Haberler

Anavatan Aydın'da Özal'ı Unuttu...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı ve Anavatan Partisi'nin Kurucusu Merhum Turgut Özal Vefatının 14. Yılında Tüm Türkiye'de Anılırken, Aydın'da Herhangi Bir Etkenliğin Olmaması Dikkat Çekti. Turgut Özal'ın Kalelerinden Birisi Olarak Bilinen Aydın'da Anavatan Partisi'nin Turgut Özal ile İlgili Hiç Bir Anma Etkinliği Düzenlememesi Şaşkınlıkla Karşılandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı ve Anavatan Partisi'nin kurucusu merhum Turgut Özal vefatının 14. yılında tüm Türkiye'de anılırken, Aydın'da herhangi bir etkenliğin olmaması dikkat çekti. Turgut Özal'ın kalelerinden birisi olarak bilinen Aydın'da Anavatan Partisi'nin Turgut Özal ile ilgili hiç bir anma etkinliği düzenlememesi şaşkınlıkla karşılandı.

Vefatının üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen halen halkın gönlünde taht kuran 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal için Pazar günü Ankara'da düzenlenen mevlide Aydın'dan çok sayıda vatandaş katıldı. Ancak Aydın'da Özal için herhangi bir anma etkinliği düzenlenmemesi dikkat çekti. Merhum Turgut Özal ile birlikte siyaset yapan ve daha sonra DYP'ye geçen Aydınlı bakanlardan Yüksel Yalova Özal'ın Aydın'da anılmaması ile ilgili herhangi bir yorum yapmazken "Allah gani gani rahmet eylesin. Bazı insan devlet hayatında yaşadıkları süre içerisine yeterince idrak edilemeyebiliyor. Geçtiğimiz cumhurbaşkanlığı tarihine baktığımızda Büyük Atatürk'ü bir yana bırakırsak Özal, Türkiye'yi modern dünyada nereden nereye getirdiğini herkes görüyor. Muhalefet edenler dahi bugün 'Allah razı olsun' diyorsa Özal'ın nasıl bir lider olduğunu gösterir. Özal, dünyanın takdir ettiği bir insandı" dedi.

13 Ekim 1927'de Malatya'da doğan Turgut Özal Türkiye Cumhuriyeti'nin 45. ve 46. dönem hükümetlerinde başbakanlık yapmış ve ardından 8. Cumhurbaşkanı seçilmiş, 17Nisan 1193 günü görevi başında geçirdiği kalp krizi ile hayatını kaybetmiş olan siyasetçi ve devlet adamıdır. Babası Malatya Çırmıktı'lı Ünlüoğulları'ndan Mehmet Sıdık banka memuru, annesi aslen Tunceli Çemişkezek yerlilerinden Hafize Hanım ilkokul öğretmeniydi. Bir dönem sonra Silifke'ye taşındıktan sonra, pilot olmayı isteyen Özal eşeğin üzerinden düşerek kolundan sakatlanınca bir kolu biraz daha kısa kalmış ve pilotluk hevesi de böylelikle sona ermişti.

4 yaşındayken ailesi ile birlikte Bilecik'in Söğüt ilçesine taşınan Özal, ilk öğrenim hayatına burada başladı. Babasının görevi nedeniyle sık sık şehir değiştiren Özal, orta okulu Mardin'de tamamladı. Mardin'de lise olmaması nedeniyle, Konya Lisesi'nde eğitimine devam eden Turgut Özal, Kayseri Lisesi'nde orta öğrenimini tamamlayarak İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü burslu olarak kazanarak 1950 yılında İTÜ'den mezun oldu. Turgut Özal, 1952 yılına kadar kısa süreli bir evlilik yaşadı. Bu evlilikten sonra çalıştığı kurum Elektrik İşletmesi Etüt İdaresi'nde (EİEİ) daktilocu olarak görev yapan Semra hanım ile evlenerek Ahmet, Zeynep ve Efe adlı üç çocuk sahibi olur. Evlendikten sonra, Amerika'da ihtisas yapmaya giden Özal ekonomi branşında eğitim alır.Geri döndüğünde EİEİ Genel Müdür Yardımcısı olan Özal Türkiye'de elektrifikasyon üzerine projelerde çalışır.

1958 yılında Planlama Komisyonu'nda sekreterya görevini yaptıktan sonra 1959 yılında Ankara Ordonat Okulu'nda yedek subay olur. Dönemin Devlet Su İşleri Genel Müdürü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, bu dönem içerisinde yedek subay öğrencisi olarak aynı kurumda çalışır. Askerliği sonrasında Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) kuruluşunda çalışan Turgut Özal, 1965 seçimlerinden sonra Süleyman Demirel'in danışmanı olarak görev yapar. 1967 yılında DPT Müsteşarı olan, 12 Mart 1971 darbesinden sonra 1973 yılına kadar Dünya Bankası Sanayi Dairesi'nde danışman olarak çalışan Özal, yurda döndükten sonra başta Sabancı Holding olmak üzere birçok sektörde yönetici olarak çalışır. 20 Mayıs 1983'de Anavatan Partisi'ni kuran Özal, 6 Kasım 1983 seçimlerinde 400 kişiden oluşan parlamentoda 211 milletvekili çıkararak iktidar ve 45. Dönem Başbakanı olur.1987 yılında yapılan genel seçimlerde, 292 milletvekili ile 46. dönem Başbakanlığı'nı da yürütür. 18 Haziran 1988'de Anavatan Partisi 2. Olağan Kongresi sırasında Kartal Demirağ isimli kişi tarafından suikast girişiminde bulunulan Özal, önce ölüm cezasına çarptırılan, ardından cezası 20 yıla indirilen Demirağ'ı cumhurbaşkanlığı döneminde affeder.

31 Ekim 1989 günü 8. Cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal, 9 Kasım 1989 günü resmi olarak Cumhurbaşkanlığı görevine başlar. Türkiye'de bir çok reforma imza atan Turgut Özal 14 yıl önce 17 Nisan 1993 cumartesi günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

(İK-YK)

17.04.2007 16:40 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title