Haberler

Değişmeyen ikinci şey: Muhtarlık

Muhammed Furkan Güneş

Muhammed Furkan Güneş

01.03.2024 05:29

Biri de çıkıp demiyor ki ne iş yaparlar, niye varlar. Eskiden ikametgâhıdır, nüfus cüzdan suretidir elinde kaşesiyle evrağınızı mühürletmeye gün boyu aramak ve beklemek zorunda kaldığınız dönemlerden geçtik.

Artık ihtiyaç duyduğunuz resmi evrakların nerdeyse tamamına, kendi başınıza e-devlet üzerinden ulaşabiliyor ve karekoduyla kurumlara sunabiliyorsunuz. Peki hala neden muhtarlık ve muhtarlar var ve ne iş yaparlar?

İnsanın zihinsel dönüşümü ve dolayısıyla yaşam kültürünün değişimi, her zaman sosyal dönüşümlerin çok çok önünde ve daha yüksek bir hızda gerçekleşir.

Bununla beraber kurumların değişimi ise o sosyal değişimin de gerisinde ve çok ağır hantal bir biçimde yaşanır. Doğru bir şekilde sıralarsak: Önce düşüncede, sonra bireysel yaşamlarımızda ardından sosyal yapımızda yaşadığımız değişimler, kurum, kanun ve yasalarımıza değişim ve dönüşümü dayatarak yeniliği ortaya çıkarır.

Kimi kurumlar bu değişimler içerisinde tarih olup ortadan kalkarken kimileri de revize edilerek varlığını devam ettirir.

İşte o kurumlardan ve makamlardan biri de muhtarlık ve muhtar. Ama bu ne değişti ne de ortadan kalktı. Eskiden devlet ve vatandaş arasında devletin yetki verdiği ve güvendiği bir makam olarak, gerektiğinde ihtiyaç duyulan kimi belgeleri kaşesiyle geçerli kılan bir memur gibi çalışırdı muhtar.

Eskiden bu hizmeti cüzi bir maaş karşılığında yapan köy ve mahalle muhtarları, şimdilerde asgari ücret düzeyinde maaş alıyor.

Hal böyle olunca muhtarlık daha cazip hale geldi. Asgari ücretin bile cazip sayıldığı bir dönem maalesef acınası bir durumdur.

Aslında hala neden ortadan kalkmadığı ve varlığını devam ettirdiği tartışılması gereken bir kurum ve makam olarak muhtarlık, her yerel seçim döneminde maalesef kanlı çatışmalara konu olur ve sonucunda insanlarımız hayatını kaybeder.

Bakın daha üç dört gün önce yine bir muhtarlık çekişmesi haberlere konu oldu "Çankırı Çerkeş'te köy muhtarıyla muhtar adayı arasında çıkan tartışmada muhtar, bıçakla rakibini yaraladı. Hastaneye kaldırılan muhtar adayı hayatını kaybetti, köy muhtarı ise gözaltına alındı." Bu en güncel örneğimiz.

Oy kullanım esnasında yaşanan kavgaların kahir ekseriyeti muhtarlık seçimlerinden kaynaklanması garip değil mi? Her seçim muhtar ve muhtar adaylarının yakınları arasında kavga dövüş eksik olmaz. Örneğin 2019 yerel seçimlerinde 8 ilde 11 olay yaşandı. Mesela Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde muhtar adayları ile yakınları arasında çıkan silahlı kavga 3 kişinin hayatına mal olurken 6 kişi de yaralanmıştı.

Yerel seçimlerin en hararetli başlığıdır muhtarlık. Adaylar, afişleri, el ilanları, promosyonları, akşam ev ziyaretleri derken en yüksek perdeden en iddialı sloganlarıyla sahne alırlar.

Ama muhtar olup muhtarlık mazbatasını aldıktan sonra ne iş yaparlar? Bilen var mı?

title