Haberler

2. Demokrasi ve Barış Konferansı"

HDP İstanbul Milletvekili Tuncel: "Bence akil insanların sahaya gitmesine gerek olacak bir süreç yok. Şimdi hem yasal adımların atılacağı hem sürecin bir şekilde müzakereye dönüşeceği bir evreye ihtiyaç var”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Bence akil insanların sahaya gitmesine gerek olacak bir süreç yok. Şimdi hem yasal adımların atılacağı hem sürecin bir şekilde müzakereye dönüşeceği bir evreye ihtiyaç var" dedi.

Demokrasi ve Barış Konferansı'nın ikincisi, DTK, DBP ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesinde başladı.

Tuncel, konferans öncesinde gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun akil insanlarla yarın toplantı yapacağının hatırlatılması ve bundan beklentilerinin sorulması üzerine Tuncel, müzakere süreci kapsamında tüm Türkiye kamuoyunda daha somut adımlar atılması beklentisi oluştuğunu belirtti.

AK Parti hükümetinin bu konudaki oyalayan tavrının artık kabul görmez bir noktada olduğunu savunan Tuncel, "Akil insanlarla yapılacak toplantıdan nasıl bir sonuç çıkacak bilmiyorum. Biz de bugün Ankara'da akil insanlarımızla süreci değerlendirmek için toplantı yapıyoruz. Burada iki gün boyunca sürecin gidiş hattına ilişkin değerlendirmelerde bulunacağız. Bunu hem hükümet hem de kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Tuncel, hükümetin akil insanlarla toplantıyı hangi beklentilerle yaptığını bilmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Basına yansıdığı kadarıyla akil insanlarını yine sahaya ineceği gibi bir yaklaşım var. Bence akil insanların sahaya gitmesine gerek olacak bir süreç yok. Şimdi hem yasal adımların atılacağı hem sürecin bir şekilde müzakereye dönüşeceği bir evreye ihtiyaç var. O açıdan sekreteryanın bir an önce oluşturulması, müzakere heyetinin genişletilerek sayın Öcalan ile görüşmeler yapması beklentisini karşılayacak bir iş yapması gerekiyor. Orada eğer akil insanlardan kim adaya gidecek bu konuda somut planlama yapılırsa bu bir sonuçtur. Ama yeniden sahaya insinler bir çalışma yapsınlar gibi bir yaklaşımla sonuç elde edileceğini düşünmüyorum. Akil insanlar zaten sahaya indiler. Sahadan topladıklarını hükümet değerlendirmedi. Bir sürü rapor sunuldu, şimdiye kadar bu konuda hiçbir adım atılmadı. Dolayısıyla şimdi sahaya niye inecekler? Şimdi sahaya inme zamanı değil, pratik adım atma zamanı. Akil insanların da müzakere heyetinde yer alarak, hepsinin değil bir kısmı yer alarak, bu süreci genişletme zamanıdır. Umarım buradan ortaya çıkan sonuçları da Sayın Başbakan dikkate alır."

-"Artık pratik bekliyoruz"

"Heyetin genişletilmesi, sekreterya oluşturulması, sizin açınızdan başka talep var mı?" sorusu üzerine Tuncel, konferanstan elde edilecek sonuçların basınla paylaşılacağını dile getirdi.

Başından beri taleplerinin çok net olduğuna ve en az yüz defa ifade ettiklerini kaydeden Tuncel, "Ama hiçbir adım yok. AKP kendi bildiğini okudu. O yüzden hep söylemde 'sürecin arkasındayız' dedi ama pratikte hiçbir adım atmadı. Biz artık pratik bekliyoruz. Sözün bittiği zaman. Ne zaman gidecek sekreterya, ne zaman gidecek müzakere heyeti, ne zaman toplumsallaşacak meselesi önemli... Buradan çıkacak sonuçların da sanırım en az akil insanlarla yapılacak toplantı kadar hatta ondan daha önemli sonuçlar ortaya çıkaracağı önemli" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Halkların Demokratik Partisi Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title