Haberler

Kibele \ Kybele Dönüşenler İlkesi!

Tülay Çağlar Kadı

Tülay Çağlar Kadı

Eğitimci - Yazar
18.10.2023 02:17

Dönüşenler İlkesi!

Tarihin tekerrürü ile kutsal olarak kabul gören kadın figürleri her dönem yaşadığı toplum ve koşullara göre benzer nitelikleri yansıtandır. Emir Ayşe, Halide Onbaşı, Kara Fatma, Nene Hatun, Ayşe Çavuş...

Kibele'nin bizlere ulaşan 8000 yıllık bir yolculuğu var ve bu yazı özünde buna dairdir!

Sümerlerle İnanna, Akadlarla birlikte İştar, Fenikelilere Astarte, Hattilerde " Vuruşemu", Hurrilerde" Hepat", Hititlerde "Arinna",

Anadolu' da "KybeleKibele"

"Bir zamanlar gökler, denizler ve kayalar birbirinden ayırt edilemeyecek halde idi.... Fakat birdenbire ortaya bir musiki örmüş, gökler ve denizler yine bir kâinat teşkil etmişler, birbirinden ayrılmışlar. O esrarengiz sesler, Kybele'nin doğduğunu ilan ettiğinden sembolü aydır."

"Kibele, Anadolu'nun kadim kültürünün ve zenginliğinin bir yansımasıdır."

Kibele, Konya Çatalhöyüklüdür.

Anadolu'da çok sayıda Kibele anıtı vardır.

Böylece ... Anadolu'da mevcut olan çok sayıda anıt, duvar resmi, heykelcikler, kabartmalar, kutsal alanlar, kaya anıtları ve mezar stelleri sayesinde kendisiyle tekrar tekrar buluşabilmekteyiz!

Örneğin, Spil Dağı'nda Geç Hitit döneminden günümüze ulaşabilmiş olan Kibele heykeli bulunmaktadır. Efes'te bulunan Artemis tapınağı da aslında Kibele'ye adanmıştır. Kibele, Anadolu'nun kadim kültürünün ve zenginliğinin bir yansımasıdır.

HER ÇAĞ VE TOPLUMDA FARKLI İSİMLERLE ANILAN KYBELE;

Kybele'nin varlığı yazıdan bile eskidir yani çok çok daha öncesine dairdir. Böylece aslında esas isminin ne olduğunu bilememekle birlikte her dönem ve koşulda dönüşerek form ve isim değiştiren Kibele' den bahsedebilmekteyiz.

Demem o ki! O devirdeki Çatalhöyüklülerin üstteki heykelciğe ne isim verdiklerini bilmiyoruz. Günümüzden 4000 yıl önce Frigya'daki isminin ise "Kubele" ya da "Kibele" olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla Çatalhöyük'te bulunan heykelciğe de Kibele diyoruz.

Araştırmalarıma göre, eski toplumlar Frigyalı Kibele rahiplerinin psişik yeteneklerini arttırması için nedenle alışılmışın dışında tılsımlı taşlar kullandıklarını ve enerjiyi kendi alanlarında doğru kanalize edebilmek ( insanın merkezinde oluşu) yani insanlık adına suistimalinden kaçınmak anlayışı gereği kendilerini hadım ettiklerini bildirmektedir. Enerjik etkinliğe sahip olduklarına inanılan bu tılsımlı taşlardan en ünlüsü vaktiyle Pessinus'ta bulunan, Kibele kara-taşı olarak bilinen bahsi geçen bu kara taş Kibeledir çünkü Anadolu aktarımlarına göre Kibele anamızdır. İnsanlığın şefkatli anasıdır. Birçok Anadolu toplum ve coğrafyasında çağlar boyunca kültürel süreklilik ilkesi ile (kara taş) farklı isim ve biçimlerde olsa da genellikle sonsuz olanın yeryüzünde açığa çıkışına hizmet etmektedir.

Neyse ki… Toplumlar tarafından genellikle bereket ve çoğalmanın simgesi oluşuna rağbet gösterilmiştir. Oysa sonsuzluk alanını temsil edişi nedeniyle yine sonsuz alanda yetkinliği bulunmaktadır. Belki de yeryüzünde denge gereği ilahi sistem böylece işlemiştir…

İnanç varlığı olarak dişilerin kutsallaştırılmasına yol açan doğum olayının nedenini bilemeyen Eski Çağ insanının gözünde, bu eyleme (doğurma işine) doğaüstü gizli güçlerin katıldığına inanmak doğaldır. Doğadaki bu yaratıcı, doğurucu güçlerin, özellikle insanların üreme organları üzerinde yoğunlaştığı, ya da yoğunlaşmasını sağlayan inançların yeşerdiği zamanlar, çağlar…

Kibele, Anadolu kökenlidir. Doğanın, doğurganlığın, bereketin ve vahşi hayvanların kutsalı olarak tapınılandır. Frigya mitolojisinde önemli bir yere sahip olan Kibele, dağlarda tasvir edilir... Kibele'nin yanında genellikle iki leopar veya aslan bulunur. Bunlar onun doğa üzerindeki egemenliğini ve gücünü simgeler. Kibele'nin sevgilisi ve oğlu olan Attis ise onun kucağında ya da ayaklarında tasvir edilir. Kibele, Anadolu'da çok sayıda anıt, heykel ve duvar resmi ile karşılaşabileceğimiz bir tanrıçadır. Örneğin Spil Dağı'nda Geç Hitit döneminden günümüze ulaşabilmiş olan Kibele heykeli bulunmaktadır. Efes'te bulunan Artemis tapınağı da aslında Kibele'ye adanmıştır. Kibele, Anadolu'nun kadim kültürünün ve zenginliğinin bir yansımasıdır.

Kibele figürünün kökeni son yıllarda elde edilen veriler ışığında Anadolu'da 16000 yıl öncesine dayanmaktadır. Kibele, Konya Çatalhöyüklüdür. Frigya mitolojisinde Kibele'ye genellikle dağ zirvelerinde tapınılırdı. Doğa ile özdeşleştirilmiş, özellikle bazı vahşi hayvanlarla ilişkilendirilmiştir.

ÖZÜMÜZDEN GELENİ DUYABİLMEK!

Halbuki! Kibele'nin günümüze dek gelen 8000 yıllık bir yolculuğu mevcut.

Bu yazı özünde buna dairdir!

Sümerlere geçer: İnanna, Antik Mısır'da İsis, Akadlarla birlikte İştar, Fenikelilere Astarte Hattilerde " Vuruşemu", Hurrilerde" Hepat", Hititlerde "Arinna", Anadolu' da "Kybele - Kibele"

...Kubaba: İnanna: İştar: Dilbet: Astarte: Agdistis: Artemis: Afrodit: Diana: Nana: Nanna; Cybele: Kybele: Kabe...

title