Haberler

"Tüketici Kanunu Uzun Vadede Olumlu Olacak"

TEB Genel Müdürü Leblebici: "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun yasalaşması, uzun vadede olumlu olacak, negatif bir şey düşünmüyorum" "MB'nın politikalarını doğru okumak lazım, MB takt...

EDA TOPCU - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı"nın yasalaşmasına ilişkin, "Kısa vadede belki bir takım şeyler değişebilir ama uzun vadede olumlu olacak, hiç negatif bir şey düşünmüyorum" dedi.

Leblebici, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı"nın TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşması ve gündemde yer alan diğer bazı başlıklara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Tasarının yasalaşmasını uzun vadede iyi bir gelişme olarak nitelendiren Leblebici, şunları söyledi:

"Kısa vadede belki bir takım şeyler değişebilir uzun vadede olumlu olacak. Zaten son 1,5 senedir bankacılığın alt yapısı tüketiciyi korumaya yönelik hazırlanıyordu. Bir çok banka da bununla ilgili önlem almıştı. Bir takım şeyleri değiştiriyoruz, tüketici hakları zaten banka olarak bizim gündemimizde. Bunların olumlu şeyler olduğunu düşünüyorum, hiç negatif düşünmüyorum. Yasadan en çok bankacılık sektörünün etkileneceği söylemlerine çok katılmıyorum. Bazen kısa vade ile uzun vade kısmını karıştırıyoruz. Kısa vadede sektör etkilenebilir ama uzun vadede etkilenmez çünkü uzun vadede toplumun gelir seviyesini ve gelir kontrolünü artıracak bir yöntem bu. Bu yöntem bankalar için daha sağlıklı bir bankacılık ortamını oluşturur."

Leblebici öncelikle bu önlemlerin neden alındığına bakılması gerektiğine işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Niye bu önlemler alınıyor? Ülkeye bakıyorsunuz ülke bir cari açık problemiyle yaşıyor. Bir sürü ithalat ve tüketim yapıyoruz. Bu tüketimleri bir yerde kontrol etmeniz lazım. Esas sorun, toplam ekonominin temelinde bir problemimiz var, Bunun kontrol edilmesi lazım. Bunu kontrol edebilmek için de, devlet "Bu harcamaları biraz kontrol altında tutmamız gerekiyor, yoksa gelişmiş ülkelerin bugün yaşadığı sorunları yaşarız" diyor. Devlet önlemlerin bazılarını bankacılık üzerinden, bazılarını diğer kanallardan alıyor. Toplam ekonomiyi toparlamaya ve sürdürülebilir bir büyüklük sağlamaya çalışıyor. Böyle bakınca bu sadece bir bankacılık tartışması değil bu, ülke ekonomi tartışması, ben doğru yapıldığını düşünüyorum."

Bankacılık sektörünün ilk 9 aylık dilimindeki performansa ilişkin de değerlendirme yapan Leblebici, sektörün 9 ayı fena geçirmediğini, gelen mevzuat değişiklikleriyle banka karlarının biraz etkilenmesinin doğal olduğunu ama önümüzdeki senelerde sistem daha iyiye gittikçe, büyüme devam ettikçe bir problem olmayacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın (MB) son dönem politikalarını doğru okumak gerekliliğine de vurgu yapan Leblebici, "Ekonominin temelinde neden bu kararlar alınıyor ona bakmak lazım. MB politikalarına farklı bakmaktansa ne yaptığını anlamak lazım. Anlamaya çalıştığınızda pek büyük bir sorun hissetmiyorum. MB taktiksel yaklaşıyor, taktiksel yaptığı şeylerin de kötü sonuçlar vermediğini düşünüyorum. Politikalar yüzde 3,5-4 büyümeyi sağlıyorsa doğru olan odur. Dolar konusuna da yanlış baktığımızı düşünüyorum. Bu ülke sadece dolara bakan bir ülke olmamalı. Bizler 'Gelirimiz artabiliyor mu, artması için neler yapılır?', buna bakmalıyız" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Ekonomi Bankası Ümit Leblebici Ekonomi Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title