Haberler

Şorba aşı Yüzü güzelleştiren 500 yıllık mucize bir osmanlı güzellik iksiri.

Reşat Aydın

Reşat Aydın

Gastronomi Araştırmacısı executive chef
06.11.2023 05:11

14, yy ve 15. Yüzyılların arasında yaşamış bir Türk hekiminin tıbbi yemek kitabında bulunan yemek tariflerinde sağlıklı bir yaşam ve hangi hastalıklara iyi geldiği tavsiye edilen ve içlerinde yüzü güzelleştiren bir tarif olan şorba aşı adlı bir yemek tarifi Türk mutfağı kültürü ve Türk tıbbı adına çok değerlidir. böyle tarihi yemek reçetelerinin var oluşu Türk mutfağı adına yol gösterici Türk mutfağını daha da ileri taşıyacağının müjdecisidir. Yüzü güzelleştirmekle ilgi bahsi geçen bu reçetede şöyle tavsiye edilmektedir.

Yüzü güzelleştirir, kalbe kuvvet veriri. Beyni, kalbi, ciğeri, kasları, safrayı, güçlendirir. Her mizaçtan insana faydalıdır diye bahsedilmiştir.

Osmanlı döneminin 14.ve 15. Yüz yılları arasında yaşamış ve 15.yüz yılların başında Anadolu'da ünlenen döneminin ünlü Türk hekimi "Muhammed bin Mahmüd Şirvani'nin" yazdığı tarihi sağlıklı yemek kitabında tıbbi yemek reçeteleri niteliği taşıyan Prof. Dr. Mustafa Ergunşah ve Dr.Müjgan çakırın 15.yüzyıl osmanlı mutfağı kitabında bahsi geçen tarif ve tarifler günümüzün teknoloji çağının da hesaplanan besin değerleri ve vitaminlerin bire bir aynısı olması. bir türk hekiminin 14. Ve 15. Yüz yılları arasında yaptığı bir çok değerli çalışmaları. Bizden daha çok dünyanın ilgisini çektiği aşikardır. türk hekimi olan Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî tarafından 14. yüzyılda Eski Anadolu Türkçesiyle yazılmış ve nüshası İngiltere'de The British Library Oriental and India Office Collections 15049 numarada kayıtlı bulunan Kitâb-ı Güzîdei ?İlm-i Tıbb kitabının oluşu hiç şaşırtıcı değildir. Muhammed bin Mahmûd-ı Şirvânî'nin Türkçe eserlerinden biriside Sultâniyye, adlı bir tıbbi eserdir bu eser Osmanlı sultanı Çelebi Mehmet'e 1421 takdim edilmiştir.

O dönemin teknolojisini düşündüğümüzde laboratuvarların olmadığı bir dönemde bu ilaç niteliğindeki iksir reçeteler nasıl hazırlanıp nasıl bu bilgilere ulaşıldığı merak konusu oluyor ve hangi metodlarla bu besin değerlerini araştırdıklarını ve nasıl yaptıkları bizleri hayretler içinde bırakmıyor değil.

Benim kanaatimce Muhammed bin Mahmud Şirvani'nin beş yüz yıl önce yazdığı sağlıklı yemek tarifleri döneminin hekimi olduğu için ilaç niteliği taşımaktadır. Araştırmalarımızda ve yemek başlıklarında faydalarını ve zararlarını yazmaktadır. bu tarifler Türk mutfak kültürümüz için çok değerli bir hazinedir. Osmanlı yemek reçetelerinde kullanılan bal ve şekerlerin fazla kullanılmamasından bahsedilerek. Fazla bal ve şeker kullanıldığında mide bulantısı olacağı ve baş dönmesi yapacağından bahsederler! tatlı tadı bastırmak için ise narenciye limon koruk suyu ve nar ekşisi kullanılmasından da bahsetmeleri Osmanlı mutfağı yemeklerinin tatlı olmadığına dair bizlere bilgi vermektedir. Bu bilgilerin ışığında mantık yürüttüğümüzde orijinal Osmanlı mutfağı yemekleri tatlı olmadığı ve hekimlerin yazdığı yemek tarifleri olduğu için. döneminin tıbbi nitelikli ilaçları olduğu kanaatine de varıyoruz. Tarifleri Türk mutfağı adına değerli kılan ise kullanılan sebze, et ve baharatların besin değerlerinin günümüz teknoloji döneminin besin değerleri ve vitamin değerlerinin aynı özellikleri taşıması. Geç 13. Ve genç 14. Yüz yılda bir bir Türk hekiminin bu sağlıklı faydalı ilaç niteliği taşıyan bu reçeteler türk mutfağı ve sağlıklı beslenme alanında döneminin bilim adına en büyük çalışması niteliğindedir.

Türk hekimi Muhammed bin Mahmud Şirvani

Yüzü güzelleştiren bir yemek tarifinin var oluşu ise Osmanlı mutfağının dönemin en yenilikçi modern mutfağına sahip olduğunu ve Şirvani'nin ne kadar büyük bir Türk hekimi olduğunu göstermektedir.

Bu yüzü güzelleştiren tarifimizi sizlere büyük bir heyecanla vermek inanılmaz mutluluk verdi.

Hadi bu güzellik iksiri olan tarife gidelim!

ŞORBA AŞI

Faydaları:

Yüzü güzelleştirir.

Vücudu, beyni, kalbi, ciğeri, kasları, ve böbrekleri güçlendirir.

Vücutta meydana gelen tutulmaları önler.

Her mizaçtan insana uygundur diye bahseder

Şorba aşı tarifi

Malzemesi:

6 kişilik

kuyruk yağı100 gr

kuzu eti kemiksiz kuşbaşı 500 gr

kemik suyu 2 litre

işkembe kemik suyunda pişmiş 250 gr

havuç 2 adet

pirinç 1 çay bardağı

nohut haşlanmış1 su bardağı

bal kabağı½ dilim

limon suyu½ çay bardağı

kuru kişniş1 tatlı kaşığı

tarçın bir tutam

dere otu sapları¼ bağ

maydanoz½ bağ

yeterince kaya tuzu ve kırmızı tane biber.

Yapılışı

Et suyunun hazırlanışı

Kesilmiş kaval kemiklerini fırında kızartıp bir tencereye alıp su ilave ederek kaynamaya bırakalım 2 saat kaynadıktan sonra işkembeleri sirkeli suda yıkayıp kaynamakta olan kemik suyuna ilave edelim pişirelim

Bir tencereye çok küçük doğranmış kuyruk yağını kavuralım kıkırdağını bir kevgir yardımı ile alalım kalan kuyruk yağına kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edip etleri mühürleyelim kuru kişnişi tane kırmızı biberi bir havanda döverek ilave edip kemik suyunu ilave ederek etleri pişmeye bırakalım etler küçük küp şeklinde doğranmış havucu sonra aynı şekil doğranmış bal kabağını nohutu yıkanmış pirinci pişen işkembemizi küçük doğrayarak ilave edelim tuzunu da ekleyerek pişmeye bırakalım pişen şorba aşımıza maydanoz ve dere otu saplarını doğrayıp ilave edip en son limon suyunu ekleyelim on beş dakika dinlendirdikten sonra afiyetle yüzümüzü güzelleştirmesi için yiyelim.

Aşımızın suyu bağlanmamalı natürel olmalı içine koyulan havuç ve bal kabağının çok pişmemesine ve sosuna kıvam vermemesine dikkat edilmelidir

Gününüz ve yüzünüz güzel olsun.

title