Haberler

Afyonkarahisar'dan Kısa Kısa

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Defterdarlığı işbirliğiyle "Vergi Uyumu ve Türk Vergi Sistemi" konulu panel düzenlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Defterdarlığı işbirliğiyle "Vergi Uyumu ve Türk Vergi Sistemi" konulu panel düzenlendi.

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen panelin açılışında yaptığı konuşmada, vergi ve devletin birbirinden ayrılmaz iki kavram olduğunu belirtti.

Jean-Jacques Rousseau'nun "Toplum Sözleşmesi" kitabında, devletin varlığının, vatandaşların vergi vermek suretiyle devletten güvenliğini sağlamasını istemesine bağlandığını anlatan Tutulmaz, "Yani vatandaş o gün demiştir, bir devlet yapısına ihtiyacımız var, bu devlet yapısı bizim güvenliğimizi sağlasın, bizi kötülüklere karşı korusun, biz de ona para verelim diye oluşan bu toplu sözleşme sonucu devlet oluşmuştur. Yani devlet ve vergi iç içedir. Devlet varsa vergi olacak." dedi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da verginin, devlet olma ve devlet olmanın ortaya çıkardığı kolektif ihtiyaçların giderilmesi amacıyla devletin çeşitli hizmetleri yürütmek için dolaylı veya dolaysız olarak kişi veya kuruluşlardan topladığı para olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Vergi kavramının herkes tarafından bilinen ender kavramlardan birisi olduğuna işaret eden Solak, şunları söyledi:

"Bir toplumda 7'den 70'e hemen hemen herkes şöyle ya da böyle verginin farkındadır. Benjamin Franklin'in dediği gibi 'Hayatta iki şey kesindir, biri ölüm, diğeri vergi.' Ölüm nasıl olsa hayatın ayrılmaz bir parçası ise vergi de bunlardan biridir. İnsanların rahat ve huzur içinde yaşayabilmeleri için bir düzen ortamına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu düzen de devlet tarafından sağlanır."

Panelde açış konuşmalarının ardından AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı'nın moderatörlüğünde Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz ve Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çelikkaya sunum yaptı.

Öğretmenlere puanlama sistemi

Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizamettin Şenol, öğretmenler için yeni puanlama sisteminin yanlış bir uygulama olacağını ileri sürdü.

Şenol, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında, taslak yönetmelikle öğretmenlerin öğrenciler, velilerce puanlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Her şeyin şikayet edildiği, kimi öğrencilerin sınıfta öğretmeni kucaklayıp haraket ettiği bir ortamda böylesi bir değerlendirme metodunun sağlıklı olmayacağını savunan Şenol, bunun iş barışını ve güvenli iş ortamını bozacağını iddia etti.

Şenol, mesleki gelişimin öncelikle eğitim çalışanlarının mali, sosyal ve özlük haklarını gözetilmesi, sonra da saygınlığını arttırmayla mümkün olabileceğini dile getirerek, "Bu konularda gerekli hamleleri yapmayıp ülkedeki devasa eğitim sorunlarını direk öğretmene faturalama anlayışı ve sürekli sopa tepenizde tehdidi can sıkmaktadır." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Jean Jacques Rousseau Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Tutulmaz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title