Haberler

Acarlar Longozu'nun Yanıbaşına Çöplük Yaptılar

Sakarya'nın Karasu İlçesinde dünyanın ikinci büyük subasar ormanı olarak bilinen Acarlar Longozu çöplük olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Longozun hemen yanıbaşına çöp alanı yapıldı. İki tatil köyünün çöplerinin dökülmesine ilçe halkı tepki gösterirken, çöpler longozda yaşayan canlılar için için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 1998 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen ve dünyanın ikinci büyük subasar ormanı olarak bilinen Acarlar Longozu'na yönelik tehditlere her gün bir yenisi ekleniyor. Toprak kazanma amaçlı olarak büyük bir bölümü kurutulan ve çevresindeki çiftliklerde telef olan tavukların atılmasıyla önemli ölçüde kirletilen longoz, şimdi de hemen yanı başına kurulan çöp dökme alanının tehdidi altında.

Çöp alanının yakınında evleri bulunan bölge sakinleri biri 5 kilometre, diğeri de 6, 5 kilometre uzaklıktaki 150 ve 220 konutlu iki tatil Köyü'ne ait çöplerin traktörle buraya longoza taşındığını belirttiler. Çöp yerinin köy muhtarlığı tarafından düzeltilerek üç tarafının telle çevrildiğini anlatan Halil İbrahim Ustaömer "Çöplüğün güney tarafı longoz özelliği taşıyan göl. Burada yazın nilüfer çiçekleri açıyor. Aynı zamanda Acarlar Longozu gibi yaban kuşlarının üreme ve barınma alanı. Turna, sazan ve benzeri tatlı su balıkları da bulunuyor" dedi.

Çöp alanının denize 1 kilometre, longoza da 500 metre mesafede bulunduğunu kaydeden Ustaömer burada yemlenen güvercinlerin ve kaplumbağa yavrularının öldüğünü belirttti. Ustaömer, göldeki canlı hayatının tehdit altında olduğunu, bölgede geceleri dolaşan çakalların taşıdığı kuduz mikrobunun köpekler aracılığıyla Denizköy'deki hayvanlara bulaşma ihtimali bulunduğunu ileri sürüldü. - Sakarya / Karasu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title