Haberler

Psikolojik hastalıklar...

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
09.11.2023 03:11

Amerikan Psikiyatri birliğinin referansıyla 450'den fazla ruhsal sağlık bozukluklar ve tanımları var iken, günümüzde en yaygın olanlarını sizlerle paylaşacağım. Bireylerin günlük yaşamlarını etkileyen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardır.

1- Depresyon: üzüntü duyulan olaylara ve keyif veren olaylara isteksiz olma halidir. Hiçbir şeyin anlamı yokmuş gibi hissetme ve yaşam amacını sorgulayan bir ruh halidir.

2- Obsesif – Kompusif Bozukluk: istenmeyen düşünceler, fikirlere takıntılı olmaktır. Herhangi bir aktiviteyi tekrar tekrar yapmaktır. Örnek gösterecek olursam; eller yıkandı ve kurulandı bunu 2.ve 3.defa aynı zamanda tekrarlamak…

3- Travma sonrası stres bozukluğu: geçirilen ağır trafik kazaları, doğal afetler, ölümcül hastalıklar, savaşlar, taciz yâda tecavüz gibi olaylardan sonra kişide meydan gelen ruhsal sağlık sorunudur.

4- Bipolar Bozukluk: iki uçlu duygu durum bozukluğu olarak bilinir. Bireyin kendini iyi hissederken nedensiz bir şekilde olumsuz düşüncelere kapılması ve içine kapanma halidir.

5- Panik bozukluğu: nedensiz ve aniden ortaya çıkan dehşet, korku ve panik halidir. İş yaşamını ve günlük hayatı olumsuz etkiler. Panik bozukluğu olan kişilere panik atak teşhisi konulur ve herhangi bir durum atağı ortaya çıkarabilir.

6- Sosyal fobi: günlük yaşamda, diğer insanlarla olan etkileşimini içeren kaygı bozukluğudur.

7- Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Genelde çocuklukta başlayan ve yetişkinlikte devam eden, odaklanma güçlüğü, unutkanlık, işleri aksatma, organizasyon yapmakta güçlük yaşama gibi sorunlardır.

8- Yaygın anksiyete bozukluğu: günlük yaşamda hafif ve baş edilebilir düzeyde kaygının sürekli devam etmesi, duruma uygun olmayan türde devam etmesidir.

9- Madde ve nikotin bağımlılığı: Nikotin, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılıkların olmaması halinde yoksunluk hissi, sinirlenme, bağ ağrıları, titreme gibi normal dışı fiziksel belirtilerdir.

Yukarıda açıkladığım maddelerin hepsi ruhsal sağlık sorunlarıdır. Mutlaka uzman kişilerden destek alınması gerekir. Tedavi görürken NLP(Bilinçaltı Programlama) ve EFT (Duygusal Özgürlük) gibi tekniklerle desteklenebilir.



Kendinize cici bakın. :)

Sevgilerimle.

title