Haberler

ABD: Irak Hükümetini Baypas Edip Kürtlerin Silahlandırılmasına Karşıyız

Güncelleme:

ABD Savunma Bakanı, Kongre'de Irak hükümetini baypas edip Kürtlerin, bazı Iraklı grupların silahlandırılmasının dillendirildiğine dikkat çekti ve buna karşı olduklarını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kongre'de bazı üyelerin, Irak hükümetini baypas edip Kürtlerin ve bazı Iraklı grupların doğrudan silahlandırılmasını istediğine işaret ederek, bu tür bir adıma karşı olduklarını belirtti. Barzani'yle görüşmesi sırasında da bu konuya ilişkin konuştuklarına dikkat çeken Carter, Barzani'yle "DAEŞ'i kalıcı biçimde yenilgiye uğratmak için Irak hükümetiyle ve Irak hükümeti üzerinden birlikte çalışma kararlılığımızı yeniden teyit ettik." diye konuştu.

"IRAK HÜKÜMETİNİN BAYPAS EDİLİP KÜRTLERİN SİLAHLANDIRILMASINA KARŞIYIZ"

Carter, Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Kongre'deki bazılarının, Irak hükümetini baypas ederek Kürtlerin ve bazı Iraklı grupların doğrudan silahlandırılmasını istediğini anlıyorum. Ancak bu tür bir adıma karşıyız, çünkü birleşik bir Irak'ın DAEŞ'in uzun vadede yenilgiye uğratılmasında kritik önem taşıdığına inanıyoruz ve bu (adım) bazı personelimizi de riske atabilir" dedi.

DEAŞ İLE MÜCADELE İÇİN 715 MİLYON DOLARLIK FON

Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin görüştüğü 2016 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı'nda, DAEŞ ile mücadelede Irak için öngörülen 715 milyon dolarlık fonun en az yüzde 25'inin Kürt peşmergeleri, Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına doğrudan askeri yardımlar için kullanılması öngörülüyor.

BARZANİ'YE IRAK HÜKÜMETİ MESAJI

Carter, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile de dün bir görüşme yaptığını kaydederek, görüşmede DAEŞ'e karşı mücadelede sağladıkları ilerlemeler hakkında konuştuklarını bildirdi.

Bu mücadelede tüm Iraklıların yaptığı fedakarlıkların farkında olduğunu ve Barzani'yi DAEŞ'e kaybedilen toprakların geri alınmasından dolayı kutladığını ifade eden Carter, "DAEŞ'i kalıcı biçimde yenilgiye uğratmak için Irak hükümetiyle ve Irak hükümeti üzerinden birlikte çalışma kararlılığımızı yeniden teyit ettik." diye konuştu.

"ESAD'IN YERİNDE OLSAM, MÜZAKERE MASASI İÇİN FIRSAT ARARDIM"

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey de Suriye'yle ilgili bir soru üzerine, "(Esad) Rejimin ivmesinin yavaşladığını düşünüyorum ve dolayısıyla bundan, durumun rejim açısından giderek daha az lehte ilerlediği sonucunu çıkarabilirsiniz. Onun yerinde olsam, müzakere masasına yönelme fırsatını arardım." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Martin Dempsey Mesut Barzani Ashton Carter Irak Sıkıcı Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (5)

osmanusta:

AMERIKA YARDIM ETMEZ ENTRIKA VURGUN SOYGUN KATLIAM YAPAR. akilli olun akilli manset atin

4
2
yanıtYanıtla
Dobra:

Maliki hükumeti ırak halkını değil Amerikayı temsil ediyor. Hal böyle iken ABD kuklasının pasifize edilmesine karşı çıkıyor.

2
2
yanıtYanıtla
Hayat acimobilWeb@haberler.com:

Gercekler acıdır Abd kimsenin kara kasina kara gözüne yardım etmez onların derdi Petrolleri sömürmek bugunki dünyada üstünde yaşadığın toprak senin değildir gücün varsa senindir.Bugun biz hala boğaz geçişlerinden para alamıyoruz neden büyük güçler böyle istiyor bir düşünün geçen her gemiden para alsa Türkiyenin ekonomisini. Bor kaynıyor kullanamıyoruz.Irakta petrol var savaş açlık felaket.Afrikada değerli taşlar var açlıktan ölüyorlar demem o ki biz yine birbirimize muhtaciz düşmanlık ırkçılıgi bırakın topraklarimizda tam hakimiyet için çalışalım

2
0
yanıtYanıtla
ITSAVAR:

Nankörlük etme osman sen askerliktemi yapmadin yediğin etten elindki silaha hepsi Amerikan yardimi degilmiydi tavuk su içer allha bakar derler belliki kor milliyetçiliğin aklinin onune geçmiş yazik sana

1
0
yanıtYanıtla
türkkürt:

ne türkü ne kürdü anlayamıyorum arkadaş derdiniz ne şehide kana doymadınızmı hala birbirnizi kırıyo kızdırıyosunuz lafım ülkenin bölünmesini isteyen herkezedir nah böleceniz nahhh türk kardeşlerim hiç kürt arkadaşınız yokmu adam gibi adam olanı he ya kürt kardeşim senin yokmu harbi olan türk arkadaşın sevdiğin vardır elbet ee dert ney bölemediğiniz ney sizmi aldınız bu vatanıda siz böleceniz gülüyorum ulan bunu yapanlara birlikten kuvvet dogar yoksa zaten bu iki milletide ortadan silmeye uğraşanlar kazanacak uyanın artık

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title