Haberler

Günümüzün siber zorbalığı: Deep Fake

Muhammet Zeki Kılıç

Muhammet Zeki Kılıç

Dijital Dönüşüm Uzmanı
18.04.2023 04:05

Deep Fake, gelişmiş yapay zeka teknikleri, özellikle derin öğrenme kullanılarak üretilen bir tür sentetik medyayı ifade eder. Bu ortamlar, gerçek ve özgün gibi görünen ama aslında tamamen uydurma olan, üzerinde oynanmış görüntüler, videolar ve ses kayıtları içerebilir.

Üzerinde oynanmaya imkan vermesinden dolayı, deep fake teknolojisi birçok yönden tehlikeli olabilir.

En büyük endişelerden biri, deep fake medyanın yanlış bilgilendirme veya propaganda amacıyla kullanılma potansiyelidir. Örneğin, bir siyasi figürün aslında söylemediği veya yapmadığı bir şeyi kamuoyunu etkilemek amacıyla söylediği veya yaptığı izlenimini vermek için bir video oluşturulabilir. Bu, özellikle bir seçim veya diğer önemli siyasi olaylar sırasında zararlı olabilir.

Bir başka endişe de deep fake medyanın, sahte kimlikler oluşturmak veya finansal işlemleri manipüle etmek gibi siber suçlar için kullanılma potansiyelidir. Deep Fake teknolojisi, bir kişinin yüzünün ve sesinin sahte görüntülerini veya videolarını oluşturmak için kullanılabilir; bu, insanları kandırarak hassas bilgileri vermeleri veya mali dolandırıcılık yapmaları için kullanılabilir.

Deep Fake teknolojisi, bireylerin rızaları olmadan taciz veya diğer kötü amaçlar için kullanılabilecek sahte görüntüler veya videolar oluşturmak için kullanılabileceğinden, kişisel mahremiyete yönelik potansiyel riskler de vardır.

Genel olarak, deep fake teknolojisi olumlu uygulamalar için potansiyele sahip olsa da kötüye kullanımıyla ilişkili önemli riskler de vardır ve bu risklerin farkında olmak ve bunları hafifletmek için adımlar atmak önemlidir.

title