Haberler

Almanya'da Oy Kullanan Vatandaşlar Ysk'ya Tepkili

Frankfurt'ta bir çok seçmen cumhurbaşkanı seçimi için, yurt dışında uygulanan randevu sistemi nedeniyle YSK'ya tepkilerini dile getirdi Oy vermeye Frankfurt'tan gelen Seday Baycan: "Aynı gün, aynı saatte, aynı kişi tarafından alınan randevu 3 güne bölündü" Engelli vatandaş Ayşe Nihan Oğuz: "Tedavim için.

Almanya'nın Frankfurt kentinde cumhurbaşkanı seçimi için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden randevu alarak gelen seçmenler, sistemin randevu günlerini değiştirmesi, alınan randevuların işleme konulmaması gibi sorunlar sebebiyle YSK'ya tepkilerini dile getirdi.

Frankfurt'ta cumhurbaşkanı seçimleri 3. gününde devam ediyor. Vatandaşlar oylarını kullanmak üzere Fraport Arena Spor Salonu'na gelmeye devam ediyor. Ancak, Frankfurt'ta bir çok seçmen, cumhurbaşkanı seçimi kapsamında yurt dışında uygulanan randevu sistemindeki aksaklıklar nedeniyle oy kullanamadı.

Oy kullanamayan vatandaşlar, YSK'nın sistemininin sağlıklı çalışmadığını ve Türk siyasi tarihinde ilk kez oy hakkına sahip olmalarına rağmen bu hakkı kullanamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çiçek Köşe, YSK'dan aldıkları randevunun bugün olmasına rağmen sistemde dün gözüktüğünü ve oy kullanamadığını söyledi. Eşinin 4 kişiye aynı anda randevu aldığını anlatan Gökçe, diğer alınan randevularda da sorun yaşadıklarını ifade eti.

Celal Çakmak isimli vatandaş ise, 24 Haziran'da YSK'nın sisteminden kendisiyle birlikte 4 kişi için de randevu aldığını, ancak sitemde belirtilen tarihlerle oy vermeye geldiklerinde kendilerine söylenen tarihlerin farklı olduğunu söyledi.

Oy kllanmak için çalıştığı yerden izin alarak geldiğini ifade eden Çakmak, "Buraya 40 kilometre mesafeden geliyoruz. Onun için bu iyi bir durum değil. Bir çok tanıdığım insan da internetten anlamadığı için randevu alamadı ve bugün burada oy kullanamıyor. Buna bir çözüm bulunması lazım. Sisteme göre herşey belliydi. Ancak burada farklı durumlar çıkıyor" diye konuştu.

"Aynı gün, aynı saatte, aynı kişi tarafından alınan randevu 3 güne bölündü"

Oy vermeye Frankfurt civarından gelen Seday Baycan ise, YSK'nın uyguladığı sistemin kendilerini için zulüm ve haksızlık olduğunu dile getirdi.

YSK'nın kendilerine Perşembe günü randevu verdiğini ifade eden Baycan, "Öğleden sonra 2 araba insan geldik. Müracat ettiğimizde kimlik kontrollerinde çıkan neticede bize dediler ki; 'eşiniz ve bir komşunuz Cuma günü gelecek'. Kızım ve ben Pazar günü geleceğiz. Bugün komşuyu getirdim. Yani aynı gün, aynı saatte, aynı kişi tarafından alınan randevu 3 güne bölündü" ifadelerini kullandı.

Yaşananlardan dolayı mağdur olduklarını ve düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Baycan, "Bunca rezillik Avrupa'daki vatandaşlarımız çektiği yeter. Ne olur sistemi kendileri daha önceden iyi bir şekilde kontrol etsinler. Ne bizi ne de kendilerini rezil etsinler. Bunca masraf edilmiş yazık ama yapılacaksa doğru dürüst birşey yapılsın" şeklinde konuştu.

Ayşe Nihan Oğuz isimli engelli vatandaş ise tedavi için Almanya'ya geldiğini ve müracaatta bulunmalarına rağmen kendisine oy hakkının tanınmadığını aktardı. Anne ve babasının oy kullanabildiğini anlatan Oğuz, gerekli yerlere başvurular yapılmasına rağmen oy kullanamamasının kensini çok üzdüğünü dile getirdi.

"Yüksek Seçim Kurulu'na hakkımı helal etmiyorum"

Oy kullanamayn bir diğer vatandaş Hayati Örs ise, uzun yıllardır Almanya'da yaşamasına rağmen ikametgahı Türkiye'de göründüğü için oy kullanamadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Zamanında konsolosluğa müracaat edip oy için onayımı aldım. YSK, bu randevu sistemini çok yanlış yapmış. 100 kilometre uzaklıktan arkadaşlar geliyor, üzerinde 4 nüfus var ve ayrı ayrı randevu vermişler. Ayrıca çalıştıkları işyerleri müsaade ediyor mu acaba gelmesine, oy kullanmaya?

Türkiye'deki bütün vatandaşlar nüfus cüzdanıyla oy kullanıyor da ben pasaportum, nüfus cüzdanım ve ayrıca konsolosluk onayım olduğu halde neden oy kullanamıyorum. Yüksek Seçim Kurulu'na hakkımı helal etmiyorum. Yazıklar olsun." - Hessen

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Frankfurt Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title