Haberler

Türkiye'de bozulan mutfak kültürü

Reşat Aydın

Reşat Aydın

Gastronomi Araştırmacısı executive chef
22.01.2024 09:39

Ülkemizde artan popülist mutfak ekseninde! Türk mutfağının muhteşem tarihi lezzetleri birer birer unutulurken sağlıklı yemeklerimizin yerlerini içlerinde koruyucu maddelerin olduğu, sağlıksız hazır soslar ile aynı şekilde hazırlanan işlenmiş hazır etler hazır dondurulmuş sebzeler ile yapılan sözde trend yemekler olarak müşterilerine yemek yerine zehir yedirip! Türk mutfağını rezil ediyorlar.

Evet!

Sağlıklı Türk mutfağının çöküşü? popülist mutfak olarak tabir edilen ve her şeyin endüstriyel hazır yiyecekler ile yapılarak, trend yemekler olarak menülere koyulan yemeklerin. sağlıksız işlenmiş yiyecekler olduğundan! hem sağlığımızı hem Türk mutfağının geleceğini tehdit ediyor.

Artık bizim tarihi muhteşem lezzetlerimiz anne yemeklerimiz olarak kalırken! Bir çok lokanta, kafe, restoran ve hotellerde, trend yemekler olarak sosyal mecralarda gündem yaratılarak . Her şeyin endüstriyel ticari düşlerle müşterilerine yemek adı ile zehir satıyorlar.

Peki biz bu sağlıksız hileli zehirsaçan mutfak anlayışına nasıl geçtik?; önce bir koy bin kazan anlayışı; sonra! kalitesiz ucuz maaşla şef çalıştırma,mutfak ekibi yerine bir aşçıya tüm mutfak yükünü yükleyerek işi bir aşçıya yaptırma, en ucuz hazır sos hazır işlenmiş et ve tavuk ürünleri, ve sebzeleri kullanarak! Sağlıksız malzeme ile sağlıksız yemek yaptırılarak, yemekleri zehire döndürüp, insan sağlığını tehdit etmeye başlanması ve Türk mutfağının sağlıklı muhteşem lezzetleri bir bir kaybolması ile başladı mutfak terörü.

Önceden mutfaklarda her şey özenle Usta şefler tarafından hazırlanır; her şey tadında taze sebzelerle harmanlanır en kaliteli malzemeler ile meşakkatli yemekler aşkla yapılırdı.

Şimdilerde ise sağlıklı orijinal reçeteler ile yemek yapan restoran ve şef sayısı çok az kaldı.

Eskiden fırınların önünde geçerken buram buram katkısız doğal ekmeklerin kokusu insanın iştahını kabartır, lokantalardan tazeliğin sağlıklı yiyeceklerin doğal kokusu her tarafa yayılır, sevgi ile harmanlanan o muhteşem Türk lezzetleri afiyet ile şifa niyetine yiyilirdi.

Şimdi ise endüstriyel hazır işlenmiş yiyecekler doymuş yağlar ile buluşturulup hazır soslar ile zehirli yemeklere popülistlik kazandırılarak; vücutlara sağlık yerine zehir yedirilmeye başlandı.

bir çok insanın mide yanması sağlıksız ve kalitesiz malzemelerle yapılan yemeklerden dolayıdır.

İyi bir şef mutfak teröristliği yapanların baş aktörü olmamalıdır. Maliyetleri kısıtlama uğruna iş verenine daha çok para kazandırma uğruna "Kul hakkına girmemelidir" işinde doğru olmalıdır.

Sağlıklı yiyecek ve içecekler taze natürel ürünlerle, her derde şifa her vücuda sağlıktır

title