Haberler

İncir Alımlarında Kotanın Kalkması Üreticiyi Sevindirdi

Söke TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ene geçen yıllarda yüzde 25 olarak uygulanan incir alımı kalite kotasının kalkmasının TARİŞ ortağı üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi

Söke TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ene, geçen yıllarda yüzde 25 olarak uygulanan incir alımı kalite kotasının kalkmasının TARİŞ ortağı üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Yusuf Ene, yaptığı açıklamada, incir hasadının tüm yoğunluğuyla sürdüğünü ve Söke TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifi olarak 5 Eylül 2011 Pazartesi gününden itibaren 10 ton incir aldıklarını belirterek, TARİŞ İncir Birliği'nin alımlarda kalite kotasını kaldırdığını kaydetti.

Ene, kalite kotası hakkında bilgiler vererek, şöyle konuştu:

"Üretici, kooperatifimize rekolte beyanında bulunuyordu. Örneğin, üretici 10 ton incir vermeyi beyan etti. Bu 10 ton incirin yüzde 25'lik kısmını A1, A2, A3 kalitesinde alıyordu. Geriye kalan kısmı A1, A2, A3 kalitesinde olsa bile birinci kalite ile sonuncu kalitenin ortalaması alınarak üreticiye ödeme yapılıyordu. Bu kalitenin iyi olduğu yıllarda üretici bakımından sıkıntıydı.

Yıllardır bizi rahatsız eden bir durumdu. Ancak bu sene TARİŞ İncir Birliği bu uygulamayı kaldırdı. Üretici 10 ton rekolte beyanında bulunduysa ve incirin hepsi A1 kalitesinde ise tüm incirini A1 kalitesinden kooperatife verebilecek. "

Pamuk, mısır, ayçiçeği, buğday, zeytinyağı, soya gibi ürünlere devletin prim verdiğini, ancak incire prim vermediğini kaydeden Ene, "Devletten hiçbir destek almıyoruz. Şubat ayında yapılan Söke Ziraat Odası seçimlerinde İl Tarım Müdürü Muhsin Temel incire de destekleme pirimi verileceğini söylemişti. Bu söz bizi umutlandırdı. Ancak o tarihten sonra bir daha incire pirim gündeme gelmedi" dedi.

İncir üreticiliğinin zor olduğunu ifade eden Ene, ürünün aynı anda olgunlaşmaması nedeniyle üretimde hasadın makine ile yapılmasının mümkün olmadığını, bir işçiye sezonluk bin 350 lira ödendiğini, incir üreticisinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

- AYDIN

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title