Haberler

Situationship İlişki Nedir?

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
04.10.2023 02:42

''Biz neyiz?'' sorusunu birilerinden duyduysan yâda uzunca bir süre bu soru zihnini meşgul ettiyse, bu ilişki modelini yaşamış oluyorsun. İlişkilerde renkler ve mevsimler gibidir. Yazın çiçekler açar ve her şey ışıl ışılken, sonbaharda yapraklar sararır ve gökyüzü griye boyanır. İlişkiler de böyledir. Sağlıklı bir ilişkide ne olduğunuz belliyken, Situationship ilişki modelinde ne olduğunuz belli değil ve gri tonlarındadır. Ne siyah ne de beyazdır… Her zaman bir ikilem, belirsizlik ve şüphe içindesindir.

Situationship İlişki Özellikleri…

Eskilerin dilinden düşmeyen ''bu işin adını koyalım'' söylemlerini duymuşsundur. Hatta ilişkin varsa ve aileler bunu biliyorsa işleri hızlandırmak içinde gençleri teşvik ediyorlar. ''Biz neyiz?'' sorusunu soran tarafın amacı tam olarak ad koymak ve ilişkinin level'ini bilmektir.

1) Tanımlama zorluğu: Arkadaş mıyız? Sevgili mi? Gibi soruları partnerine sorduğunda net bir cevap alamıyorsan, geçmiş olsun Situationship ilişki modelinin tam merkezindesin. Haftada 1 -2 kez görüşüyor, kaliteli ve keyifli zaman geçiriyor, birbirinizin derdine ortak oluyor, zaman geçirmekten keyif alıyor, birbirinizi duygusal anlamda tamamlıyor ve belki cinsel paylaşımlarda bulunuluyor… ''Biz neyiz?'' dediğinizde; kaçamak ve manasız cevaplar veriyor, konuyu geçiştiriyor, seninle mutlu olduğunu söylüyor, herkesten farklı olduğunu biliyor her şey tamamken ilişkinin adını koymaktan hızla uzaklaşarak sizi oyalıyor.

2) Sadakat yoksunluğu: Kadın ve erkek cinsiyet fark etmez her iki tarafta ne olduklarını bilmediği için farklı insanlarla flörtleşiyor, fiziksel paylaşımlarda bulunuyor, yeni birini tanımaktan geri durmuyor ve ne olduğu belli olmayan bir ilişkiye sadakat gösteremiyor. Başkalarıyla görüşme durumunu özgürlük olarak karşılayıp, yanlış görmüyor.

3) Bir sonraki adımın ne?

İlişkinin adı konmadığı için geleceği hayal etmek dahi imkânsızlaşıyor. Taraflar yakın çevresine ''hayatımda biri var'' diyemiyor. ''Yok, 'da'' diyemiyor. İlişki belli olmadığı için birlikte bir gelecek planlanamıyor. Taraflardan birinin nişan, evlilik vs. durumlarını yapmak istemesinin hatta düşünmesinin bir faydası olmuyor.

4) Ne yapmak gerekiyor?

Ne olduğu belli olmayan bir ilişki modelinden iki tarafta memnunsa ve birbirlerinden beklentileri yoksa herhangi bir sorun yok. Mutlu mesut yılların geçmesine devam etsinler. Ama taraflardan biri diğerine karşı yoğun duygular hissediyorsa ve ilişkinin adı koymak isterken partneri belirsiz bırakıyorsa, her zaman ki gibi olan yine yoğun duygular hissedene oluyor. Manevi zarar, zaman kaybı, boşa verilen emek ve çabalar, kendinden ödün vermeler, değer vermenin sonunda herhangi bir gün ayrılıklar gibi gibi manevi zarar… İlişkinin beyaza yâda siyaha doğru netlik kazanması gerekiyor. Bir karar vermek… Bu kararın arkasında durmak… İlişkiyi toksikleştirmemek gerekiyor. Bu tarz bir durumda konuyu çözemezseniz ilişki kronikleşmeden bir uzmandan destek almak gerektiğini bilmelisin.

Hiç kimse adı konmayan ve ne olduğu belli olmayan bir ilişki içerisinde olmayı, hak etmez.

Sevgilerimle.

title