Haberler

Çin Cumhurbaşkanı Xi, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile Görüştü

Güncelleme:

BEİJİNG, 4 Aralık (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in başkenti Beijing'de Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi.

BEİJİNG, 4 Aralık (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in başkenti Beijing'de Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi.

Pazartesi günü gerçekleşen görüşmede, Lukaşenko'nun bu yılın başlarında Çin'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Çin-Belarus ilişkilerinin üst düzey gelişiminin teşvik edilmesi konusunda Lukaşenko ile önemli bir uzlaşıya vardıklarını hatırlatan Xi, iki ülkenin o zamandan bu yana karşılıklı siyasi güveni ve uluslararası koordinasyonu güçlendirdiğini söyledi.

Xi, Çin'in Belarus'la ilişkilerini her zaman stratejik ve uzun vadeli bir bakış açısıyla değerlendirdiğini, Belarus'un kendi ulusal şartlarına uygun bir kalkınma yolu benimsemesini güçlü şekilde desteklediğini ve Belarus'un iç işlerine dış güçlerin müdahale etmesine karşı olduğunu ifade etti.

Xi, "Çin, Belarus'la stratejik koordinasyonu güçlendirmeyi sürdürmeye, birbirini kararlı şekilde desteklemeye, tatbiki işbirliğini teşvik etmeye ve ikili ilişkileri derinleştirmeye istekli" dedi.

Lukaşenko ise Cumhurbaşkanı Xi'nin liderliğinde Çin'in kalkınmada büyük başarılara imza attığını ve 1,4 milyardan fazla Çinlinin mutlu bir yaşam sürdüğünü, bunun da dünyaya önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Çin'in daha da güçlenmesini samimiyetle umut ettiklerini belirten Lukaşenko, Çin'in gelişmesinin dünyada barış ve ilerlemeye olanak sağlayacağını kaydetti.

Lukaşenko, Çin'le dostane ilişkiler geliştirmeye kararlı olduklarını ve Çin'le üst düzey etkileşimleri sürdürmeye, birbirlerini kararlılıkla desteklemeye, karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini derinleştirmeye, uluslararası ve çok taraflı stratejik koordinasyonu güçlendirmeye ve her koşulda geçerli kapsamlı stratejik ortaklığın daha da geliştirilmesi için çaba göstermeye istekli olduklarını vurguladı.

İki cumhurbaşkanı, Ukrayna krizi konusunda da görüş alışverişinde bulundu.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi Üyesi Cai Qi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de görüşmeye iştirak etti.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Aleksandr Lukaşenko Xi Jinping Belarus Aralık Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title