Haberler

Tesk Başkanı Palandöken: Sert Önlemler Piyasa Dengelerini Bozabilir

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken kredi kartlarının taksitlendirmelerinde ve gelir limiti düzenlemelerinde ani ve sert önlemlerin piyasaların dengesini bozabileceğinden endişe ettiklerini...

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken kredi kartlarının taksitlendirmelerinde ve gelir limiti düzenlemelerinde ani ve sert önlemlerin piyasaların dengesini bozabileceğinden endişe ettiklerini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, piyasaların taksitle satışa alışmış olduğunu belirterek, "Şu anda taksitlendirilmiş kart borcu 48 milyar TL iken sert bir şekilde tedbir alınırsa, piyasa dengeleri bozulur. Yapılması gereken vatandaşlarımızın gelirlerinin artırılması için mutlaka bir yol bulunmalıdır" dedi.

-"ZAMANLA VATANDAŞIN YÜZÜ GÜLECEK"-

Kredi kartları harcamalarındaki hızlı artışın iç piyasanın yüzünü güldürürken, gelirinden fazla harcayan ve 12 ay bankalara bağımlı kalan vatandaşı kan ağlatır hale getirdiğini savunan Palandöken şunları kaydetti:

"İhtiyacı olmadığı halde "taksitle nasılsa' deyip aldığı sonradan pişman olduğu alışverişler yapan vatandaşın cebi yanmaktadır. Taksitler zaman içinde üst üste binip ödenemez noktaya gelmektedir. Burada en önemli görev bankalara düşmekte, müşterisini üzmeden, borç ödenemeyecek duruma gelmeden kredilendirme yapmalıdır. Bugün kart borçları 82 milyar TL ulaşmış. Sorun daha fazla büyümeden bitirilmeli, vatandaş da reel gelirine göre yaşamaya alışmalı."

-"KREDİ KART FAİZLERİ DÜŞMELİ"-

Kart faizlerinin yüksekliği zora düşen vatandaşı daha da dibe çektiğini vurgulayan Palandöken, gelirine göre kartlara limit konulmasının çok olumlu bir karar olduğunu belirtti. Vatandaşın harcamasını gelirine göre yaparak faiz öder duruma düşmemesi gerektiğine işaret eden Palandöken, "Enflasyon oranında çok yüksek olan kart faizlerinde mutlaka indirime gidilmelidir. Enflasyon oranı 7.8 ken ve gelecek yıl daha da düşme beklentisi içindeyken kart faizleri enflasyonun 4 katı olarak yıllık yüzde 28 civarında. Biraz daha faizlerin düşürülmesi, vatandaşın işin başında ödemesi sağlanmalıdır. Yoksa kartla borçlandırıp, tüketici kredileri ile borçlar yapılandırılarak uzun süreler vatandaş bankalara bağımlı duruma sokuluyor gibi bir sonuç çıkıyor karşımıza" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Türkiye Tesk Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title