Haberler

2017 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında bugüne kadar 46 bin 117 kişinin görevden uzaklaştırıldığını, 72 bin 720 kişinin kamu görevinden çıkarıldığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında bugüne kadar 46 bin 117 kişinin görevden uzaklaştırıldığını, 72 bin 720 kişinin kamu görevinden çıkarıldığını bildirdi.

Kurtulmuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Başbakanlık, MİT Müsteşarlığı, MGK Genel Sekreterliği, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı ve RTÜK'ün bütçelerine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Barışı Destekleme Fonu ile ilgili artışın temel nedeninin, Somali Türk Görev Kuvvetleri ile Katar'daki askeri üssün faaliyetlerine başlaması olduğunu belirten Kurtulmuş, MİT ile ilgili "iç istihbarat" ve "dış istihbarat" şeklinde bir çalışmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

Kurtulmuş, 6 azınlık gazetesine yardım yapılması konusunda, "Aralık 2016'da yapılacak Basın İlan Kurumu Genel Kurulu toplantısında karar alınarak 6 azınlık gazetesine destek olunacaktır." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın eleştirisiyle ilgili Kurtulmuş, "Dün vicdanım neyse bugün vicdanım da öyle yarınki vicdanım da öyle olacaktır. Hiçbir şekilde ne fikirlerimizde ne ahlaki duruşumuzda ne siyaset anlayışımızda zerre miktar fark olmadığı gibi vicdanımızda da fark olmadı, olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, Hasan Cemal ve Doğan Akın'ın basın kartlarının iptal edilmediğini, kart yenilemesine başvurmadıkları için eski kartlarının otomatik olarak sistemden silindiğini aktardı.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da alınan istihbaratın değerlendirilmesi vaktinde olmasa saat 03.00'te yapılacak bir darbeyle devletin bütün kurum ve kuruluşlarının, herkesin bir şekilde darbeye yakalanmış olacağını anlatan Kurtulmuş, "Özellikle son iki yıldır emniyet ve adalet teşkilatında bu örgüte karşı yapılan temizlik operasyonları olmasaydı, biz bu darbeye yakalanırdık." ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının faiz geliri olduğu iddiasına da değinen Kurtulmuş, hizmet ve faaliyetlerinde yasa gereği hiçbir şekilde faiz geliri elde etmeyen bir kamu kuruluşu olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, bu yıl 643 personelin Milli Eğitim Bakanlığına "Din Bilgisi ve Ahlak Kültürü öğretmeni" olarak transfer olduğunu, ayrıca 89 personelin Diyanet'ten üniversitelere geçtiğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 2016 yılında Alevi dedelerinin Hıdırellez, muharrem ayı ve nevruz etkinlikleri için yurt dışında görevlendirildiğini, bunların Cem Vakfı, Baba Mansur Derneği, Almanya Alevi İslam Birliği, Almanya Türk Caferiler Birliği gibi vakıflardan temsil edilen, onların tavsiyeleriyle ilgili yönlendiren kişiler olduğu bilgisini verdi.

Haiti depremiyle ilgili toplanan yardım paralarının bu ülke için kullanıldığını söyleyen Kurtulmuş, bu yardımların da Türkiye Diyanet Vakfı üzerinden ulaştırıldığını bildirdi.

FETÖ ile mücadele

Kurtulmuş, ByLock ve Eagle iletişim programlarıyla ilgili elde edilen FETÖ'ye ait bilgilerin tamamının, MİT tarafından yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kurumlara gönderildiğini ifade etti.

"MİT'ten şu ana kadar bu örgütle irtibatlı olduğu tespit edilen 118 kişi ihraç edilmiştir." diyen Kurtulmuş, ByLock ve Eagle'la ilgili sürekli yeni tespitler yapıldığını kaydetti.

Kurtulmuş, ByLock ve Eagle'ın özel, ticari bir kullanımı olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Tek başına ByLock kullanımı ya da tek başına çocuğunu okulda okutmuş olmak ya da herhangi bir banka hesabına para yatırmış olmak, herhangi bir şekilde delil ihdas edilmiyor. Burada defterler var, kurum kurum... Bu süre içinde yaklaşık 118 bin kişi hakkında bir şekilde işlem yapılmış, 46 bin 117 tanesi görevden uzaklaştırılmış, 72 bin 720'si kamu görevinden çıkarılmış. Yapılan şimdiye kadar, biliyorsunuz 70 bin küsur başvuru yapıldı, bu başvurulardan 11 bin 182'si görevine iade edildi. Geçen hafta belki dikkatinizi çekti, ikisi general olmak üzere 30 küsur kişi Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve iade edildi. Bu hafta da yaklaşık bin küsur kişi ihraç edildi jandarmada. Karşı karşıya kaldığımız tehdidi çok iyi anlamamız lazım. Zor bir süreç. 40 yıllık bir hazırlığı 40 günde ortadan kaldırmak mümkün değil. Bu arada hem partiler arasında hem toplumun geneli bakımından bir dayanışmaya ihtiyacımız olduğunu ifade etmek istiyorum."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 90 bin cami içinde sadece bin 192 camide gençlik kolları bulunduğunu anlatarak, sela okumayan imam kimse bunun da kendilerine bildirilmesini istedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Türkiye Somali Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title