Haberler

36 yıllık ilçenin ilk coğrafi işaretli ürünü 'Yenice Ihlamur Balı' oldu

Güncelleme:

Karabük'ün Yenice ilçesinde üretilen ve doğal aroma tadı ile ün yapan 'Yenice Ihlamur Balı' coğrafi işaretle tescillendi. İlçede 35 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak arıcılık yapan İsmet Karakırık, Ihlamur Balı'nın ilçe tarihindeki ilk tescilli bir ürün olduğunu belirtti.

36 yıllık ilçenin ilk coğrafi işaretli ürünü ' Yenice Ihlamur Balı' oldu

-' Yenice Ihlamur Balı' coğrafi işaretle tescillendi

KARABÜK - Türkiye'nin en büyük blok ormanlarına sahip Karabük'ün Yenice ilçesinde ıhlamur ormanlarında üretilen ve doğal aroma tadı ile ile ün yapan 'Yenice Ihlamur Balı' coğrafi işaretle tescillendi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından acil olarak korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olarak gösterilen ve Türkiye'nin en büyük blok ormanlarını içinde barındıran Yenice'de 297 çiftçi tarafından 22 bin kovanda ıhlamur balı üretimi yapılıyor.

Yenice Kaymakamlığı öncülüğünde, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personellerinin çalışmalarıyla, 5 yılın ardından 'Yenice Ihlamur Balı' coğrafi işaret almaya hak kazandı. Safran, maniye ve çavuş üzümünün ardından 1456 sayı ile tescillenen Ihlamur Balı yüksek kalitesi, aroma ve polen bakımından zengin özellikleriyle tüketiciler tarafından oldukça rağbet görüyor.

İlçede 35 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak arıcılık yapan İsmet Karakırık, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıllık uzun çalışmalar sonunda kabul edilerek coğrafi işaretle tescillendiğini belirtti.

Ihlamur Balı'nın ilçe tarihindeki ilk tescilli bir ürün olduğunu ifade eden Karakırık, "Yenicemize yapılacak entegre bir bal dolum ve paketleme tesisiyle bu ürünümüzün yurt içi ve yurt dışı dahil olmak üzere daha iyi bir yerlere taşıyacağımızı umuyorum. Ihlamur balı için coğrafi işaret belgesi alma yolunda, başta Yenice Kaymakamlığına ve çalışanlarına, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık'a ve kurum çalışanlarına, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Yılmaz ve kurum çalışanlarına, ayrıca dosya aşamasında bize yardımını esirgemeyen Bingöl Üniversitesi Arı ve Doğal Ürünler, Ar-ge ve Ür-ge merkezinde görev yapan Dr. Deniz Canlı hocamıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Ihlamur Balının aromasıyla, kokusuyla çok güzel bir bal olduğunu aktaran Karakırık, "Kahvaltılık balıdır. Kestane balı gibi değildir. Kestane balı da çok güzel baldır ama ilaç niyetinde bir baldır. Ihlamur Balı kahvaltılık ve devamlı yenilebilecek baldır. Çoluk çocuğun gelişiminde, sağlığında, akciğer solunum yolunda ve çok büyük katkısı vardır.

Karakırık, amaçlarının bölgede arıcılara ıhlamur balını toplatmak ve katma değere sunmak olduğunu kaydederek, ilçede kurulacak dolum ve paketleme tesisinin kurulması için çalışma yapılacağını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Karabük Yenice Yenice Sağlık Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title