Haberler

Doğa şehri Marmaris'i sanatla yeşerteceğiz

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
16.06.2023 04:24

Geçtiğimiz hafta sonu Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali açılış törenindeydim.

Marmaris Kültür ve Sanat Derneği tarafından Marmaris Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ve bu yıl ikincisi gerçekleşen festivali, 2-26 Haziran tarihleri arasında konserlerden panel, söyleşi, sergi ve atölye çalışmalarına, ücretli ve ücretsiz birçok etkinlikten oluşan geniş bir programa ev sahipliği yapıyor.

Festivalin ikinci gününde Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ile sabah kahvaltısında buluştuk. Marmaris, kent kimliği, sanat, festival, tarih ve turizm hakkında gerçekleşen sohbetimizi sizlerle paylaşmak isterim.

Doğa şehri Marmaris'i sanatla yeşerteceğiz.

Mehmet Oktay- Hoş geldiniz Marmaris'e.

Hoş bulduk Mehmet Bey.

Geçtiğimiz yıl çıkan orman yangınlarının ardından değişen iklim ortada. Tüm Marmarislilere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Marmaris Belediye Başkanı olarak nasıl hissediyorsunuz? Nasılsınız?

Özellikle Marmaris özelinde son üç yıl içerisinde yaşadıklarımız gerçekten çok ciddi çok büyük olaylar. Ama buna rağmen bir şekilde her şeyden önce belediye başkanı değil bu kentin bir bireyi / yaşayanı olarak iyi hissediyoruz. Başta pandemi, orman yangını, seller, Marmaris gibi bir tatil yöresinde kardan yolların kapanması, dolu vb. olağanüstü durumlara maruz kaldık. Bu durum bütün planlarımızı, programlarımızı bir şekilde bozdu. Ama şunu da eklemek gerekir; bunların tamamı sekteye uğrasa da hedeflerimizde hiçbir yön şaşması söz konusu olmadı. Sadece yapmak istediklerimiz ertelendi. Hedeflerimiz yönünde ilerliyoruz. Şu an ikincisini gerçekleştirdiğimiz Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali bu örneklerden bir tanesi.

Çok da keyifli festival. Dolu dolu bir program. Burada Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nde sizlerle beraber olduğumuz için mutluyum. Yukarıda belirttiğiniz talihsiz durumlar için hepimiz büyük üzüntü duyduk. Şehire bütün olarak baktığımızda yenilenmeyi her yerde görüyoruz. Belediye olarak bu travmayı nasıl atlattınız?

Her şeyden önce kentte yaşayanlarımız, ulusumuzun ve yurt dışında yaşayanlarımızın desteğiyle birlikte atlattık. Sonuç olarak baktığınızda yaşananlar çok büyük olaylar. Ekonomisi çok büyük oranda turizme bağlı olan bir kentte bunların yaşanması kolay değil. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık. Her zaman umudumuzu koruduk. Hedeflerimiz yönünde sapma söz konusu olmadı. Bunların yaşanması hedeflerimizin ötelenmesini sağladı. Bu hedefler sayesinde biz kent olarak ayakta durmasını bildik. Marmaris çok güçlü bir kent.

Doğa şehri Marmaris'i sanatla yeşerteceğiz.

Turizmci olmanızın etkisi var mı?

Muhtemelen.

Turizm konusu açılmışken bu yıl Marmaris'e 2 milyonun üzerinde turist bekliyorsunuz. Şehir bir organizmadır, yaşar. Yaşamının içinde kültür, sanat, çevre ve diğer dinamikler bir araya geldiğinde güzellikler taçlanır. Bunu Marmaris'te görüyoruz. Yaz gelince nüfusunuz çok artıyor. Ciddi yolculuklar buradan başlıyor ve dünya devlerini ağırlıyorsunuz. Turizm ekseninde birçok soru aklıma geliyor. Mesela teknelerin bıraktığı atıklar (sintine) ile ilgili çalışmalarınız ne şekilde ilerliyor? Belediye olarak sürdürülebilirlik bakış açınız nasıl?

Belediye olarak bünyemizde var olan ilgili kurumlarımız ve diğer paydaşlarımızla birlikte dayanışma içinde ilerlemeye özen gösteriyoruz. Eksikliklerimiz olabilir, kapatmak içinde olağanüstü çaba gösteriyoruz. Marmaris'e duyduğumuz aşkla çalışıyoruz. Çok güzel bir coğrafyaya sahibiz. Beklenenin kat be kat üzerinde turist ağırlıyoruz. Özellikle deniz kısmında iyileştirmelerimiz ve bu yönde taleplerimiz söz konusu belirli bir programa alarak çözüm getireceğiz. Atık alımlarına önem veriyoruz. Bir program dahilinde gerek kaynağından alım, gerek karaya ulaşım, gerekse de bertarafı konusunda çalışıyoruz.

Doğa şehri Marmaris'i sanatla yeşerteceğiz.
Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne

Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'ni on iki aya yaymaya düşünüyor musunuz? Ya da şehrin eski haliyle "Fiskos" Festivali yapacak mısınız?

Fiskos'tan ele alacak olursak; "Fiskos" Karya medeniyetinde bu coğrafyaya verilen isimdir. Karya dilinde "doğa şehri" demek.

Ne kadar anlamlı, ne kadar güzel bir isim vermişler.

Günümüz Türkçesinde yer alan fiskos (dedikodu) ile alakası yoktur. Karyalılar 2300-2500 yıl önce şehrin ismini çok doğru koymuşlar. Bizde bu anlamda kentin günümüz türkçesindeki anlamını değil Karyalıların koyduğu ismin hakkını verme çabasındayız. Marmaris'te geçmişten beri gelen bir geleneksel etkinliğimiz olmamış. Henüz yolun başındayız.

Karya kültürünü çok ileriye taşıyacaksınız diye düşünüyorum.

Tüm çabamız bu yönde.

Kimliğinizi geride bırakıyoruz. Marmaris halkısınız, belediye başkanı değilsiniz. Mehmet Bey olarak "Marmaris için şu olsa daha iyi olurdu" ne dersiniz? Halk olarak ne görmek isterdiniz?

Marmaris vatandaşı olarak ne görmek isterdim? Keşke uzun yıllar önce -benim doğduğum yıllarda- imar planlamamız daha sağlıklı yapılabilseydi. Kimseyi özel olarak suçlamıyoruz. Çok özellikli güzel coğrafyamız. Planlamada bir miktar stres olmuş. Yapılabilecek bir iyileştirme şu an söz konusu değil. Amacımız var olan durum ve imkanlar dahilinde Marmaris'te kaliteyi yükseltmek. Marmaris hepimiz için çok önemli.

Tarihimize önem vereceğimizi söylemiştik, Marmaris deniz, kum, güneş olduğu kadar tarihi ve tarımı ile de ön planda olacak. Geçmişimizden gelen birikimimizle geleceğimize sahip çıkıyoruz. 13 antik kentimiz var. Gerçekleştiğimiz Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nin bu yıl ki teması "Amos".

Amos'ta da göreve geldikten sonra; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vali ve Müze Müdürlüğünün onayları ve Ticaret Odamızla birlikte kendimizi sorumlu hissederek kazı çalışmalarını başlattık. (Marmaris Belediyesi, Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü iş birliği)

Doğa şehri Marmaris'i sanatla yeşerteceğiz.

Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz değerli bilgiler için. Seneye de o zaman diğer antik kentleri konuşacağız.

Marmaris'in kültür ve sanatla anılmasını birlikte başaracağımıza inanıyorum. Geldiğiniz için teşekkür ederiz. Marmaris'e yeniden bekliyoruz Yeşim Hanım.

Samimi sohbetiniz için ben çok teşekkür ederim Mehmet Bey. Yeniden görüşmek üzere.

Marmaris'te doğanın yenilenmesini, yeşermesini gözlerimle gördüm.Doğanın verdiği ilham en büyük motivasyon kaynağımız olmalı.Başka doğa, başka Marmaris yok. Güzel ülkemizin doğasına ve kültürüne hep birlikte sahip çıkalım.

Yeşim Mutlu

Fotoğraflar Yeşim Mutlu

title