Haberler

Tesk, Ekmek İsrafını Önlemek İçin Bağlı Birliklerine Genelge Gönderdi

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekmek israfının önlenmesine büyük önem verdiklerini belirterek, bağlı Birliklerine Genelge göndererek israfın önlenmesi için üretim ve tüketim sırasında gerekli tedbirlerin alınmasını, esnafın konu hakkında...

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekmek israfının önlenmesine büyük önem verdiklerini belirterek, bağlı Birliklerine Genelge göndererek israfın önlenmesi için üretim ve tüketim sırasında gerekli tedbirlerin alınmasını, esnafın konu hakkında bilgilendirilmesini istediklerini söyledi Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekmek israfının önlenmesine büyük önem verdiklerini belirterek, bağlı Birliklerine Genelge göndererek israfın önlenmesi için üretim ve tüketim sırasında gerekli tedbirlerin alınmasını, esnafın konu hakkında bilgilendirilmesini istediklerini söyledi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de günde 6 milyon adet, yılda 2.1 milyar adet ekmeğin israf edildiğini belirterek, Türkiye'de üretilen toplam ekmeğin yaklaşık yüzde 6'sının israf edildiğini söyledi. Ekonomik olarak hesaplandığında, yıllık yaklaşık 1.5 milyar TL'nin bu şekilde heba edildiğine dikkat çeken Palandöken, "Ekmek israfının baş aktörleri yerel yönetimlerin fırıncı esnafı ile girdiği haksız rekabetten kaynaklanmaktadır. Birde fırıncı esnafının üretim planlaması yapamaması da ekmeğin israf edilmesinin nedenlerindendir. Bir önemli konu ise köylerde üretilip satış için pazarlara getirilen ve araba arkasında hijyen olmayan ortamda satışa sunulan ekmeklerde israfın artmasına neden olmaktadır. Bunun için pazarlarda gelişi güzel üretilip satılan ekmek satışının denetlenmesi kaçınılmaz" dedi.

-"EKMEKTE TUZ MİKTARI YÜZDE 25 AZALDI"-

Palandöken, tam buğday ekmeği tüketiminin artırılması için tedbirler alınmasını olumlu bulduğunu ifade ederek, "Eski zamanlarda herkesin kullandığı kepekli ekmeği terk edip, beyaz pazar ekmeğine döndük. Naylon poşet çıktı, hemen fileyi, kese kağıdını bıraktık. Bunları modernliğin göstergesi saydık. Ama şimdi eskiye dönmek için tedbirler alıyoruz. Sağlıklı ekmekte kepek oranı artırılırken, kullanılan tuz miktarı da yüzde 25 oranında azaltılmıştır. Ekmeğin israf edilmemesi bilinci artarken en uygun yöntemler ile saklanması, bayatlamış veya ihtiyaç fazlası ekmeği yine yiyecek olarak kullanabilmesi için yöntemler anlatılmalıdır. Birde sağlıklı poşetlerle taşınmasına da dikkat etmek gerekir. Çünkü sağlıklı olan eski kullandıklarımız ve tükettiklerimizmiş" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Türkiye Tesk Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title