Haberler

Metaverse; Yeni Hayat

Muhammet Zeki Kılıç

Muhammet Zeki Kılıç

Dijital Dönüşüm Uzmanı
02.01.2022 04:52

21. yüzyılın başlangıcından itibaren sürekli gelişmekte olan ve her geçen gün farklı model ve kullanım özellikleriyle hayatımızın bir parçası haline gelen cep telefonlarımızın; ilk kullanım amacı haberleşme olsa da daha sonraki serüveninde mobil oyun ve günlük yaşantımızı yansıttığımız bir alan haline gelmiştir.

Bu sanal hayatta zamanla ister istemez alışkanlıklarımız da değişmeye başladı örneğin 2010 yılında Facebook kullanıcısı iseniz şimdi Instagram, Tiktok gibi fenomen platformlarda kendimizi diğer insanlara beğendirmek ve hiç olmadığımız tarz da farklı bir kimlik oluşturmak için elimizden geleni yapıyor olarak bulabiliyoruz. Sabah kalkar kalkmaz ilk iş olarak sosyal medya hesaplarınıza bakmadan duramıyorsanız ve günün her dakikası internet ile bağımlı yaşamaya alıştıysanız bir "nevi susuz yaşarım ama bağlantısız asla yaşayamam" diyorsanız, hepimiz birer FOMO hastasıyız diyebiliriz.

Bu gelişmekte olan bilgi teknolojinin bir sonraki hedefi ise sanal hayatı tamamen fiziki hayatımıza empoze etmek değil midir? Bu sorunun cevabı bence evet çünkü son 2 yıldır hayatımızda ne zaman biteceğini bilemediğimiz bir virüs ile karşı karşıyayız. Bu dönemde hepimiz bazen mecburen bazen ise virüsün etkisinden korunmak için kendimizi güvenli olarak gördüğümüz evlerimize hapsetmedik mi?

Fiziki hayattan kaçışın başladığı bu dönemde, sosyal medya da veya haberler de Metaverse adı verilen kavram ile sürekli olarak karşılaşıyoruz. Metaverse bizlere sunduğu bu arttırılmış sanal dünya ile bize ne gibi avantajlar veya dezavantajlar sunacak sorusunun cevabını ise kısaca oturduğumuz koltuktan zaman kavramının tamamen ortadan kaldırılarak bir nevi bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ışınlanma yöntemi ile mesafenin olmadığı ve hissiyat duygusunun olduğu yeni bir hayat ile tanışmış olacağız. Bu yeni evrenin en büyük dezavantajı ise özel hayatın tamamen ortadan kaldırıldığı ve yalnızlığın daha da fazla arttığı bir dünya da yaşayacağız.

Metaverse ile sanal alan ve fiziksel alanın yüksek seviyede entegre olduğu "süper akıllı toplumun" inşa edilmesi ile insanlar ve makineler arasındaki etkileşime odaklanan yeni bir hayat modelinin mümkün olduğu düşüncesi ortaya çıkacaktır. Bu yeni hayatı sadece eğlence anlamında düşünmek yanlış olacaktır. Gün geçtikte daha güçlü ve doğru makineler ile insanın eşsiz yaratıcı potansiyeli arasındaki iş birliğini güçlendirerek üretken, ekonomik ve ticari sonuçları almak da mümkün olacaktır.

Başlangıç seviyesinde bahsettiğim yeni hayatın etkilerini bir sonra ki yazılarımın da devam edeceğim.

title