydın / Çine

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title