Haberler

İnternetin karanlık yüzüyle tanışmaya hazır mısınız?

Muhammet Zeki Kılıç

Muhammet Zeki Kılıç

Dijital Dönüşüm Uzmanı
28.07.2021 10:43

İnternetin mobil cihazlarda kullanılmaya başlanmasıyla birlikte daha önce sınırlı sayıda olan kullanıcı sayısı Dünyadaki toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturmaya başlamıştır. İnternet kullanımı ilk başlarda bilgi edinme aracı olarak kullanıma başlansa da internetin gelişimi ile beraber yeni iş alanları ve yeni haberleşme ağları oluşturulmuş ve son zamanlarda ise sosyal medya hesaplarıyla popülerliği artmıştır.

İNTERNETİN KARANLIK YÜZÜYLE TANIŞMAYA HAZIR MISINIZ?

İnternet, 7 gün 24 saat çalışan milyarlarca web sayfası, veri tabanı ve sunucuya sahiptir. Bu sağlayıcının surface web bölümünde Google, Yandex, Yahoo gibi arama motorları kullanılarak bulunan görünür internet siteleridir.Aynı zaman da buz dağının görünen kısmını da ifade etmektedir. Yüzeysel web, tüm internetin %5'lik kısmını oluşturur.

İNTERNETİN KARANLIK YÜZÜYLE TANIŞMAYA HAZIR MISINIZ?

Dark web, buz dağının alt kısmını oluşturan ve kullanıcıların özel yazılımlar kullanmadan erişim sağlayamayacağı bazı kişilere karşı gizlenmiş şifreli olan bir ağdır. Tor gibi özel ağlar üzerinden bağlantı sağlanabilir.

İNTERNETİN KARANLIK YÜZÜYLE TANIŞMAYA HAZIR MISINIZ?

Bu ağlar yasa dışı faaliyetleri de destekler bir potansiyelde olduğu için de Dark Web olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle uyuşturucu, silah satışı, insan kaçakçılığı, uygunsuz içerik gibi bir çok yasa dışı faaliyete ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.

title