Haberler
BBC

Rusya'da 112 milyon kişinin oy kullanabileceği 3 günlük seçim süreci başladı

Güncelleme:

Rusya'da devlet başkanını belirlemek için yapılacak seçimler 15 Mart'ta başladı. Oy verme işlemi 17 Mart gününe kadar devam edecek. Putin'in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerde, muhalefetin öne çıkan bir adayı bulunmuyor. Toplam 112,3 milyon kişinin oy verme hakkı bulunuyor.

Rusya'da112,3 milyon seçmen devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmeye başladı. Rusya'da başkanlık seçimleri sürecinde tarihte ilk kez vatandaşlar üç gün boyunca oy kullanacak. Rusya Devlet Başkanı Putin'in seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, Putin'in karşısındaki 3 rakipten öne çıkan bir ismin bulunmaması dikkat çekiyor.

Rusya'da 3 gün sürecek seçim süreci başladı

RUSYA'YI 18. YÜZYILDAN BERİ EN UZUN SÜRE YÖNETEN 2.LİDER KONUMUNDA

Vladimir Putin, 2000 yılından bu yana fiilen Rusya'yı yönetiyor. İlk olarak selefi Boris Yeltsin tarafından vekaleten bu göreve atanan Putin, ilk olarak Mart 2000'de devlet başkanlığı görevine seçilmişti. 2008-2012 arasında rolleri değişmiş ve başbakanlık yapmıştı ama yine de tamamen kontrolü elinde tutmuştu. O zamanlar Rusya anayasası bir devlet başkanının sadece iki dönem üst üste görev yapmasına izin veriyordu ve bu hamle Putin'in gücünü yenileyip, tekrar aday olmasını sağladı. 2020'de anayasa değiştirildi ve Putin'in 2036'ya dek görevde kalması artık mümkün. 2036'ya dek iktidarda kalabilirse, 30 yıldan fazla Rusya'yı yöneten hem komünist lider Joseph Stalin hem de 18. yüzyıl imparatoriçesi 2. Katerina'nın rekorunu geçecek.

Rusya'da 3 gün sürecek seçim süreci başladı

112 MİLYON KİŞİ OY VERME HAKKINA SAHİP

Rusya'daki seçimler nadiren başa baş geçiyor, ancak iktidardakilerin meşruiyet kazanması ve halkın tercihinin önemli olduğunu göstermesi bakımından önemli.

112,3 milyon kişinin oy verme hakkı bulunduğu seçimde bu kez, Vladimir Putin açısından sadece kazanmak değil, yüksek katılım oranı ve destek de önemli. Çünkü ülke, sonuçları hem Rusya hem de dünyanın geri kalanı açısından önem arz eden topyekun bir savaşta. Devlet yöneticileri için seçim, devlet kaynaklarından pay alabilme ve başkana bir ezici bir seçim zaferi verebilme kabiliyetlerini test etme fırsatı olacak. Bağımsız Rus medya kuruluşu Meduza, Kremlin'in en az %70'lik bir katılım ve Vladimir Putin'e %80'lik bir destek amaçladığını bildirdi. Böylece 2018'deki %76,7'lik seçim zaferi geçilmiş olacak.

Rusya'da 3 gün sürecek seçim süreci başladı

BAŞKAN PUTİN'İN KARŞISINDA 3 ADAY YER ALIYOR

Vladimir Putin dışında, seçimde üç aday daha yarışacak. Bunlar milliyetçi muhafazakar Leonid Slutski, Komünist Parti adayı Nikolay Haritonov ve parlamentonun alt kanadı Duma'da küçük bir temsiliyeti olan ve kısa süre önce kurulan Yeni Halk Partisi'nden iş insanı Vladislav Davankov. Her üçü de Ukrayna'nın işgaline ve Vladimir Putin'e destek açıklamaları yaptı ve Putin'e gerçek bir tehdit oluşturmuyorlar. Putin'in gerçek rakipleri ya hapse atıldı ya etkisiz hale getirildi ya da ülkeyi terk etti. Bunun son örneği Putin'in en ciddi rakibi olan Aleksey Navalni, geçen ay bir hapishanede hayatını kaybetti.

Rusya'da 3 gün sürecek seçim süreci başladı

RUS İŞGALİ ALTINDAKİ BÖLGELERDE OY KULLANILACAK

Başkanlık seçimleri sürecinde tarihte ilk kez, Ruslar üç gün boyunca oy kullanacak. Bu format ilk olarak 2020'deki anayasa referandumunda, pandemi sırasında kamu sağlığını korumak için denenmişti. Bağımsız gözlemciler ise bu yöntemi eleştiriyor ve oylama sürecinin şeffaflığını sağlamayı zorlaştırdığını söylüyor. Buna ek olarak, internet üzerinden uzaktan oy verme sistemi ilk kez uygulanacak. Rusya ayrıca, işgal altında tuttuğu Ukrayna topraklarını oylamaya dahil ettiği için eleştiriliyor ve buralarda yaşayanların baskı altında tutulduğu söyleniyor.

SEÇİMLER İÇİN 'BOYKOT' ÇAĞRISI

Rusya'da bağımsız kamuoyu araştırmaları yapılmıyor ve çoğu Rus vatandaşı haberleri, Vladimir Putin ve politikalarını destekleyen devlet medyasından alıyor. Yine de uzmanlar, göründüğünden daha çok sayıda Rus vatandaşının hükümetin politikalarına şüpheyle yaklaştığını ancak karşı çıkmaktan korktuklarını söylüyor. Putin'in en küçük muhalif tavra bile ağır cezalar vermesi nedeniyle, karşıtlıkların açıkça dile getirmiyorlar.

Aleksey Navalni'nin eşi Yulia Ruslara oylamayı boykot etmeleri, yabancı hükümetlere de sonucu tanımamaları çağrısında bulundu.Boykot pek mümkün görünmese de diğer çağrıya uyulması mümkün. Meduza'nın Kremlin'deki bir kaynağa dayandırdığı habere göre Putin yönetimi düşük katılımdan kaygılı. Bu seçimin sonucu büyük ihtimalle en azından kağıt üzerinde Vladimir Putin zaferi olacak.Ancak katılımın düşük olması, Putin'e desteğin zayıfladığı anlamına gelecek. Bu durum da devletin daha sıkı bir kontrolü ve Rusya'da korku ve baskı ortamının daha da büyümesi anlamına gelebilir.

BBC

Rusya Rusya Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (5)

Kemal Sağlam:

Putin baba alır ya

5
2
yanıtYanıtla
Güvenilir Adam:

Seçim öncesi oy pusulaları zate hazır,kazanacak tabi. Seçime gerek yok aslında

yanıt3
yanıt1
Güvenilir Adam:

Diktatör putin, seçim olmadan sonuçlar zate belli. Allah dünyayı diktatörlere dar etsin.

3
1
yanıtYanıtla
Narter Nart:

Diktatöre bak. Kölelerine çağrı yapıyor..Haydi sandık başına. İnsanlar öldürülmekten korktuğu bir sistemde seni artık istemediklerini kolay kolay hiçbir platformda ifade edemezler. Çünkü sonları Navalny gibi olabilir.

0
0
yanıtYanıtla
Atilla Han:

Putini en iyi satranç dehasi Kasparov anlatıyor

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title