Haberler

Chef Didar Yanar ile çocuklar için sağlıklı atıştırmalık tarifler

Didar Üstün

Didar Üstün

Sunucu-Moderatör
23.09.2021 12:54

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Didar Yanar. 1984 İstanbul doğumluyum. Evli bir çocuk annesiyim. Üniversitede Siyaset bölümü okusam da 18 yaşımdan beri aktif pastacılık hayatım bulunmakta. Mahalle arası pastanelerde çalışmaya başlayıp, büyük otel ve restoranların hemen hemen hepsinde çalışıp mesleğimde 19. senemi yaşamaktayım. Kurumsal hayatı bıraktıktan sonra eşim ile birlikte kendi işletmemi kurduk. Özel üniversitelerin Gastronomi bölüm hocalığını yapmaktayım. Çeşitli tv kanallarında jürilik ve gündüz programlarında pasta yapıyorum. Dünyadaki tüm ülkelere danışmanlıklar veriyorum. Şimdilerde ise dünyanın her yerinde var olan öğrencilerime online pastacılık eğitimleri veriyorum.

Çocuklarda doğru beslenme nasıl olmalıdır?

Büyüklerinde uyması gereken en büyük kurallardan biri olan az ama öz yemek kuralı bence çocuklarda da geçerli olmalı. Çocuklarımız şeker ve unu mamuller ile hayatlarında ne kadar geç karşılaşır ise vücut gelişimi açısından o kadar dengeli ve sağlıklı bir yaşamları olur. Daha az hastalanırlar, daha sağlam bağışıklık sistemlerine sahip olurlar. Özellikle çocuklardaki diş gelişimi şeker ile doğrudan orantılıdır. Ne kadar çok şeker o kadar çok çürük demektir.

Çocuklarımıza rafine şeker yerine ya da çikolata yerine doğal şekerler ile beslemeliyiz. Bal, pekmez ya da meyvelerde bulunan früktoz şekeri de onların tüketebileceği sağlıklı şekerlerdendir. Tabi ki de bunlar da her daim değil dengeli verilmesi gereken ürünlerdendir.

Sebzeler insan sağlığı açısından önemli bir gıda grubudur. Peki Sebzeyi reddeden çocuklar için neler yapılabilir?

Oğlum Can 7 yaşında ve sebzeyi çok fazla sevmiyor, fakat bir şekilde de yemek zorunda ona özel reçeteler geliştirdim. Her zaman yaptığım glütensiz undan olan kekimin içerisine biraz kakao biraz %99 kakao oranı olan çikolata ve rendelenmiş yeşil kabak koyarak sebze yemeyi orda sevdirdim. Keki yediğinde içinde sebze olabileceğini düşünmedi sonrasında söylediğimde aslına yeşil kabağın tadının fena olmadığını tek başına da yiyebileceğini söyleyip sebze yemeklerine ön yargısı kırıldı. Sonrasında havuçlu kek yaptım aynı şekilde. Poğaçalara dere otları maydanozlar ekledim. Bu şekilde sebze yeme alışkanlığı kazandı. Şimdi her türlü sebzeyi doğal haliyle, pişmiş yemek olarak istisnasız severek yiyor. Can gibi çocuğu olan annelere en büyük tavsiyem bir şeylerin içerisine katarak öncelikle o şekilde sevmelerini sağlamak. Gerisi arkalarından geliyor. Ekstra bir çaba sarf etmelerine gerek yok.

Çocukların sağlıklı gelişiminde ana öğünler kadar ara öğünler de önemlidir. Çocuklar için hem sağlıklı hem de lezzetli atıştırmalık tarif önerileri nelerdir?

Çocuklar için ana öğünler haricinde bence en önemli öğünler ara öğünler. Burada annelere çok iş düşüyor. Yemek sonrası tatlı krizlerinde hemen pratik çözümlerim vardır. Muzu ezip yuvarlayıp kakaoya bulayarak muzlu top yapmak gibi. Ya da önceden haşladığım yulafları süzüp bal ve kuru üzümler karıştırıp bir tarafını %99 kakao oranına sahip çikolataya batırıp servis etmek gibi. Elmaları küp küp doğrayıp biraz toz tarçın ve pekmeze bulamakta çocukların hem ara öğünlerini hem de tatlı ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Tuzlu karabuğday yada tam tahıllı unlardan cupcake yada kurabiye yapmak da bir başka seçenek olabilir.

title