Haberler

Anne olmak

Didar Üstün

Didar Üstün

Sunucu-Moderatör
15.04.2021 09:32

Kariyerine çocuğuna tek başına bakmak için bir süre ara veren, 'şu anda tam zamanlı bir anneyim' diyen Zeynep Bahar Ahıskalı' ile annelik sürecini konuştuk..

• Zeynep Bahar Ahıskalı kimdir, Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1987 doğumluyum, çocukluğum yurtdışında geçti. Lise sona kadar yurtdışında yaşadım üniversiteyi kazanıp Türkiye'ye döndüm. Marmara üniversitesi iletişim lisans ve yüksek lisansı üzerine doktoramı yaparken tez aşamasında hamile olduğumu öğrenip akademik hayata ara verdim. O günden beri tam zamanlı bir anne olarak devam ediyorum.

• Bebekle gezilmez, iş yapılmaz düşüncesinden bir çok anneyi uzaklaştırdınız ve annelere ilham verdiniz.. Bu konuyu bize de anlatır mısınız?

Benim hamile olduğumu öğrendiğimde mola verme sebebim tamamen kendi tercihimle aslında tabi ki şartlarında uygunluğuyla bebekle her şeyi yapabilmek içindi. Şu düşünceye hep inanıyordum; bebekle ortak bir noktada buluşup birbirimizin hayatlarına dahil olmalıydık. Ne biz tamamen onun ne de o tamamen bizim hayatımıza dahil olmalıydı ve sanırım o dengeyi güzel kurduk. Elbette onun önceliği olduğu zamanlar çoğunlukta oluyor ama Nisan'ı hayatımıza hep dahil ettik. Her anne gibi hep önce bir 'acaba' mı dediğim oldu ama denemekten hiç korkmadım. Örneğin ilk yurtdışı seyahatimizde Nisan yeni ek gıdaya geçmişti ve benim aklımda onlarca soru vardı. Doktoruna sorduğumda yemek içmek kadar etrafı keşfetmek gezmek bir bebeğe de çok iyi gelecektir keyfini çıkarın demişti. Hep şunu söylerim denemeden bilemezsiniz o yüzden deneyin bebekle her şey yapılır siz istedikten sonra. Bu konuda eş desteği de tabi çok önemli bence.

• Nisan İki dili de ana dili gibi konuşuyor, Peki Evden İngilizce Öğretmek İçin Annelere tavsiyeniz nelerdir?

Ben dediğim gibi yurtdışında büyüdüm, dünyanın birçok yerinden hala düzenli olarak görüştüğüm arkadaşlarım var. Bu bana her zaman çok iyi gelmiştir,

Dil bilmek çok kıymetli ve keyifli bir duygu. Nisan içinde çok istedim, doğduğundan beri hep İngilizce şarkılar dinledi, kulak aşinalığı biliyorum ki çok önemli, konuşmasa bile dile bir şekilde maruz kalsın istedim. Konuşmaya başladığında nesnelerin renklerin İngilizcesini de ekledim. Ekranla iki yaşını geçtikten sonra tanıştı ve sadece İngilizce olarak seyretti hala öyle devam ediyoruz. Oyunlarına İngilizce kattık çünkü oyun oynarken öğrenmeye çok açıklar. Kitaplar okuduk ve bir şekilde hep duymasını sağladım zaman zaman konuşarak. Biz çok faydasını gördük tüm bunların.

• Yeni bir marka kuruyorsunuz ve annelik burada da devreye giriyor. Çocuklarımızı nasıl bir sürpriz bekliyor bu markada?

Çocuklarımızı ve anneleri çok keyifli sürprizler bekliyor bu markada. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz sene markayı tanıtmayı hedeflerken erteleme kararı aldık. Bu süreçte tamamen verimli çalışabilmek adına verilmiş bir karardı. Bir anne olarak düşünüp çıktım bu yola, kendi çocuğum nasıl rahat ediyor, nelerle rahat eder önceliğimizdi her aşamasında. Çok yakında kaldığımız yerden çok renkli ve mutlu bir şekilde geleceğiz. Yeterli hayal etmekten vazgeçmeyelim, istersek her şeyi başarabiliriz.

• Her kadının anneliğe geçiş deneyimi eşsizdir. Zeynep hanım sizin için "Anne Olmak" nedir?

Anne olmakta benim çok kesin olarak anladığım bir şey var ki bunun bir kuralı yok, doğrusu yanlışı yok. Öyle bir duygu ki herkesin aynı dönemlerde aynı duyguları yaşaması mümkün değil. Dünyanın en eşsiz duygusu ve deneyimi evet ama anneliği de yaşayarak öğreniyorsunuz bence. Bebek size bambaşka bir hayat öğretiyor. Kimi için çok çok zor başlarken kimi için kusursuz olabilir annelik duygusu, bunun sizin bebeğinize olan sevginizle bir ilgisi olmuyor. Herkesin annelik serüveni biricik ve kendine özel, sevgisi tarifsiz eşsiz. Çok büyük bir emek annelik, bir insan büyütmek farklı bir duygu, her gün kendimi geliştirip sorguladığım çok renkli bir serüven benim için.

Didar Üstün

title