Haberler

AB Bakanı Bozkır, Lüksemburg'da

Schengen Anıtı'nı ziyaret eden Bozkır: "Vizelerin kalkması halinde milyonlarca Türk'ün Avrupa'da iş arayacağı şeklindeki yanlış algıların kırılması gerekiyor"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa ülkelerine vizelerin kalkması halinde milyonlarca Türk'ün Avrupa'da iş arayacağı şeklindeki yanlış algıların kırılması gerektiğini belirterek, "Türk insanının gerçekten bu kadar büyük bir korkunun nedeni olmaması lazım. Esas korku belki ileride Türkiye için olacaktır. Türkiye'deki bu ekonomik gelişme devam ettiği sürece Türkiye'ye gelen AB vatandaşı sayısı artmaya başlayacaktır" dedi.

Resmi ziyaret için Lüksemburg'da bulunan Bozkır, 14 Haziran 1985'te sınırları kaldıran tarihi Schengen Anlaşması'nın imzalandığı bölgeyi gezdi.

Avrupa'daki 26 ülkede geçerli olan Schengen vizesine adını veren Lüksemburg'un Schengen kasabasında, anlaşmanın imzalandığı Moselle nehrinin kenarındaki anıtı ziyaret eden Bozkır, basına yaptığı açıklamada, "İnşallah Türkiye çok kısa bir süre içinde vizelerin kalkmasıyla Schengen üyesi olacak. İmzaladığımız geri kabul anlaşmasına bağlı olan vizelerin tamamen kaldırılması anlaşmasında (Türkiye'den) yaklaşık 72 beklenti var. Türkiye bunların 62'sini tamamen veya kısmen karşılamış vaziyette. Geri kalanlarla ilgili olarak da çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki 3 yıl zarfında AB Komisyonu raporlarıyla bu teyit edilecek. 3 sene sonra Komisyon'un nihai bir kararıyla, bir beyanıyla vizelerin kalkma süreci tamamlanacak. İnşallah Türkiye'nin geldiği noktada hiç hak etmediğimiz ve Türk insanına kendini en çok kötü hissettiren vize konusunu bu şekilde ortadan kaldırmış olacağız" dedi.

Bozkır, "Geri kabul anlaşması imzalanırken 3 yıl sonra vizelerin kalkması öngörülmüştü. Bu 3 yıllık süre Ağustos ayında başladı. (3 yıl sonra) vizeler kalkmadığı takdirde 6 ay içinde bizim geri kabul anlaşmasını feshetme hakkımız var. Böyle bir noktaya gelineceği anlamında değil ama bunun bir kazan-kazan tablosu olması lazım" ifadesini kullandı.

"Türkiye'den insanlar artık Avrupa'ya gezmek için, iş hayatını geliştirmek için, çocuğuna daha iyi bir eğitim vermek için, sanatçıysa sanatını icra etmek için tamamen bir Avrupalı gibi gidiyorlar ve vizelerin kalkmasıyla daha rahat koşullarda gitmek istiyorlar" diyen Bozkır, vizelerin kalması halinde milyonlarca Türk'ün Avrupa'da iş arayacağı şeklindeki yanlış algıların kırılması gerektiğini söyledi.

Volkan Bozkır, "Türkiye için artık böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye'de çok daha fazla iş imkanı var, Türk insanı Türkiye'de iş buluyor. Türk insanının gerçekten bu kadar büyük bir korkunun nedeni olmaması lazım. Esas korku belki ileride Türkiye için olacaktır. Türkiye'deki bu ekonomik gelişme devam ettiği sürece Türkiye'ye gelen AB vatandaşı sayısı artmaya başlayacaktır. Esas realite budur" şeklinde konuştu.

Bozkır, sınırların kalkmasını simgeleyen anıta üzerinde kendi adının yazılı olduğu bir kilit takarak "Anahtarı yanıma alıyorum. Vizeler kalktığında gelip bu kilidi açacağım" dedi.

Bozkır, daha sonra Schengen Müzesi'ni ve Robert Schuman Avrupa Merkezi'ni de ziyaret etti.

Schengen Anlaşması, Moselle nehrinde MS Princesse Marie-Astrid teknesinde Lüksemburg-Almanya-Fransa sınırlarının kesiştiği noktada Benelüks ülkeleriyle Almanya ve Fransa tarafından imzalanmıştı. Sürekli genişleyen Schengen ortak vize bölgesi bugün 26 ülkeyi kapsıyor. Schengen vizesiyle  İngiltere, İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Kıbrıs Rum kesimi dışındaki 22 AB üyesiyle İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn'a girilebiliyor. - Lüksemburg

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Lüksemburg Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title