Haberler

Göktürk kelimesinin anlamı

Tülay Çağlar Kadı

Tülay Çağlar Kadı

Eğitimci - Yazar
10.03.2023 06:09

Milattan önce de Anadolu'daydık!

Sanat, her dönem insanını çağdaş çünkü bütün kılar!

Neden gök kutsaldır?

Köktürk ne demektir?

Türlerin kökü, sanatsal ifadelere nasıl yansımaktadır?

Türklerin ilk ana yurdu neresidir?

Yapılan kazı ve araştırmaların sonucuna göre; Türklerin "ilk ana yurdu" Orta Asya olarak kabul edilmiştir.Gökyüzü yüceliği, ululuğu ve sonsuzluğu sembolize etmektedir. Ayrıca o, dünyayı kucaklamakta ve kuşatmaktadır.Eski Türk kültüründe büyük bir dağa sahip olmayan milletlerin yok olacağı inancı hakimdi. Bizim dağımız ise bizim olan, Asya'nın geniş alanlarına dağılmış Türklerin efsaneleştirdiği büyük Tanrı Dağıdır...Oysa anavatan bu dağdan ibaret değildir. Nuh Tufanı sonrası Nuh'un üç oğlu Ham, Sam ve Yafes ile karıları hayatta kalmıştı. Nuh (A.S) Peygamber, Ham 'ı Hindistan bölgesine, Sam'ı İran tarafına, Yafes'i ise doğuya gönderdi. Yafes ve oğulları Türk yurdu olarak bilinen coğrafyada uzun süre bir yurt kurmak için dolaşıp durdular. En sonunda Tanrı Dağı'nın ortasında dünyanın en güzel manzaralarının bulunduğu Issık Gölü'nün olduğu yeri yurt bellediler. Yafes'in oğullarından en küçüğü henüz adını almamıştı. Onun için uygun bir isim düşünürken Gök Tanrı meleğini göndererek oğlunun adını Türk koymasını bildirdi. Bunun üzerine adı Türk oldu ve TÜRK adı Gök Tanrı tarafından kendi askeri olarak büyümesi ve ı için bu kavme isim olarak verildiğine inanılmaktadır. Türk toplumunun genişleyerek Issık Gölü ve Tanrı (Tengri) Dağı ile başlayıp yeryüzünde Türk yurdu olarak bilinen yeni coğrafyalara ve yeni alanlara yayıldılar. Her kavim, dönemin ifadesiyle kendi boyunu ve milletini oluşturdu.

Dünyanın en zengin dilleri arasında yer alan Türkçe dilinde, 600 binden fazla kelime bulunmaktadır. Her biri farklı muhtevalar içeren dilimizin birleşik kelimelerinden biri de Köktürk kelimesidir. Köktürk ifadesi ilerleyen dönemde literatüre "Göktürk" ifadesine dönüşmüştür.

Başlarda Köktürk olarak ifade edilse de zamanla literatüre Göktürk olarak geçen bu kelime "türlerin kökü" manasını ihtiva etmektedir. Geçmiş ve geleceğin aynı anda olduğunun idrak bilince kabul veren dönem insanı esasında günümüzün "holistik yani bütüncül" kavramıyla antik dönemlerden günümüze, kültürel miras kavramı aracılığıyla yenide dönüşüm sağlamaktadır.

Göktürk kelimesinin doğru yazılışı TDK 'ya göre Türkçe imla kılavuzunda GÖKTÜRK şeklindedir.

Mustafa Kemal Atatürk, Türk Tarih Tezini savunurken;

"Türk milletinin kökünün dayandığı Türk adındaki insan, insanlığın ikinci babası Nuh peygamberin oğlu Yafes'in oğlu olan kişidir. Tarih döneminin belge tedarikinde pek hoşgörülü olan ilk evrelerine biz de hoşgörü gösterelim, fakat en açık ve kesin ve en maddi tarih kalıntılarına dayanarak söyleyebiliriz ki Türkler, Asya'nın göbeğinde muazzam devletler kurmuştur ve insanlığın her türlü yeteneği onda ortaya çıkmıştır."

title