Haberler

Tesk Başkanı Palandöken, "Sağlık Hizmetlerindeki Eşitsizlik Kalkmalı"

TESK Genel Başkanı Palandöken, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik çatısı altında norm birliği sağlanması amacıyla birleştirildiğini ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada bazı eşitsizliklerin yaşandığını bildirdi TESK Genel...

TESK Genel Başkanı Palandöken, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik çatısı altında norm birliği sağlanması amacıyla birleştirildiğini ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada bazı eşitsizliklerin yaşandığını bildirdi TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik çatısı altında norm birliği sağlanması amacıyla birleştirildiğini ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada bazı eşitsizliklerin yaşandığını bildirdi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık hizmetindeki eşitsizliği eleştirdi. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik çatısı altında norm birliği sağlanması amacıyla birleştirildiğini ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada bazı eşitsizliklerin yaşandığını bildiren Palandöken, şöyle dedi:

"En önemlisi bugün Esnaf ve sanatkarlara, işçi ve memurlardan farklı olarak, 60 günden fazla prim borçları olduğu dönemlerde kendilerine ve bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve ana babalarına sağlık hizmeti verilmemektedir. Bunun sonucunda ise, sigortalıların kendi yaşamı ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin de yaşamı risk altına girmektedir. Prim borcunun tahsil edilmesi, sosyal güvenlik kurumlarının görevi olduğuna göre, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, sigortalının prim borcu ile ilişkilendirilmemelidir. Ayrıca, SGK sağlık hizmeti vermemesine rağmen ödenemeyen primi daha sonra faiziyle birlikte alıyor."

-"ESNAF EMEKLİSİ GEÇİNEMİYOR"-

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 919 lira, yoksulluk sınırının 2 bin 995 lira olduğunu söyleyen Palandöken, "Yine en önemlisi norm birliği denilmesine rağmen halen 1 milyon 867 bin esnaf ve sanatkar emeklisi bugün geçim sıkıntısı çekmektedir. 1'den 12.inci basamağa kadar emekli aylığı alanlar açlık sınırının altında, 1 ile 6.ıncı basamak arasında emekli aylığı alanlar net 739 lira olan asgari ücretin altında maaş almaktadırlar" diye konuştu.

-"AYAKTA TEDAVİDE RAPOR ALANA ÖDENEK"-

Primini ödeyen esnaf ve sanatkarlarımız ayaktan tedavileri süresince geçici iş göremezlik ödeneği alamadığını kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"4/b kapsamındaki esnaf ve sanatkarlarımız sadece iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde ve her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla sadece "yatarak tedavi' süresince Geçici İş Göremezlik ödeneği alabilmektedirler. Fakat doktor tarafından rapor verilerek evinde tedavi edildiği hallerde, iş göremezlik ödeneği verilmemektedir. Bu ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Halbuki evde tedavi süresince dükkanı kapalı kalmakta ve geliri olmamaktadır. Ama ödemekle yükümlü olduğu, vergi, prim, çek ve senetleri ödemek zorundadır. Maalesef esnafımızın işleri bozulduğunda yararlanacağı işsizlik sigortası da yoktur." - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Bağ Kur Tesk Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title