Haberler

Bursa gastronomisi tekrar canlanıyor

Ayşegül Binici

Ayşegül Binici

Gastronomi Yazarı Medya Uzmanı
24.09.2023 04:21

Dilekolay 8500 yıllık mazisi olan bir şehirden bahsediyoruz. Türkiye gastronomisinin can damarlarından biri olan Bursa verimli toprakları ve bu topraklarda yetişen ürünleriyle adeta ben de varım ve burdayım demek için muhteşem bir gastronomi festivali gerçekleştirdi. Bu yıl ikincisi düzenlenen festivalde ana tema "Yeşil Bursa Yeşil Gastronomi " ydi.

Bursa gastronomisi tekrar canlanıyor

Bursa'nın mutfak kültürüyle ilgili çok sayıda kaynak ve bilgi günümüze kadar ulaşmıştır. Kaynaklarda imarethanelere alınan yiyecekler, pişirilen yemekler, saray mutfağı için tedarik edilen tüm erzaklar belirtilmiş. Hatta Evliya Çelebi Bursa lezzetleri ile ilgili şunları yazmış. "Çeşit çeşit ve sulu üzümü, kayısısı, sulu kirazı, başka yerde bulunmayan ve tanesi kırk dirhem gelen kestanesi en meşhur olan ürünlerindendir. Kestaneyi yarıp, kirde kebabıyla şişte pişirdikten sonra kebap yağı ile karıştırılırsa nur gibi olur. İnsan yemeğe doymadan ölürse şehit olur derecede lezzetli kestanesi vardır." Ben de merak ettim biraz kirden kebabını araştırdım. Kirde aslında incecik açılmış bir pide. Genellikle yanında ciğer ve böbrek pişirirler arasına sarıp yerlermiş.

Bursa gastronomisi tekrar canlanıyor

Tarihin her döneminde göçlerle, mübadele gibi nüfus değişimleri ile farklı kültürleri buluşturan Bursa, Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu'nun her bölgesinden Bursa'yı kendisine yurt edinen, Selanik - Girit Mübadili, Boşnak, Arnavut, Göçmen, Muhacir, Pomak, Azeri, Laz, Ahıska, Abhaz, Çerkez, Gürcü mutfak kültürleri ile farklı lezzetleri aynı sofrada paylaşarak kültür mirasını zenginleştirmiştir.

Bursa gastronomisi tekrar canlanıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Bursa mutfağını gün yüzüne çıkarmak için canla başla çalışıyor.

Bursa çok güzel sen de gelsene

title