Haberler

Kırım Parlamentosu, Rusya'ya Bağlanma Kararı Aldı

Güncelleme:

Kırım Parlamentosu Rusya'ya bağlanmayı oybirliğiyle kabul etti. Kırım'ın geleceğini belirleyecek referandum da 16 Mart'ta yapılacak.

Reuters'ın RIA ajansını kaynak göstererek bildirdiği habere göre, parlamentodaki karar oy birliğiyle alındı. Parlamentonun aldığı karara göre, Kırım'ın Moskova'ya bağlanması halinde, Rusya Federasyonu'nun tüm haklarından yararlanması gerektiği vurgulandı. 

KARARDAN SAATLER ÖNCE REFERANDUMUN ÖNE ALINDIĞI AÇIKLANMIŞTI

Kırım'da Başbakan Yardımcısı Rüstem Temirgaliyev karardan saatler önce yaptığı açıklamada, bölgenin kaderini belirleyecek referandumun 30 Mart'tan 16 Mart'a alındığını açıklamıştı.

RIA ajansının aktardığına göre; Temirgaliyev, referandumda halka, Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olarak mı kalmasını, yoksa Rusya Federasyonu'na mı bağlanmak istediklerinin sorulacağını söylemişti. Ancak Kırım Parlamentosu'nun oy birliğiyle Rusya'ya bağlanma kararı aldığı açıklandı.

ZİRVE ÖNCESİ YANUKOVİÇ'E DARBE

AB liderleri bugün Brüksel'de Ukrayna gündemiyle toplanıyor. Toplantı öncesi AB'den Yanukoviç'e yaptırım kararı çıktı. Yanukoviç ve 17 yetkilinin malvarlığı donduruldu.

Avrupa Birliği, Ukrayna'da devlet başkanlığı görevinden azledilen Viktor Yanukoviç ve diğer 17 yetkilinin malvarlığını, ülkede kamu kaynaklarını usulsüz kullandığı ve zimmetine geçirdiği gerekçesiyle dondurdu. AB'den yapılan açıklamada, 12 ay yürürlükte kalacak yaptırımın, AB resmi gazetesinde yayımlanmasıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.

Resmi gazetedeki listede, Yanukoviç'le birlikte işadamı olan oğlu Aleksandr Yanukoviç, dönemin Başbakanı Mikola Azarov, İçişleri Bakanı Vitali Zaharçenko, Adalet Bakanı Olena Lukash diğer bazı bakanlar, Yanukoviç'e yakın işadamları ve bürokratlar bulunuyor. AB, dondurduğu malvarlıklarını Ukrayna hazinesine geri aktaracak tedbirler alacak. İsviçre, Avusturya ve Lihtenştayn, aynı isimlerin malvarlıklarını daha önce dondurmuştu.

BAYRAK SAVAŞI SÜRÜYOR

Ukrayna'nın Donetsk kentinde bayrak savaşı da devam ediyor. Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde yerel yönetim binasına bu sabah yeniden Ukrayna bayrağı çekildi.

Ukrayna polisi, dün akşam saatlerinde yerel yönetim binasını ele geçiren Rus yanlısı göstericilerin gece binadan ayrıldıklarını duyurdu. Dün sabah saatlerinde binaya Ukrayna bayrağı çekilmiş ancak akşam saatlerinde Rus yanlıları binayı yeniden ele geçirmişti.

KERRY YENİDEN LAVROV'LA GÖRÜŞECEK

Ukrayna ve Kırım krizinin çözümü için uluslararası girişimler de devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Paris'in ardından bugün de İtalya'nın başkenti Roma'da yine bir araya gelecek. Son açıklamasında Batı'yı eleştiren Lavrov, "Ukrayna krizi konusunda partnerlerimizin AGİT ve NATO üzerinden gerçekleştirmeye alıştıkları girişimleri işbirliği ve diyaloğa yardımcı olmuyor" dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 60'I RUŞÇA KONUŞUYOR

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun ezici çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askeri olduğu daha sonra anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından parlamentoda Kırım'ın geleceğine ilişkin görüşmeler yapılmaya başlamıştı. Oturumlarda, tek taraflı olarak, yeni Parlamento başkanı ve başbakan da seçilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, söz konusu görevlere getirilecek isimlerin yanısıra referandum gibi pek çok karar için Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna'daki yönetim, Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonra aldığı kararların tek taraflı olduğunu vurguluyor

 

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Viktor Yanukoviç Avrupa Birliği Ukrayna Dünya Haberler

500

Yorumlar (75)

can emreskandall_25@hotmail.com:

özerk kürdistan kurulsun diyenlerin istekleri kabul olursa gelecekte türkiyeye yapacaklarının örneğini kırımda görüyoruz. neymiş bağımsızlık istemiyormuşuz çocukmu kandırıyorsunuz. yok özerklik falan.

81
11
yanıtYanıtla
Kürdistandefault2@trashmail.net:

Kendi Vatanimizi kurmaya az kaldi. Sagolsun Basbakan :))

24
59
yanıtYanıtla
Firariragip198327@gmail.com:

Tarih boyunca vatansız kalmışlar vatan kuramazlar :)

yanıt0
yanıt0
FERHATds@hotmail.com:

Yalancı provakatör bizde yedik demi :) Kimse anlamadı senin chp li olduğunu devam et sen :D

yanıt0
yanıt0
asdoombiger@hotmail.com:

ulan sırf basbakanı kotulemek karalamak icin degilse neyim.allah bilir kurd bile degilsin.

yanıt0
yanıt0
KÜRDİSTANfgfg@fgfg.de:

Tarihi iste böyle yeni yazarlar! Bak Kirima nasil oluyormus gör :))

yanıt0
yanıt0
GERÇEKLERSDSDDS@ASASASAS.COM:

HALADİ GERÇEK OLDU

yanıt0
yanıt0
KÜRDİSTANdfdfdf@fgfg.de:

Siz ne derseniz diyin, Ez Kurdim ve kürt devleti kurulacak.

yanıt0
yanıt0
hasanasdfad@hotmail.com:

iyi de siz başbakanı sevmiyorsunuz ki gezide gördük ulusalcılarla chpyle el eleydiniz bu işte bir terslik var...

yanıt0
yanıt0
Mehmetneutage@hotmail.com:

Sen kesin CHP lisin amacin burada milleti gaza getirip Basbakana karsi bir tepki olusmasini saglamak . Ama biz kurtler artik ne chp nin ne de akp nin oyununa geliriz, bazilarinin dedigi gibi de israilin usagi degiliz biz yorugu gibi lazi gibi Tatari gibi Turkiyenin gercek sahipleriyiz Istanbulda bizim Diyarbakirda bizim Trabzonda bizim cekin o pis ellerinizi uzerimizden Bu ulke hepimizin

yanıt0
yanıt0
Tüm 75 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title