Haberler

Yunanistan'ın Yeni Başbakanı Çipras'ın Türkiye Şaşkınlığı

Güncelleme:

Yunanistan'da radikal sol koalisyon Syriza'nın pazar günkü seçim zaferi, Türkiye'de de yankı buldu. SYRİZA yetkilileri, yoğun ilgiyi şaşkınlıkla karşıladı.

Yunan seçimlerinden en önemli gözlem, radikal sol koalisyon SYRİZA'nın tesadüfen değil ciddi bir kadro hareketi ve akıllı bir seçim stratejisiyle iktidara geldiği SYRİZA yetkilileri, Türkiye'de sol partiler ve sosyal medyadaki yoğun ilgiyi şaşkınlık ve memnuniyetle karşıladılar. Syriza lideri Çipras da yoğun ilgiyi 'çok sevindirici' bulduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DEKİ HEYECAN ATİNA SOKAKLARINDAN AZ DEĞİLDİ

Yunanistan'da radikal sol koalisyon Syriza'nın pazar günkü seçim zaferi, Atina sokaklarında olduğu kadar Türkiye'de de yankı buldu.

Syriza'nın zaferini ilan ettiği saatlerde, Atina sokaklarından Syriza seçim çadırı ve parti genel merkezi arasında mekik dokuyor, bir yandan da göz ucuyla Türkiye'deki sosyal medyadan takip ediyordum. İnanmayacaksınız ama Türkiye'deki heyecan, Atina sokaklarından az değildi...

Aslında komşudaki seçimler, bizde nadiren konu olur. Ancak bu kez "Komşuda pişen bize de düşer mi?" düşüncesiyle, başta sol partiler olmak üzere Türkiye'de farklı kesimlerde Syriza rüzgârı esiyordu.

Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş'ın köşesine taşıdığı İşte Syriza ile ilgili bilinmeyen bazı noktalar...

TÜRKİYE ŞAŞKINLIĞI

Zafer gecesi görüştüğüm Syriza yetkilileri, Türkiye'de sol partiler ve sosyal medya üzerinden gelen yoğun ilgiyi, şaşkınlık ve büyük memnuniyetle karşıladı. Onların gözü, Avrupa kamuoyundaydı; ancak en yüksek sesli tempo tutan tribün, doğudaki komşu oldu.

ÇİPRAS SICAK VE SEMPATİK

Seçim gecesi ayaküstü Syriza lideri Aleksis Çipras'ı yakaladım. (Çipras'la daha derinlikli sohbeti önümüzdeki günlerde Milliyet'te okuyacaksınız.) Sıcak, doğal, sempatik biri. Türkiye kamuoyunun yoğun ilgisi, 40 yaşındaki genç Syriza liderini heyecanlandırmıştı. Bu durumu "çok sevindirici ve yüreklendirici" bulduğunu söyledi.

HDP ve ÖDP VAR; CHP YOK

Türkiye'de farklı kesimler Syriza'yı sahiplense de partinin aslında sadece HDP ve ÖDP ile organik ilişkisi var. Seçim gecesi itibariyle CHP'yle bir temas olmamış; ancak hem HDP hem de ÖDP seçimlere temsilci yollamıştı. (Ayrıca Syriza lideri Aleksis Çipras son dönemde birçok Avrupa lideri yanında Ahmet Davutoğlu'yla da bir araya gelmişti.)

KOBANİ'YE HEYET

Syriza Kobani konusunda hassasiyet göstermiş ve yardım kampanyası düzenlemişti. Parti genel merkezi koridorlarında hâlâ Kobani afişleri var. Syriza'dan bir parlamenter heyet, kasım ayında Suruç'a gelerek Kobani sınırına açıklama yapmıştı.

ARJANTİN'DEN İSPANYA'YA

Syriza tam anlamıyla "enternasyonalist" bir parti. Kıta Avrupa'sından Latin Amerika'ya kadar birçok partiyle ilişkisi var. Ancak en yakın oldukları parti, "İspanya'nın Syriza'sı" olarak yükselişe geçen Podemos. Podemos lideri, Çipras'ın son büyük mitingine katılmış, iki parti anti-kapitalist anti-sistem mesajlarını Leonard Cohen'in "Önce Manhattan'ı alacağız" mesajıyla iletmişti.

'YOLDAŞ' DİYORLAR

Günlerdir anlattığım gibi, Syriza'nın zaferi "tesadüfi" değil; arkasında ciddi bir kadro hareketi ve stratejik akıl var. Syriza'nın ekonomistleri, siyasetçileri, akademisyenleri ve profesyonel kadroları var. Partide her anlamıyla "sol kültür" hâkim. Eski tüfek Marksistlerle genç devrimciler yan yana çalışıyor. Partililer birbirlerine "yoldaş" diye hitap ediyor. Parti genel merkezinden gözlemim, kadın sayısının erkeklerden az olmadığı. Ancak Syriza, asık suratlı bir sol parti değil; güler yüzlü, eğlenen, yeri geldiğinde dans eden bir sol!

TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİ İSTİYOR

Bu seçimde Yunanistan'da yaşayan Türk azınlık büyük ölçüde Syriza'ya yöneldi. Syriza Gümülcine'den % 50 oy aldı; Türk kökenli 3 milletvekili var. Parti azınlık haklarına sahip çıkıyor. Türkiye ile ilişkiler konusunda ise, daha önceki iktidar döneminde başlayan "yakınlaşma" politikasını devam ettirmek istiyor. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Yunanistan Türkiye Sıkıcı Politika Dünya Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

500

Yorumlar (114)

mehmet:

adam şaşkın tabi türkiyede bu kadar yunan soyu olduğunu nerden bilsin öğrendi işte

39
17
yanıtYanıtla
mehmet:

adam şaşkın tabi türkiyede bu kadar yunan soyu olduğunu nerden bilsin öğrendi işte

36
14
yanıtYanıtla
vatansever:

solculukla ataistliğin ne alakası var harbi öküzsünüz ya

34
8
yanıtYanıtla
Osman NurimobilWeb@haberler.com:

Al sana pkk destekçisi bir yunan daha.

23
18
yanıtYanıtla
mehmet:

bunlar hep yunan soyu. denize döküldüğü yalan arada saklananlardan bunlar türedi işte

yanıt2
yanıt1
Anti Devrimci:

şu sağcı kesim neden bu kadar korkuyor acaba? koltuğunuz sarsılacak ondan olabilir mi? merak etmeyin bir gün gelecek sol dünyaya hükmedecek

14
27
yanıtYanıtla
servetm@m.m:

Yaşar çakalı mutlaka sen istiklal savaşından kaçanların torunusundur gidecek biri varsa sensin defol

yanıt1
yanıt8
Hüseyin:

sizler neden gidip Arabistan da yaşamıyorsunuz, rahat bırakın cumhuriyeti mi, dünya da tekiz Müslüman olupta laik bir ülke. ama sizler bunun kıymetini bilmiyorsunuz YAŞAR bey. . .

yanıt2
yanıt11
hüseyin:

mesele burda, biz laik ve cumhuriyetçiler fazlası ile sizlere anlayış gösterdiğimiz için tepemize çıktınız. giyinemeseydiniz bu hale gelebilirmiydiniz, rahattınızda eğitimlerinizi aldınızda yayıldınız. Sol kesim herkes dilediği gibi yaşasın anlayışında ve baskıcı olmadığı için heryeri sardınız ve şimdi bizlere mahalle baskısı yapıyorsunuz. açık giyen bayanlar için sokaklarda asılması gerektiği ile ilgili konuşmalar yapılmakta. Sizlerde anlayışlı olunması halinde ne olacağını bildiğiniz için bir diktatöre sahipsiniz, bizimde bir diktatörümüz olmadığı için azınlıkta kalıp, sizin ülkeyi yok etmenizi korku ve dehşet ile izliyoruz. . .

yanıt1
yanıt0
SABIR TAŞI:

Çok İlginç değil mi?!. . Yunanistan seçim sonuçlarına Yunanlılardan çok bizim içimizdeki Yunanlılar Bayram ediyor!. . . Oradaki ataist bile bizim solculardan daha mantıklıdır, bizim solcular bir garip insanlar!. . Tahammülsüz kişilikler!. . . Tamamen Faşist ruhlular!. . Bence dönüşüm yaşamaları şart!. . .

18
23
yanıtYanıtla
mehmet:

bunlar hep yunan soyu. denize döküldüğü yalan arada saklananlardan bunlar türedi işte

2
1
Tüm 114 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title