Haberler

Çapa Tekniği...

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
29.09.2023 02:57

Yaşadığımız her şey; görme, işitme, dokunma, koku ve tat alma gibi duygusal deneyimleri içerir. İnsanoğlunun yaşadığı her deneyim bir duyguya sahiptir. Bilinç ve bilinçaltı bu duyguları hafızanın derinlerinde saklıyor.

NLP( Bilinçaltı Programlama) ise tamamen bilinçaltıyla ilgileniyor. NLP 'de çapa tekniği ise psikoterapistlerin, psikologların ve uzman koçların danışanın öyküsüne göre çok kullanılan bir tekniktir. Çapa tekniğini aile ve çift terapilerin de kullanıyor ve seviyorum.'' Ruhun Ve Sen '' kişisel gelişim kitabımda danışanımla yapmış olduğum çapa uygulamasını paylaştım.

Hayatımızın her alanında bilindik marka reklamlarında çapa tekniği var. Mesela Pantene… Şampuan, bakım kremleri reklamlarındaki oyuncuların saçları güçlü, sağlıklı ve parlak… Burada olan çapa ise; Pantene ürünlerini kullanırsanız kendinizi ve saçlarınızı güçlü hissedersiniz. En basit bir örnekten devam edelim. Küçükken annenizin hazırladığı sıcacık kurabiyenin kokusu, bu kokuyu aldığınızda aklınız annenizin kurabiyesini ve çocukluğunuzu hatırlayacak. Araba fuarlarında ve reklamlarında lüks araçların konforu ve zenginliği çapası vardır. Bir müşteri galeride araba seçerken TV'de gördüğü reklamı hatırlayarak alım gücü varsa lüks araç tercih edecektir. İster dijital ister manuel her alan ve sektörde çapa tekniği bilinçli olarak kullanılır. İnsanların bilinçaltlarında kalabilmek için kullanılan gizli bir yöntemdir.

Bilinçaltında olan çapa tekniği ise zihinleri Harikalar Diyarına götürüyor. Bir başka bölümü ise Pamuk Prenses 'in cadı üvey annesi… Bilinçaltınız sizi nereye götürüyor? İstemeden oluşan genetik kodlar, karma mirasları, çocukluktan anılar, istemsiz oluşturulan negatif kalıplar sonradan oluşan toksit bağlar hepsinin birer duygusu var.

Endişe, korku, öfke, kibir, sinir ve ego… Hepsinin ucuna bağlı bir çapa var. Olumsuz duyguların çapasını en basit haliyle pozitif psikolojiye ve güçlü hissetmeye değişebilirsin… Tekniğin nasıl yapıldığını aşağıda paylaşacağım. Önemli olan senin hissettiğin duyguyu tanımlaman… Sonrada bir toplantıda, aile yemeğinde, arkadaş ortamında her an kolay ulaşabileceğin bir yer belirlemen… Vücutta belirlenen yer kişiye göre değişkenlik gösterse de, ben en kolay ulaşılabilecek el, bacak ve yüz bölgelerini tavsiye ediyorum. Her durumda kolay ulaşılabilir hem de kimse tarafından dikkat çekmez.

Gün içinde Çapa tekniği nasıl uygulanır?

1. Duyguyu belirle… (Endişe, korku, öfke…)

2. Vücudunda kolay ulaşabileceğin bir yer belirle… ( El, parmak ve eklem yerleri, yüz, saç…) Örneğin seçtiğin yer, elinin üstü olsun…

3. Çapa yapmak istediğin eski bir an ve kendini en güçlü, mutlu, huzurlu ve güvende hissettiğin herhangi bir anı belirle…

4. Olumsuz duyguyu hissettiğinde (endişe, korku vb.) elinin üzerine dokun…

5. Belirlediğin eski anda ve kendini güçlü hissettiğin anı canlandır zihninde…

6. Elinin üzerine her dokunduğunda kendini en güçlü hissettiğin anı hatırla…

7. İki veya üç kere tekrarla…

8. İçinden ve samimiyetle ''ben çok iyiyim, ben çok güçlüyüm…'' sözlerini tekrarla…

9. İki yâda üç tekrar yeterli gelmiyorsa, baştan sona uygulamayı tekrarla…

10.Kendine ve olumsuz duygunun yerine en güçlü anının çapasının geçmesine izin ver…

Kendine ve duygularına her zaman cici bak :)

title