Haberler

Ete eş değer protein içeren nohutlu mercimek köftesi

Reşat Aydın

Reşat Aydın

Gastronomi Araştırmacısı executive chef
06.03.2024 11:05

Yaşantımızda bilinçli sağlıklı beslenme insanın mutluluk hormonlarını geliştirip sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir yaşam oluşturması için önemlidir. Vücudumuzdaki tüm kasların proteine ihtiyacı vardır. Ancak bu proteini etler dışında hangi besinlerden alabiliriz? Baklagillerle bu ihtiyacı karşılamak mümkündür. Bütçenizi zorlamayacak her kesime sağlıklı beslenme olanağı sunacak yüksek protein değerine sahip bir köfte tarifi paylaşacağım. Bu köfte, sıcak ve soğuk olarak hazırlanabilir. İsterseniz sebzelerle birlikte harika bir soğuk sandviç yapabilir veya sebzelerle birlikte ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Yüksek besin değeri ve ete eş değer protein içeren bu tarifim, nohut, mercimek ve bulgur ile kolayca yapılan bir köfte tarifidir. Sebzelerle birlikte vegan yoğurt sosuyla servis edilerek vejetaryen bir yemek olarak sunulması, kalp sağlığı için uzmanlar tarafından önerilmektedir. Maliyeti oldukça düşük olan ve ete eş değer protein değeri sunan bu sağlıklı yemeği evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Nohutlu Mercimek Köftesi Malzemeler:

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı ince köftelik bulgur

1 su bardağı soğuk su

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 çay bardağı ince çekilmiş yer fıstığı

1 küçük baş soğan (folyoya sarılıp fırında pişirilmiş)

5 diş sarmısak

1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber

1 limonun suyu

2 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 kahve fincanı zeytinyağı

2 çorba kaşığı domates salçası

1 büyük boy rende domates

2 adet közlenmiş ve blenderden geçirilmiş tatlı kapya biber

1 bağ maydanoz

Yeterince tuz

Yarım çay kaşığı kimyon

Yarım çay kaşığı toz kişniş

1 marol veya kıvırcık

Yapılışı:

Bulguru bir su bardağı soğuk suyla ıslatıp suyunu çekmesi için bekletin.

Kırmızı mercimeği bir tencerede çiçek gibi açana kadar haşlayın ve soğutun.

Haşlanmış nohutları bir blenderde az çekin.

Bulgura baharatları, tuzu ve salçayı ekleyerek çiğ köfte gibi yoğurun. Arada elinizi ıslatarak avuç içiyle bastırarak yoğurun ve çiğ köfte kıvamına getirin. Ardından nohutu, mercimeği ve çekilmiş yer fıstığını ekleyip biraz daha yoğurun.

Rende domates ve közlenmiş biberleri ekleyip yoğurmaya devam edin. Köfte karışımınızı hazır hale getirin.

Marul veya kıvırcığı yıkayıp sirkeli suda birkaç dakika bekletin. Ardından köftelerin arasına yerleştirerek limon sıkarak servis edin.

İsteğe bağlı olarak, köftelere haşlanıp rendelenmiş patates ekleyerek ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp teflon tavada az tereyağında kızartabilirsiniz. Bu şekilde, burger veya ana yemek olarak da servis edebilirsiniz. Yanında sarımsaklı yoğurt sosu ve isteğe bağlı sebzelerle sunarak lezzetli bir yemek elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun."

title