Haberler

Cumhurbaşkanı Dedi, Valilik İlk Adımı Attı: Esnaflar Polis Oluyor

Güncelleme:

Manisa Valiliği genelgeyle kentteki iş yerlerine kamera takılmasını istedi. Takmayana ceza kesileceği belirtildi. Vali zorunluluk yok dese de esnaf uygulamaya tepkili.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Kasım'da 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda konuşmasında, "Bizim medeniyetimizde, milli ve medeniyet ruhumuzda esnaf ve sanatkar gerektiğinde askerdir, alperendir, gerektiğinde vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır. Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, gerektiğinde adaleti sağlayan hakimdir, hakemdir" demiş ve bu sözleri tartışmalara neden olmuştu.

ESNAF POLİS Mİ OLUYOR ?

Tartışmaların harareti yeni düşmüşken Manisa Valiliği'nin yayımladığı genelge, tansiyonu tekrar yükselteceğe benziyor. Genelgeyle Manisa'daki işyerlerinin güvenlik kamerası takıması istendi. Valiliğin 25 Eylül 2014 tarihli 21 maddelik karar metninde "İl ve ilçelerde faaliyet gösteren halkın yoğun olarak bulunduğu banka ve bankamatik, benzin istasyonu, alışveriş merkezleri, kapalı otoparklar, otogar ve istasyonlar, sanayi siteleri, kuyumcular, döviz büroları, iş hanları, marketler, her türlü işyerleri, manifatura, oteller, pansiyonlar, yurtlar, kamu kurum binaları ve bağlı misafirhaneleri, sanayi siteleri, internet kafeler, kahvehane ve kıraathaneler, düğün salonları, hastaneler, dershaneler, ibadethaneler, okullar, tatil köyleri, kamp yerleri, çay bahçeleri, umuma açık eğlence ve iş yerleri, lunapark, semt pazarları, sebze meyve komisyoncularının bulunduğu siteler, haller, araç kiralama şirketleri, oto galericiler, toplu konut alanları, yerleşim siteleri, para ve değerli evrak dolaşımının olduğu kamu ve özel kurum ve kuruluşlar, özel halk otobüsü ve taksi durukları, eczaneler, hastaneler, özel sağlık kuruluşları, spor tesisleri, dinlenme tesisleri, içkili lokanta, birahane, meyhane ve benzer gerekli görülen diğer işyerlerine kamera konulması gerekmektedir" ifadesi yer aldı.

TAKILACAK KAMERAYA STANDART DA KOYULDU

Milliyet Gazetesi'nden Meriç Tafolar'ın haberine göre kararda, kameraların en az 520 çözünürlükte olması, gece görüşü ve kesintisiz kayıt yapabilme ve en az 15 gün depolama gibi özelliklere sahip olması istendi. Kararda, işyerlerinin kararın kendilerine tebliğ edilmesini itibaren iki ay içinde ve masraflarını da kendileri karşılamak suretiyle kameraları kurmakla yükümlü oldukları, kameraları kurmamaları halinde, "Emre Aykırı Davranış" maddesinden cezalandırılacaklarına işaret edildi.

'KÜÇÜK ESNAF ZOR DURUMDA KALIYOR'

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, valiliğin yazısının kendilerine de geldiğini belirterek, "İçinde bizi ilgilendiren meslek guruplarından kapalı otoparklar, oteller, pansiyonlar, düğün salonları, umuma açık işyerleri ve lunaparklar, oto galericiler, içkili lokanta, birahane, meyhane ve benzer yerlere bildirim yaptık. Fakat kamera takılması istenen yerler belirtilerken 'her türlü işyerleri' ibaresi mevcut. Bu durum küçük esnafa yük getireceği gerekçesiyle tepki almaya baladı. Valilikten küçük esnafın kamera masrafının yarısının karşılanmasını istedik. Ancak, yanıt alamadık. Kamera takmak şüphesiz ki iyi bir şey. Ama gücü olmayan esnaf zor durumda kalıyor" dedi.

CHP'Lİ VEKİL ÖZEL SORU ÖNERGESİ VERDİ

Kararı Milliyet'e değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Karardan da görülebileceği gibi hemen hemen her alanda ve her mekanda güvenlik kamerası kurmak zorunlu hale gelmiş, esnafımız bir taraftan ciddi bir külfet altında bırakılırken, diğer taraftan da esnafa önemli bir sorumluluk yüklenmiştir. Güvenlik kameralarının kurulması, her ne kadar önleyici kolluk faaliyeti için son derece önemli olsa da valilik bu tür önlemleri alırken hukuka uygun davranmak zorundadır" ifadelerini kullandı. Konuyu Meclis'e taşıyan Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HER İŞ YERİNE KAMERA KONULACAK

CHP'li Özgür Özel genelgeyle kamera zorunluluğu getirilen yerleri şöyle sıraladı: "Bu kararda güvenlik kamerası kurma zorunluluğu getirilen yerler arasında, 'banka ve bankamatik, benzin istasyonu, alışveriş merkezleri, kapalı otoparklar, otogar ve istasyonlar, kuyumcular, iş hanları, marketler, oteller, pansiyonlar, yurtlar, kamu kurum binaları, internet salonları, kafeler, kahvehane ve kıraathaneler, düğün salonları, hastaneler, dershaneler, ibadethaneler, okullar, tatil köyleri kamp yerleri, umuma açık eğlence ve iş yerleri, semt pazarları, araç kiralama şirketleri, toplu konut alanları, eczaneler, hastaneler, özel sağlık kuruluşları, spor tesisleri, dinlenme tesisleri, içkili lokanta, birahane, meyhane ve benzer gerekli görülen diğer işyeri' sayılmıştır."

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise esnafa gönderdikleri yazının teşvik amacıyla ve tavsiye anlamında bir karar olduğunu, mecburiyetin söz konusu olmadığını belirtip, "İşyerine kamera taktırmadığı için bugüne kadar hiçkimse hakkında cezai bir işlem uygulanmadığı gibi bundan sonra da uygulanmayacaktır" dedi.

'ZORUNLULUK DA KESİLEN CEZA DA YOK'

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş işyerlerine kamera takılmasıyla ilgili esnafa gönderdikleri yazıyla ilgili yaptığı açıklamada, herhangi bir zorunluluğun söz konusu olmadığını söyledi. Vali Bektaş, yaptığı yazılı açıklamada:

"Valiliğimizce Manisalı esnafın can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde, ekonomik gücü yeten esnafın işyerlerine kamera taktırması istenmiştir. Alınan karar, esnafın can ve mal güvenliğini daha etkin sağlayabilmek için, mevcut MOBESE kameraları destekleyici mahiyette, ekonomik gücü yeten esnafın kamera taktırmasını teşvik amacıyla ve tavsiye anlamında bir karardır. Ancak bu bir mecburiyet değildir. İşyerine kamera taktırmadığı için bugüne kadar hiç kimse hakkında cezai bir işlem uygulanmadığı gibi bundan sonra da uygulanmayacaktır."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan Bektaş Özgür Özel Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title