Haberler

14 Ağustos Dünya Rabia Günü

Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yapılan kanlı baskının yıl dönümünde Mısır, Lübnan ve İsviçre merkezli bazı insan hakları kuruluşları, "ciddi soruşturma" yapılması çağrısında bulundu.

Mısır'daki askeri darbenin ardından protestoların merkezi haline gelen Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yapılan kanlı baskının yıl dönümünde Mısır, Lübnan ve İsviçre merkezli bazı insan hakları kuruluşları, "ciddi soruşturma" yapılması çağrısında bulundu.

Lübnan İnsan Hakları ve Demokrasi Örgütü Genel Başkanı Nebil el-Halebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına yapılan kanlı müdahaleye işaret ederek, "Mısır hükümeti katliamdan sorumlu kişilere hesap sormadı, mevcut yönetime muhalif herkesi kapsayacak şekilde ihlaller, kar topu gibi büyümeye başladı" dedi.

Mısır ile Suriye rejimleri arasında "barışçıl dahi olsa muhaliflerini bastırma, tutuklamalar, kasten öldürme ve diğer görüş sahiplerine toplu infazlar" gibi bazı konularda bir benzerlik olduğunu belirten Halebi, işlenen suçların ciddi bir şekilde soruşturulması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşananlar, hukuksuzca ölümlere götüren siyasi zulüm operasyonudur. Siyasi zulüm, sistematik bir suç olmaya başladığında otomatik olarak insanlığa karşı suça dönüşüyor. Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşanan olayların suçlularına ilişkin dava açılmasına gelince, yönetimin ciddi ve tarafsız soruşturmalar başlatmaması durumunda konu uluslararası ceza mahkemesinin yargı yetkisine girer. Ülkedeki yargılama yolları tükenmeden uluslararası yargıya başvurulamaz."

-"Katliamlar" uluslararası mahkemelere taşınmalı

Merkezi Cenevre'de bulunan Kerame İnsan Hakları Kuruluşu'ndan yapılan yazılı açıklamada da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunularak, Rabia ve Nahda meydanlarındaki "katliamların", uluslararası mahkemelere taşınması talep edildi.

Açıklamada, hayatını kaybedenlerle aileleri için adaletin temin edilmesi gerektiği belirtilerek, "Hiçbir ülke ya da lider, siyasi itibarları gereği uluslararası meşruiyetten uzak özel bir muamele görmemelidir. Hakları ihlal edilenler de adaletten paylarını almalıdır. Mısır yönetimi, insan hakları kuruluşlarının bir çoğundan, Mısır tarihinde kara bir leke olarak kalacak bu katliamla ilgili olarak tepki almasına rağmen bugüne kadar konuya ilişkin soruşturma başlatmadı" denildi.

-BM'ye "soruşturma komisyonu kurması" çağrısı

Öte yandan Mısır Hak ve Özgürlükler Gözlemevi'nden yapılan açıklamada ise BM'den Genel Sekreter Ban Ki-mun başkanlığında Mısır halkına yönelik işlenen suçların ortaya çıkarılacağı bir soruşturma komisyonu kurması talep edildi.

Açıklamada, Gözlemevi'nin, olaylarda bin 161 kişinin hayatını kaybettiğini belgelediğine dikkati çekilerek, "Rabiatul Adeviyye ve ardından diğer gösteri meydanlarında olanlar, kelimenin tam anlamıyla katliam ve insanlığa karşı suçtur" denildi.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütünün İcra Direktörü Kenneth Roth da önceki gün yaptığı açıklamada, Mısır güvenlik güçlerinin geçen yılki gösteriler sırasında bin 150 kişiyi sistematik biçimde öldürmekle suçlamış ve işlenen cinayetlerin insanlık karşıtı suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirmişti.

Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı. - Beyrut

Kaynak: AA / Güncel

Rabiatül Adeviyye İsviçre Lübnan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title