Haberler

Elon Musk'ın gelecek projesi: Neuralink

Muhammet Zeki Kılıç

Muhammet Zeki Kılıç

Dijital Dönüşüm Uzmanı
21.08.2021 04:24

Elon Musk, son yıllarda Tesla ve Space X gibi başarılı yatırımlarla adını bütün dünyaya duyurmaya devam etmektedir. 2020 yılında lanse ettiği Neuralink projesi ile bilgisayar bağlantısını insan beynine entegre ederek hafıza kaybı, duyma kaybı, görme sorunları, felç, depresyon, uykusuzluk, ağrı, nöbetler ve birçok beyin hastalığına çare bulmayı planlamaktadır. Hasar gören işlevler Neuralink implantı sayesinde tedavi edilmeye ve insan beynini korumayı amaçlanmaktadır.

İnsan beynine yerleştirilecek implant ile bilgisayarlar arasında Neuralink ile direkt olarak bağlantı kurulabileceği bu saye de felçli bir hastanın bilgisayar veya telefon gibi teknolojik aletleri kullanmalarına olanak sağlanacaktır. Bu teknoloji sayesinde engelli bireyler klavyeyle hiç temas etmeden, sadece ve sadece düşünceleri ile yazı yazabilecektir.

ELON MUSK'IN GELECEK PROJESİ: NEURALİNK

Neuralink, bu projeyi yapabilmek adına elektrot ipliklerden yararlanıyor. Şu anda kullanılan beyin-makine ara yüzlerinden daha az zararı bulunan bu sistem, aynı anda daha yüksek veri transferini gerçekleştirebilecek. Toplamda 4 elektrot iplikten oluşacak bu sistem, bir çipe bağlanarak kulağın tam arkasına yerleştirilecek ve bu vesileyle sinir uçları uyarılacaktır. Neuralink, ileriki zamanlarda elektrot iplikler yerine insanın kafasından geçebilen lazer ışınlarını kullanarak insan kafatasında delikler açılmasının da önüne geçilebilecektir.

Elon Musk ve ekibi, hayvanlar üzerinde başarılı olan Neuralink projesinin, insanlar üzerinde denemek için çeşitli klinik testlere başlayan şirket, yeni teknolojinin insanlar için herhangi bir risk oluşturmadığını kanıtladığı takdirde seri üretime başlamayı planlamaktadır.

Proje son olarak Temmuz ayı içerisinde aralarında Google Ventures, Peter Thiel'ın Founders Fund'ı ve OpenAI CEO'su Sam Altman'ın da bulunduğu yatırımcılardan 205 milyon dolar yatırım aldı. 2016 yılında kurulan şirket bugüne kadar toplam da 363 milyon dolar yatırım topladı.

Bu girişimcilikte en çok kullanılacak teknolojiler Proteus Sistemi, Mobil Cihazlar, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Akıllı Sensörler ve Bulut sistemi olacaktır. Bunların yanında büyük veri analizi ile gen haritası çıkartılması mümkün hale gelecektir.

ELON MUSK'IN GELECEK PROJESİ: NEURALİNK

Bilim adamlarına göre, insanlara takılan cihazların insan vücuduna uyumu oldukça yüksektir. Bu çalışmalar neticesinde bazı olumlu veya olumsuz durumlar ortaya çıkmaktadır. Neuralink projesinde de aşağıda ki tablonun çıkması beklenmektedir.

Olumlu

- Olumlu sağlık sonuçlarının artması

- Daha iyi bir karar alma

- Daha az tüketilen ilaçlar

- Yaşam süresinin uzaması

- Hastane yoğunluğunun azaltılması

- İlaç kalitelerinin artması

Olumsuz

- Mahremiyet

- Veri güvenliğinin azalması

- Gerçeklerden kaçma ve madde bağımlılığı

- Cihazın yarattığı olumsuz psikoloji

title